«Кадрова революція»: міністр Жданов підтягує нормативну базу під «своїх»?

1

От ЧОМУ так?! Якщо треба щось зробити позитивне, для справи – «закони не дозволяють» і «все дуже складно», «неможливо». А якщо високопосадовцю треба вирішити якісь свої питання, для «своїх» людей – можна під це підтягувати навіть нормативну базу…

 

Проведемо невеличку паралель. Коли за попередньої «злочинної влади» вирішили, що тренерами Grabli-ne-nabrydlo-karykaturaне можна працювати без профільної освіти, чомусь ні міністр, ні інші посадовці не подумали проаналізувати ситуацію і з’ясувати, чи не потрапляють в цій ситуації під скорочення якісні фахівці…

Саме через це рішення, приміром, був звільнений один з кращих тренерів  історії буковинського настільного тенісу Володимир Лобунов. І байдуже, скільки він майстрів спорту підготував, байдуже, що його вихованці захищали честь України на міжнародній арені…

До слова,це далеко не єдиний приклад, коли тренер без профільної освіти працює набагато успішніше, ніж «володарі правильних дипломів». Наприклад, можна згадати того ж знаного у минулому тренера з легкої атлетики Георгія Петровича Істратія, який, закінчивши філологічний факультет, підготував низку висококласних спортсменів, серед яких, зокрема, дворазовий чемпіон СРСР серед юніорів на стаєрських дистанціях, учасник чемпіонатів Європи та світу Михайло Пужняк (його результат на 3000 м 8.18,78 тривалий час був юніорським рекордом України в приміщенні).

(хто знає ще такі приклади, можете продовжувати перелік – у коментарях або на fakty.cv@gmail.com).

Натомість коли міністр молоді та спорту Ігор Жданов надумав призначити директором Всеукраїнського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» свого друга Тараса Заруду (який, як і сам міністр, від спорту, як кажуть, далекий), – під це рішення вирішили підтягнути і нормативну базу.

Про що мова? Як стало відомо з достовірних джерел, під цей кадровий крок пробують внести відповідні зміни до Положення про центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», затвердженого наказом Мінмолодьспорту від 31.01.2014 №323, а саме – у пункті 6 розділу IV після слова «освіту» вилучити слова «з фізичного виховання і спорту» та після слів «магістр» вилучити слова «та/або стаж роботи у сфері фізичної культури та спорту не менше трьох років».

Ладно, можна припустити, що керівником спортивної організації може успішно працювати людина без профільної освіти, але яка «живе спортом», має в активі спортивне минуле і відповідний досвід. Але «пробивати» такі зміни, щоби директорами центрів можна було призначати зовсім «лівих» для фізкультури і спорту людей, які не мають навіть стажу роботи у сфері не менше трьох років, – це вже супер перебір…

Звісно, такі зміни не так просто буде реально провести, адже їх мають «освятити» і юристи, які навряд чи таке пропустять. Хоча хто його знає – може, міністр Ігор Жданов скористається своїми знайомствами в тому ж Мінюсті і домовиться, щоби такі «специфічні» зміни пропустили? У такому разі це можна буде вважати з його боку «супер провокацією», яка точно наробить добрячого галасу. В негативному сенсі. Невже?..

І заради чого «пробивають» такі зміни? Точніше заради кого?

Як відомо з відкритих джерел, з 22 вересня 2015 р. виконуючим обов’язки директора Всеукраїнського центру ФЗН «Спорт для всіх» є Заруда Тарас Віталійович (20.12.1968 р.н.) – подейкують, не лише друг, а й однокурсник по істфаку і навіть кум міністра Жданова.

Хто ж п. Заруда і як він пов’язаний зі спортом?

Знову ж таки у відкритих джерелах фігурує Заруда Тарас Віталійович, як автор дисертації кандидата історичних наук на тему «Зовнішня діяльність уряду Української держави. 1918 рік».

Також Заруда Тарас Віталійович фігурує в числі двох співзасновників фірми «ТНКОМ», які здійснює діяльність у сфері права.

У спорті п. Заруда «помічений» до цього лише разочок – з 20.05.2015 р. він був керівником «Укрспортзабезпечення», бюджет якого, кажуть, становить десь пів мільярда гривень в рік. Ось так, друг міністра, не будучи ніяк пов’язаним зі спортом, раптом був призначений управляти «Укрспортзабезпеченням». А через 4 місяці перекинули директором центру «Спорт для всіх». Цікаво, це тому, що не впорався на попередньому місці, чи, може, чудово налагодив там роботу і тепер буде змінювати на краще «Спорт для всіх»?:)

До слова, колега студентських років нового директора «по секрету» повідомляє, що п. Заруда до «Укрспортзабезпечення» десь 2,5 року був безробітним, а перед цим практично ніде надовго не затримувався: з 1993 по 2012 рр. змінив з десяток організацій і ще більше посад. Цікаво…

І чому саме «такі» особистості, як Жданов і Заруда, «засилаються» до чужої для них сфери фізичної культури і спорту керувати? Чи це така вишукана форма знущання над сферою?..

Олександр БІЛОУС, SportBuk.com

***

Про фінанси і романси: Спортивний керівник «розворушив» роботу і… звільнився

***

Радійте спортсмени – міністр Жданов доповів про суцільний позитив! (Згідні?!)

***

Міністр Жданов переклав відповідальність за фінансування ДЮСШ на облуправління

***

Асамблея НОК 2015: За Євробаскет-2017 у Києві та припинення спортивної еміграції

***

На Волині заняття в ДЮСШ роблять платними (на Буковині теж «мусять»?)

***

Новий міністр молоді та спорту – вінницький політик з «команди Кучми» (біографія)

***

«Спортивна реформа-2014»: Позитивні зміни чи збільшення витрат на бюрократію?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Міністр молоді та спорту – Дмитро Булатов (біографія і зв’язок зі спортом)

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

1 Comment
  1. Очень хотелось бы связаться с Александром Белоус. Прошу прощения если не верно написал фамилию. Хотелось бы переговорить по поводу Центра “Спорт для всех” и его руководителей)!

Leave A Reply

Your email address will not be published.