Гешко «наїхав» на бюрократію і вимагає від влади окремий підрозділ спорту (відео)

0

Зірковий бігун Іван Гешко, який очолює обласне відділення НОК України, практично «оголосив війну» зайвій бюрократії в спорті, а також прямим текстом сказав губернатору, що питання можливого повторного об’єднання фізкультури і спорту з освітою навіть розглядати не варто.

Іван Гешко і Олександр Фищук
Іван Гешко і Олександр Фищук

Як відомо, останнім часом пішли чутки, що в облдержадміністрації знову зібрались об’єднувати управління молоді та спорту і департамент освіти і науки. Під час звітної Асамблеї відділення НОК України 26.11.15 у конференц-залі готелю «Буковина» голова ОДА Олександр Фищук підтвердив, що така ініціатива є. Проте спортивна громада категорично проти цього. Тим більше, що в такій конфігурації департамент у нас не так давно, і негатив від цього відчули і спортсмени, і тренери, і інші фахівці.

«Головний олімпієць» Буковини Іван Гешко (який обраний 25.10.15 депутатом обласної ради) і публічно це сказав, і в розмові з губернатором Олександром Фищуком (у т.ч. «за кадром») зазначив, що було б непрофесійно і недоречно навіть розглядати питання можливого об’єднання спорту, молоді і освіти в один департамент. Навпаки, розумно буде утворити окремий підрозділ з питань фізичної культури і спорту. Це абсолютно в повноваженнях керівництва ОДА. І зайвих витрат не потребує.

До слова, на Асамблеї Олександр Фищук виступив, як кажуть, із розумінням проблем сфери фізичної культури та спорту, важливості цієї сфери в контексті здоров’я нації і т.п. Тож є надія, що він підтримає фізкультуру і спорт «не словом, а ділом».

Звіт голови Чернівецького обласного відділення НОК України Івана Гешка за рік роботи на цій громадській посаді:

«Шановні делегати Асамблеї, шановні почесні гості та інші присутні!

Я не буду втомлювати вас традиційними довгими звітами про всі заходи, які проводить обласне відділення Національного Олімпійського комітету, а постараюсь коротко, тезово розказати про основне з життя відділення за рік з невеличким, який минув з того часу, як мені довірили цю громадську посаду.

Одразу зауважу, що, як і наголосили тоді, під час звітно-виборчої конференції 2014 року, ми постарались зберегти всі позитивні напрацювання, проекти і заходи, які були започатковані попередніми керівними командами у відділенні.

Зверну увагу на деякі моменти, які ми постарались активізувати або удосконалити.

По-перше, ми стараємось прислуховуватись до самих олімпійців, які, як відомо, і крім мене входять до керівних органів відділення. Стараємось брати до уваги зауваження і реалізовувати пропозиції, які надходять від членів виконкому, волонтерів відділення, активістів олімпійського руху.

Стараємось, наскільки можемо, підтримувати все, що пов’язано з пропагандою олімпійських ідеалів, спорту і здорового способу життя. Особливо вдячний нашим олімпійцям, іншим титулованим спортсменам, які не відмовляють і приймають запрошення бути присутніми в якості почесних гостей або навіть учасників на пропагандистських заходах. За звітний рік, не сумніваюсь, таких «олімпійських візитів» у навчальні заклади або в якості гостей спортивно-масових та інших заходів була рекордна кількість за весь час існування нашого олімпійського відділення.

Завдяки активності нашого генерального секретаря і в співпраці з обласним центром «Спорт для всіх» ми доволі активно співпрацюємо в літній період з дитячими оздоровчими таборами. У багатьох з них вже проводяться свої «Малі Олімпійські ігри», «Олімпійські дні» та інші заходи з олімпійською тематикою. І ми стараємось бути там присутніми.

Деякі наші проекти стали першими або одними з перших в Україні. Наприклад, «Олімпійську лаву», яку ми відкрили наприкінці минулого року біля готелю «Буковина» (завдяки підтримці нашого партнера – депутата міської ради Валерія Чинуша), стала другою в Україні. Перша така лава була виготовлена і встановлена у Києві.

«Олімпійська писанка», яку навесні ми виготовили за підтримки художнього училища та «Самопомочі» і до розмальовки якої змогли долучитися на Театральній площі всі охочі, стала унікальною в Україні, і ми передали її через Національний Олімпійський комітет для Олімпійського музею в Лозанні.

Перший в регіоні «Олімпійський клас» було відкрито на факультеті фізичної культури і здоров’я людини Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Тут хотілось би висловити вдячність і обласному відділенню Олімпійської академії України, і керівництву факультету.

До слова, останнім часом ми налагодили тісну співпрацю з факультетом. І окремі студенти регулярно виступають в якості волонтерів на наших заходах, що має взаємну користь – нам організаційна допомога, а їм корисний організаційний досвід.

Слова вдячності адресую і добре відомому власнику «Льодового майданчика» Павлу Польовому, який входить до відділення як керівник федерації фігурного катання. Павло і сам бере активну участь в пропаганді здорового способу життя, і виступає з ініціативами щодо підтримки цього руху. Так, він сам ініціював презент в якості безкоштовного катання на ковзанах для учасників суботніх колективних оздоровчих пробіжок, що, звісно, позитивно позначилось на масовості цього заходу. За його підтримки ми започаткували «Олімпійські уроки» на льоду. Особливо раді були цій новації школярі зі Сторожинця, які на цьому «Олімпійському уроці» вперше покатались на «Льодовому майданчику».

Гарна співпраця склалась з місцевими ентузіастами плавання. Декілька разів ми проводили заходи у невеличкому басейні спортивно-оздоровчого комплексу «Еліт», більше дійств за підтримки відділення відбулось у басейні фітнес-центру «Титан». І це, підкреслю, завдяки ентузіастам цього виду спорту, чиї зусилля сприяють реальному відродженню плавання у Чернівцях. Місцева влада теж ці зусилля підтримує. Декілька візитів керівників національної федерації плавання та титулованих плавців також наблизили нас до реалізації амбітних планів з будівництва нових і відновлення роботи наявних басейнів. Я радий, що олімпійське відділення не залишається осторонь цього.

Після тривалої перерви у січні цього року в Чернівцях відбулися змагання з фехтування. Це теж олімпійський вид спорту, який мав колись у нас славні традиції. І приємно, що відділення долучилось до проведення цих змагань.

Дуже цікавими були такі заходи за участю відділення, як «Руханка», «Зарядка з олімпійцем», «Біг Миру», «Буковинська миля», «Ярмарок здоров’я» та інші.

Разом з тим, вистачає і проблем у діяльності відділення. Як, думаю, всім відомо, у нас на зарплаті лише бухгалтер на пів ставки, решта роботи всі виконують на громадських засадах. І, як не складно здогадатися, найбільше клопотів у нас не з практичною роботою, а з тими безкінечними звітами та інші бюрократичними «нюансами». До практичної роботи легше залучати людей на громадських засадах, ніж до виконання бюрократичних функцій. Але ця проблема стосується більше взаємостосунків відділення з Національним Олімпійським комітетом. Я вже піднімав це питання на всеукраїнському зібранні, багато хто з колег з регіонів підтримав, так що сподіваюсь, що спільними зусиллями нам вдасться побороти бодай найбільш нелогічну частину бюрократичної рутини.

Не буду затримувати більше вашу увагу.

На завершення хочу привітати всіх з 25-річним ювілеєм Національного Олімпійського комітету України, чому теж присвячена наша сьогоднішня зустріч.

Дякую вам за увагу і сподіваюсь на подальшу плідну співпрацю, активну підтримку з вашого боку заходів за участю олімпійського відділення».

***

***

Асамблея НОК 2015: За Євробаскет-2017 у Києві та припинення спортивної еміграції

***

Радійте спортсмени – міністр Жданов доповів про суцільний позитив! (Згідні?!)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.