Наталія Лупу: в новий рік – з новим тренером і спогадами про Ріо та… мельдоній

0

Зіркова буковинська бігунка Наталія Лупу підбиває підсумки непростого олімпійського сезону-2016 і ділиться надіями та планами на майбутнє.

 

Неодноразова чемпіонка Європи, срібна призерка чемпіонату світу і дворазова півфіналістка Олімпійських ігор Наталка Лупу відповіла на декілька запитань SportBuk.com.

Одним з «найтиражніших» перед Новим роком є запитання про «загадування під ялинкою». Напевно, далеко не все загадане збулось у 2016-му?..

Ну, запитання про новорічні загадування взагалі-то є, певною мірою, особистим і «секретним» (сміється – авт.). У моєму випадку не так складно здогадатися, що не все збулось у 2016-му. Рік видався непростим і приніс не лише приємні сюрпризи. Але як там кажуть: все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими.

Хоча починався сезон-2016 дуже навіть обнадійливо, правда?

Ніколи не знаєш, де які повороти готує доля. Так, починався сезон дуже навіть непогано. На чемпіонат світу в приміщенні знову «непланово» збиралась виступити, бо набрала взимку непогану форму. Але та історія з мельдонієм переплутала всі плани…

Історія з мельдонієм могла закінчитися і гірше…

Вона не мала закінчитися гірше, бо я ж то знала, що не порушувала антидопінгові правила. На жаль, привід приймати і «Мілдронат», і інші серцеві препарати у мене був давненько і не через заняття спортом. Це добре відомі факти. Через певні проблеми зі здоров’ям мене не допускали до участі у змаганнях. А у 2008 р. через це я якийсь час навіть не отримувала стипендію в збірній. З того часу я регулярно проходжу обстеження і консультуюсь з фахівцями, у т.ч. професором-кардіологом Віктором Корнійовичем Тащуком. Тож карати мене не було за що, тим більше, що «Мілдронат» після його заборони я вже не приймала. Але… Знову ж таки, про ті «нюанси» навколо мельдонію багато написано. На той час я потребувала якісного захисту. І довести мою правоту мені (і не лише) допомогла спортивний юрист Анна Бордюгова, до речі, в минулому теж член національної збірної команди України з легкої атлетики,  якій я дуже вдячна за підтримку і фахову роботу, яка увінчалась повним виправданням. До слова, вона допомогла і іншим колегам по збірній України уникнути несправедливого покарання. Так що і від їх імені – велике спасибі Анні.

Але якби виправдали раніше, можна було встигнути і на чемпіонат світу в приміщенні?

Заважаючи на ті реалії, до чемпіонату світу розібратися з тими непорозуміннями було нереально. Добре, що на Олімпійські ігри встигла (сміється – авт.).

Чотири роки тому така «непланова» поїздка на чемпіонат світу в приміщенні завершився здобуттям срібної нагороди…

Приємні спогади. Але то все вже історія. Як могло все скластися, якби не неприємності з мельдонієм, як могла виступити на чемпіонаті світу, як підготувалась би до літнього сезону, якби не ті всі проблеми, – невідомо. «Якби», як кажуть, до справи не пришиєш. Маємо те, що маємо. Могло по різному скластися. Але нема чого шкодувати. Значить так мало бути. На другу омріяну Олімпіаду то я потрапила!

Після Лондону-2012 в інтерв’ю йшлося про медальні олімпійські мрії…

А хіба є спортсмени, які не мріють про олімпійські медалі? (сміється – авт.) Так, маючи вже досвід участі у півфіналі Ігор-2012, інші успіхи, можна було б і на більше розраховувати у Ріо-2016. Але… Будемо знову говорити про мельдоній, зірваний тренувальний і змагальний процес і т.д.? У Ріо я зробила все, що змогла, щоби пробитися до фіналу. Якби не зашпортали і не передьоргнули стільки разів у півфінальному забігу, можливо, і зачепилась би за путівку до фіналу. Сталось так, як сталось. Будемо готуватися до Токіо-2020:) Хоча я вирішила завершити кар’єру, хочу стати мамою. Плюс лікарі радили закінчувати зі спортом вищих досягнень ще після Лондону-2012, бо маю певні проблеми з серцем, це теж не секрет… Здоров’я, напевно, важливіше за будь-які спортивні цілі…141102-Nastya-Lupu-Grygoriy

Як справи у сестрички Насті після того нещасного випадку на тренуванні?

Відновлюватися після такої травми хребта непросто. Але Настюха у мене молодчинка, вона перенесла декілька операцій і тепер проходить курс відновлення та реабілітації. Наразі відновлюється в Італії, де мама на заробітках. Самим нам було б складно це все потягнути (хоча, звісно, я вдячна всім, хто протягнув нам руку допомоги!), італійська сторона допомагає, і маємо надію, що Настя з випередженням графіку встане знову на ноги. Це моя, нашої сім’ї мрія – щоби вона знову ходила. І, з Божою допомогою, так воно і буде!

Також нерідко в інтерв’ю доводиться згадувати і про «квартирне питання»…

Це теж давня історія (сміється – авт.). Після Олімпіади в Лондоні якось надії на позитивну розв’язку 150318-Lupu-Kaspruk-medal-sportbuk.com (1)притупились. Але тепер ніби з’явились нові перспективи, і це надихає! У Чернівцях прийняли Програму розвитку фізкультури і спорту, в якій окремим рядком передбачене фінансування забезпечення житлом олімпійців. Останнім часом я виступала консолідовано і за Житомирську область, в якій також говорили про квартирні перспективи. Але я вірю в те, що справа вирішиться вдома. І якщо таки відмінять консолідований залік, я сказала чітко, що буду виступати тоді лише за рідну Чернівецьку область. Після Євро-2015 я мала зустріч з мером міста Олексієм Каспруком, знайома з багатьма місцевими депутатами, знаю, що багато хто з повагою ставиться до спорту і, зокрема, до олімпійців, так що все має бути добре з тими квартирами, які раніше отримували у Чернівцях всі буковинські олімпійці. І так воно має бути і далі.

Днями у Новоселиці, де розпочинала свій шлях у великий спорт, відбудеться чергове свято «Зірки естради – зіркам спорту»… Буде там «головна зірка» місцевого спорту?..

Це свято заплановане на 16 грудня. Звісно, я отримала запрошення від головного організатора Георгія Кіріла, якого я дуже поважаю і якому дуже вдячна за його підтримку та допомогу. Але цього разу на цьому заході, на жаль, не зможу бути. Зате була у жовтні декілька днів вдома. І, як завжди, отримала там багато приємних емоцій. Була на дуже теплому «олімпійському уроці» в селі Коровія поблизу Чернівців. Встигла похрестити маленького майбутнього спортсмена:) Провели прес-

Валерій Чинуш, Наталка Лупу, Іван Гешко
Валерій Чинуш, Наталка Лупу, Іван Гешко

конференцію в готелі «Буковина», який з 2006 р. разом зі спортклубом «Гешко» допомагають мені.

Співвласник готелю Валерій Чинуш, як чарівник, завжди дуже вчасно підтримує, ніби відчуває, коли я найбільше потребую грошей (сміється – авт.). Валерій Миколайович у нас не один рік депутат міської ради, захищає там і інтереси спорту. І на тій прес-конференції він розповів, що рада вирішила виділити 30 мільйонів на облаштування сучасних спортивних майданчиків у 10-12 місцевих школах, що є рішення про виділення коштів для ремонту наявного та будівництва нового басейну, що тепер вивчають стан стадіону «Буковина», на якому збираються, нарешті, замінити легкоатлетичні доріжки і т.д. Це все дуже обнадіює і надихає. Хочеться вірити, що здійсниться мрія жити у Чернівцях і тренуватися вдома на сучасному стадіоні!

Символічно, напевно, що в тому ж готелі «Буковина» я познайомилась з дуже цікавою особистістю Степаном Ленігевичем. З торговою маркою «ObnovaEuroshop» я, звісно, стикалась, це популярна мережа, а тепер я розумію, чому вона популярна – бо такі люди її заснували і займаються розвитком. Головне, ми вперше в житті побачились, а пан Степан одразу запропонував підтримку. Виявився добре обізнаним і в спорті, і про проблеми олімпійців знає, і здоров’ям наших громадян переймається. Ось такі у нас у Чернівцях класні люди живуть;)

До речі, про тренування. Кажуть, Лупу вже не тренується у Анатолія Якимчука?..

Наталія Лупу, Анатолій Якимчук і Марія Шаталова
Наталія Лупу, Анатолій Якимчук і Марія Шаталова

Якимчук, як і мій перший тренер Володимир Васильович Степанов, – це мої «другі тати», яким я

завдячую багато чим. Анатолій Олексійович вів мене зі спортінтернатівських часів до двох олімпійських півфіналів. Дуже класний тренер і дуже хороша людина. Після Ріо якось природно ми дійшли до того, що припиняємо співпрацю. Іноді треба щось в житті змінити. Думала спробувати потренуватися під керівництвом іншого тренера. Були і відповідні пропозиції, тож в новий рік могла увійти і з новим тренером. Але це якби не закінчила кар’єру і не переключилась на «неспортивні», життєві цілі. 

А поки що пропоную закруглятися, треба відпочивати і готуватися до наступного тренування (сміється – авт.). Землякам дякую за вболівальницьку підтримку. І вітаю з наступаючими святами! Нехай всі будуть здорові і щасливі!

Записав Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

Наталка Лупу – про Ріо-2016, СК «Гешко», чернівецькі мрії… (фото)

***

Незвичні автографи від Наталки Лупу на «Олімпійському уроці» під Че (фото)

***

Січенікова – Заслужений майстер спорту (з другої спроби). Проблеми у Лупу і карате

***

Лупу дебютувала у… семиборстві, де виграла 800 м і… стрибки у висоту (фото)

***

Наталка Лупу – друга на DécaNation 2016 (відео)

***

Призерки Олімпійських ігор, Лупу і Ко літатимуть за пільговими тарифами

***

Ріо-2016: Наталка Лупу зробила все можливе, щоби пробитися до фіналу (відео)

***

Ріо-2016: Наталка Лупу – у півфіналі Олімпійських ігор на 800 м! (відео)

***

Наталка Лупу прокоментувала фантазії щодо допінгового скандалу

***

Мельдоній виводиться до пів року – звідси і проблеми у спортсменів на початку 2016

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.