У Кіцмані на імені Гешка замість підтримки спорту… поповнюють бюджет

0

Кращий спортсмен України 2006 р. Іван Гешко ніяк не може добитися підтримки місцевої влади в організації роботи спортінтернату в рідному Кіцмані, яким займається названий на честь зіркового бігуна спортивний клуб.

Приміщення, яке СК "Гешко" орендує в Кіцмані для проживання спортсменів
Приміщення, яке СК “Гешко” орендує в Кіцмані для проживання спортсменів

Облаштуванням у Кіцмані спорт інтернату для обдарованих і перспективних спортсменів Іван Гешко почав займатися у 2007 р. Внаслідок відповідних домовленостей з обласною владою тоді з’явилося розпорядження голови облдержадміністрації Володимира Куліша (від 4.12.07 №564-р «Про заходи щодо створення обласного інтернату спортивного профілю»), в якому була передбачена спільна діяльність зі спортклубом «Гешко» щодо забезпечення функціонування названого спортінтернату. СК «Гешко» зобов’язався взяти на себе створення умов для проживання спортсменів. Для цього клуб взяв в оренду приміщення корпусу районної гімназії (літера Б) по вулиці Незалежності, 55 у Кіцмані. Тоді домовились, що вкладені СК «Гешко» в ремонт приміщення кошти будуть зараховані в рахунок оренди.

Заручившись підтримкою земляка, бізнесмена і депутата Чернівецької міської ради Валерія Чинуша, Іван Гешко відремонтував дах орендованого корпусу, провів фасадний ремонт, замінив всі вікна на пластикові, довів перший поверх до житлового стану і.. стикнувся з несподіваною проблемою – районна влада відмовилась визнати, що СК «Гешко» провів ці роботи… З того часу зірковий спортсмен припинив капітальні вкладення, обмежившись поточними витратами.

У названому орендованому корпусі проживають спортсмени, які тренуються і виступають під патронатом СК «Гешко», захищаючи на змаганнях честь району, області, а хтось – і держави (про успіхи найтитулованіших представників СК «Гешко» регулярно повідомляється в ЗМІ). Але справа з офіційним відкриттям спортінтернату (що було передбачено у згаданому розпорядженні голови ОДА) теж загальмувалась, у т.ч. через кризу та інші причини. У підсумку відповідний проект працює лише частково і поки що лише зусиллями спортклубу «Гешко».

Зрозуміло, що знаходити кошти навіть на поточні витрати не так просто. Тим більше, коли місцева влада поводиться, м’яко кажучи, дивно – тобто фактично «кидає» уславленого земляка-спортсмена. Більше того, за час, поки Іван Гешко, на запрошення канадської сторони, перебував за кордоном (брав участь у змаганнях в Канаді, зустрічався з офіційними особами тощо), Кіцманська районна рада двічі направляла на адресу спортклубу «Гешко» листи з погрозами подати в суд за наявну заборгованість по оренді.

Тобто публічно весь час звучить, що спортклуб «Гешко» разом з місцевою владою займаються спортінтернатом, допомагають юним талантам сягати спортивних висот, а насправді районна влада банально використовує титулованого Івана Гешка для поповнення бюджету орендними коштами від названого на його честь спортклубу… Плюс, нагадаємо, «кидає» спортклуб на чималі кошти, вкладені в ремонтні роботи, які районна влада досі не спромоглась визнати. Щоразу, коли міняється владна команда. «нові» стверджують, що вони «не такі, як попередники», що вони «не будуть кидати», що узаконять ті ремонтні роботи, будуть сприяти, допомагати і т.п. А насправді «віз і нині там»… Щоправда, теперішні нові керівники району ще не спілкувались з Гешком на тему спорт інтернату та відповідних проблем. Можливо, аж тепер відбудуться зрушення на краще? Хоча листи з судовими погрозами в цьому контексті виглядають не дуже обнадійливо…

Звернулись ми за коментарем і до партнера Івана Гешка та СК «Гешко». Валерій Чинуш, який чи150317-Lupu-pres-sportbuk.com (12)-Chynush не одноосібно підтримує цей проект в Кіцмані, зазначив:

«Я допомагаю в Кіцмані не владі, а, передусім, зірковому земляку Івану Гешкові, який займається тим спортінтернатом, хоче і може виховувати нові покоління успішних спортсменів. Але якщо ті чималі гроші, які я даю Івану на цей проект, влада банально забирає в бюджет, тоді я не розумію, для чого ці гроші давати взагалі. Або ми разом працюємо на цей соціальний проект славного земляка, або хай влада скаже: нам спорт не потрібний, нам байдужий Гешко і його соціальні проекти, і те, що його «кидають» на гроші – це «норма» і відповідає стратегії держави. А просто наповнювати бюджет – для цього я сплачую податки… На даний час мені незрозуміла позиція влади у цій справі. Такі дії, на мою думку, дискредитують владу в цілому і суперечать офіційній політиці держави в сфері фізичної культури та спорту».

Ось так у нас вміють «підтримувати спорт» і «заохочувати» меценатів підтримувати спортивні проекти…

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com
(у 2005-08 рр. керівник обласного спорту)

***

На спортсмена СК «Гешко» в Кіцмані напали за відео про безлад на стадіоні

***

Рідний стадіон кращого спортсмена України «добивають» атракціонами (фото, відео)

***

Зіркового бігуна Івана Гешка прийняв мер Саскатуна (Канада)

***

Буковинці на чолі з Гешком тріумфували на «Sask Marathon 2015» в Канаді

***

СК «Гешко»: Підтримка талантів, організація спортивних заходів

***

Буковинська влада хоче «кинути» Гешка і Ко на мільйони, вкладені у спорт?..

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.