Прогноз: У Токіо-2020 ми будемо радіти не «золоту», а просто високому місцю

0

Український спортсмен і тренер, який на Олімпійські ігри-2016 у Ріо-де-Жанейро поїхав як наставник збірної Єгипту, жорстко розкритикував роботу відповідальних за розвиток фізкультури і спорту в Україні і спрогнозував, що через чотири роки в олімпійському Токіо-2020 ми вже будемо «статистами» і будемо радіти не кожному «золоту», а просто медалі, просто високому місцю в окремих видах спорту…

 

Ось які роздуми на тему проблем олімпійського руху та розвитку фізичної культури і спорту в galazuk-viktor-rioУкраїні розмістив в інтернеті тренер збірної Єгипту зі стрільби з лука на Олімпійських іграх 2016 р. Віктор Галазюк:

Ще до початку Олімпійських ігор Міністр Молоді і спорту з радником Павлом Булгаком обізвали деяких спортсменів зрадниками. Спочатку це були легкоатлети, які дивним чином опинилися з росіянами в одному літаку і не були проінструктовані. Після Ігор, їх ліку додалось: байдарочниці, Беленюк. І тепер всі очікують коли ж народ почне виїзжати, змінювати громадянство, шукати кращих умов… Міністерство робить все можливе щоб саме так і сталось!

За два тижні після закриття Олімпійських ігор жоден «вболівальник», а тим паче спеціаліст у спорті, не почув реальні причини результатів виступу у Ріо і найголовніше, що ж треба змінити і як готуватися до Токіо. Від Міністра і радника чутно лише «ви фсьо врьотє; це не ми; є ще МінОсвіти, МінФін, Уряд, Парламент, Президент, війна, лиш не МінСпорту; а ще є купа медалей завойованих українцями для інших країн…». Жодного разу не було запитання: чому спортсмени і, головне, тренери виїзжають? Чого не вистачає, щоб залишатись? Чого не вистачає для нормальної підготовки тим, хто ще вдома, хто ще не виїхав?

Верняєв, Харлан, Беленюк, Чебан кажуть про відсутність умов для тренувань, медицину, харчування, засоби відновлення… Але хто їх чує?! Якщо хтось не згоден, то він одразу зрадник!
Нинішній Міністр працює без малого два роки, пройшов як представник «Батьківщини» і швидко перебіг у владний «Новий фронт» – хто заважає працювати? Задайте в Гуглі пошук по запиту «Жданов відкрив новий спортивний зал». На трьох сторінках спогади про Вінницю і Хмельницький. Десь там ще знайдеться реконструкція стадіону у Луцьку з ненормальним покриттям. Це добре, що Міністр може хоч на відкриття приїхати, адже зазвичай ці об’єкти побудували меценати. А як проїхатись містами, то купа спортивних об’єктів в руїнах – змінити профіль важко і реконструювати немає кому.

А чи знаєте як живуть тренери у «малих» обласних центрах? Тренер-одинак, який хоче розвивати окремий вид спорту, але не може знайти підтримки у міської влади, бо частину спортивних шкіл закрили, а в інших – суттєво зменшили фінансування. Тренер за 2000 гривень не може «тягнути» на собі секцію, а поки горе-реформатори щось вирішать куди їм рухатись, прості смертні просто все закриють і підуть заробляти на хліб де-інде!

А чи знаєте Ви, що нинішні уроки фізичної культури у школах – це утопія?! Коли в нас пропаганда не здорового способу життя, а розказують лише про негатив від занять фізкультурою. Коли гине дитина на уроці, що в нас роблять? Правильно – обмежують ще більше рухливість дітей. Хай вони вбиваються об гаджети, хай заробляють мозолі від клавіатур, а не спортивних снарядів, аби сиділи і ніде не лізли. Хто підняв питання про причини смертей на уроках? Хто провів медогляд дітей і надав дозвіл і ще краще рекомендації для занять? Правильно! Ніхто!!!

А чи знаєте Ви, що кафедри Фізичної культури і спорту минулого року піддалися суттєвому скороченню? Бо хтось в МінОсвіти на початку 2015 вирішив, що залік з фізичного виховання – це пережиток минулого і діти мають бути вільними у своєму виборі! Не маючи пропаганди здорового способу життя, коли з першого класу розказують і показують як діти вмирають на фізкультурі, чи багато дітей захоче іти займатися фізкультурою, а тим паче спортом?

Невже неможливо зустрітися з Міністром освіти – колегою по Майдану і знайти порозуміння? Пояснити що нам не лише «ботани» потрібні, які потрапляють після випуску на першу роботу і починають практичну освіту з нову, а й здорові українці, які не будуть хворіти, а будуть створювати додаткову вартість на користь України!
Невже не можна знайти порозуміння з ОДАми і міськрадами, і почати працювати разом не на «пиляння бюджетів», а на користь пересічним громадянам?!

Як досвідчений або освічений політолог звичайно Міністр «переводить стрілки» – те що відбувається останні тижні або послати всіх в «бан», як радник. Звичайно, можна сховати голову в пісок, зробити вигляд, що нічого не сталося, все так і має бути. І знаєте що станеться? А нічого! Ще трохи часу і все дійсно заспокоїться. Ті спортсмени і тренери, хто можуть, будуть собі роз’їзжатись, хто не може – буде просто існувати в цьому коло-спортивному світі або підуть на іншу роботу, де поважають або нормально платять. В Токіо за 4 роки ми вже будемо статистами і будемо радіти не кожному золоту, а просто медалі, просто високому місцю в окремих видах спорту! Винний буде Булатов, який почав реформу і Жданов, який на пів-кроці її обірвав. Єдине що: спортсмени і тренери з України – поки що затребувані у світі, а от Міністри спорту – ні. Тож будьте затребувані вдома, працюйте на славу України, а не за-для ганьби себе і спортсменів!

Наостанок, хочу навести уривки зі «свіжого» інтерв’ю «Лікаря Комаровського»:

Что можно сделать без политического решения? Вот, методом “малой крови”?
– Нет, мне кажется, что здесь “малой кровью” не подходит. Если конкретного солдата не устраивает дедовщина, но ее поддерживает прапорщик, майор, полковник и генерал, то победить ее нельзя. Но если ее не поддерживают наверху – то что-то сделать можно.
Поэтому в данной ситуации проблема снизу не решается. Есть правила игры. Если все играют в футбол, а ты попытаешься играть в баскетбол, то у тебя ничего не получится – ты нарушишь правила, как только возьмешь в руки мяч.

Но у нас до этого еще далеко. Классический пример Евро 2012 – это безумие – строить 4 стадиона для взрослых “мальчиков”, вместо того, чтобы построить 2 тысячи стадионов для детей. Но мы ведь дружно гордимся этим безумием.
– И душевых в школе нет.
– Да, потому что школьной физкультуры в ее нынешнем виде не должно быть. Дети должны заниматься спортом после школы. Нужно чередовать умственные и физические нагрузки. Надо придумывать, как заставить детей двигаться, изучая физику, природоведение и географию. Но физкультура – после занятий.
– Но заграницей именно в школах есть спортивные залы и комплексы.
– Да, потому что школа должна быть центром всего. Здесь должен быть и драмкружок, и кружок по фото, и рисование, художественная гимнастика, и все, что хотите. Все – в школе.
Закончил обязательную программу в 16:00 – и началось все остальное. Ребенку интересно в такой школе, он не хочет оттуда уходить.
Возьмем финскую школу. Там 50% учителей – мужчины. Потому что это высокооплачиваемая и одна из самых престижных специальностей.
Какая ботаника может быть в классе? Она должна проходить в лесу.
– В Эстонии есть специальные беговые дорожки вокруг школы, и дети после третьего урока идут немножко походить.
– Таких вариантов куча – и ролики, и коньки, и велосипеды. Но беда в том, что запрос у родителей совсем другой: “А где у вас тут язык? Углубленное изучение математики?”

Когда ты заботишься о других – будто проявляешь слабость.
Как только государство придумает какой-то беспредел, тут же находится огромное количество исполнителей, готовых этот беспредел внедрять. Мы же страшно боимся тех, кто должен, теоретически, о нас заботиться – врача, полицию, судью.
Мы не верим ни одному человеку. И считаем, что это – нормально.
Центр проблем страны и центр реформ – в нас самих. Любые попытки ограничить что-то извне – это отвлечение от внутренних проблем.
От того, что перестанет летать самолет между Киевом и Москвой, не изменится ничего. Просто взрослые мальчики с наслаждением померяются писюнами. На глазах у нас всех. И куча народу им за это поаплодируют.
Давайте меряться детским спортом, школами. Слабо? Так это же диагноз политикам, ведь ничем хорошим меряться не получается.
Еще надо понимать, что вопросы нужно решать конституционным путем. И беда в том, что взрослые люди идут на выборы решать взрослые проблемы. А это – тупик.
Потому что взрослые проблемы – это сиюминутные вопросы, тактические.
Взрослые должны на выборах решать детские проблемы – тогда это будут стратегические вопросы. Определяющие будущее страны.
Политик государственного уровня должен показать, каким образом он решит проблемы средней семьи. Ибо ребенку для счастья нужна счастливая семья.

***

І, як кажуть, від редакції. Багато чого зі сказаного Віктором збігається з тим, що активно обговорюють у спортивних колах. Обговорюють небайдужі фахівці, яким не все рівно, що буде далі, як буде розвиватися чи «загибатися» сфера фізичної культури і спорту, чи будемо ми далі претендувати на горду назву «спортивної нації», чи змиримось з тим, що ми «нація вимираюча» (це, звісно, не стосується купки «моральних уродів», через яких стан справ в Україні є саме «таким», яким є, і які взагалі думають, мабуть, що будуть жити вічно…), що ми нічого не можемо вдіяти проти антинародної системи, тому будемо й надалі від одного «аби не гірше» до іншого, роблячи вигляд, що не помічаємо негативної динаміки…. Обговорюють небайдужі, але, на жаль, частіше «на кухнях», а треба було б ВСІМ небайдужим, як кажуть, бити на сполох, дуже гучно і всюди, де можна! І «увімкнутися на повну» в цей процес нашим олімпійським чемпіонам, іншим титулованим спортсменам, яких навіть Президент, прем’єр чи голова ВР не може «тупо проігнорувати», як нерідко роблять з пропозиціями (у т.ч. дуже навіть толковими і перспективними) «пересічних фахівців»… Бо на кону не лише спортивна слава України, яку, як бачимо, «пустили по похилій вниз», а й здоров’я нації, і це не просто пусті слова… Давайте, небайдужі, реально гуртуватися, разом ми можемо змусити уповноважених почути позицію фахівців і запустити механізми кардинальних змін на краще! Мусимо!;)

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

Гешко «нарізав завдання» міністру Жданову на час візиту на Буковину

***

Фото: Міністр Булатов зустрівся з буковинським спортивним активом

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Іван Гешко: Хтось проти, а я за ліквідацію Міністерства молоді та спорту

***

Верховна Рада констатує негатив у спортивній сфері і чекає пропозицій (відео)

***

Іван Гешко: «дозована» і «безлімітна» правда (відео)

***

ГЕШКО Іван Тарасович

***

У Кіцмані на імені Гешка замість підтримки спорту… поповнюють бюджет

***

Гешко, Лупу і Ко виступили проти «політичних наїздів» на Кіріла (відео)

***

Гешко «наїхав» на бюрократію і вимагає від влади окремий підрозділ спорту (відео)

***

Радійте спортсмени – міністр Жданов доповів про суцільний позитив! (Згідні?!)

***

Міністр Жданов переклав відповідальність за фінансування ДЮСШ на облуправління

***

Асамблея НОК 2015: За Євробаскет-2017 у Києві та припинення спортивної еміграції

***

На Волині заняття в ДЮСШ роблять платними (на Буковині теж «мусять»?)

***

Новий міністр молоді та спорту – вінницький політик з «команди Кучми» (біографія)

***

«Спортивна реформа-2014»: Позитивні зміни чи збільшення витрат на бюрократію?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Міністр молоді та спорту – Дмитро Булатов (біографія і зв’язок зі спортом)

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.