Як на чемпіонаті 2015 в Ужгороді «змушували відмовлятися» від «золота» (фото)

0

Усі відвідувачі сторінки Чернівецької обласної федерації боксу на нашому порталі вже знаюсь, що минулого тижня в місті Ужгород проходив Чемпіонат України з боксу серед юнаків, на якому буковинці здобули одне «золото» й одне «срібло». Завершуючи розмову про змаганнях на Закарпатті, як ми й обіцяли, хотілося б навести до наших читачів цікаву статистику чемпіонату й деякі нюанси щодо організації змагань.

Щодо статистики… Перше. Загалом юні боксери Чернівецької області провели на цьому чемпіонаті

Вадим Клим та Микола Гакман
Вадим Клим та Микола Гакман

14 поєдинків, у яких здобули 8 перемог при 6 поразках. Половина наших перемог прийшлася на новоспеченого чемпіона України – Вадима Клима (ДЮСШ м. Вижниця, тренер – Микола Гакман) у в.к. 44,5 кг. Також позитивна статистика поєдинків – у Ратміра Турчанінова (БК «Варяг» Чернівці, тренер – Дмитро Сажен) у в.к. 48 кг.

Друге. Вагових категорій у цьому віці налічується двадцять, тож маємо двадцять чемпіонів України 2015 року. По два чемпіони записали на свій рахунок Запорізька, Закарпатська, Одеська, Чернігівська та Івано-Франківська області, по одному – Київська, Львівська, Херсонська, Черкаська, Чернівецька, Дніпропетровська, Житомирська, Вінницька, Луганська та Полтавська області. Не змогли повезти чемпіонів додому збірні десяти областей України.

Третє. Найбільшу кількість медалей різного гатунку на чемпіонаті заробили юні спортсмени Київської, Львівської та Закарпатської областей – по 7. По 5 у своєму активі мають збірні Запорізької, Черкаської, Івано-Франківської та Донецької областей. А загальний медалевий залік виглядає наступним чином (загальна кількість-«золото»-«срібло»-«бронза»):

 

Івано-Франківська – 5 (2-2-1)

Закарпатська – 7 (2-0-5)

Запорізька – 5 (2-0-3)

Одеська – 4 (2-0-2)

Чернігівська – 2 (2-0-0)

Київська – 7 (1-3-3)

Львівська – 7 (1-3-3)

Черкаська – 5 (1-2-2)

Полтавська – 4 (1-1-2)

Житомирська – 3 (1-1-1)

Вінницька – 3 (1-1-1)

Чернівецька – 2 (1-1-0)

Дніпропетровська – 4 (1-0-3)

Херсонська – 2 (1-0-1)

Луганська – 1 (1-0-0)

Донецька – 5 (0-3-2)

Хмельницька – 4 (0-1-3)

м. Київ – 3 (0-1-2)

Харківська – 2 (0-1-1)

Миколаївська – 2 (0-0-2)

Кіровоградська – 1 (0-0-1)

Рівненська – 1 (0-0-1)

 

Нічого не заробили в Ужгороді представники Волинської, Тернопільської та Сумської областей, а Буковина, таким чином, посіла 12-у сходинку з-поміж усіх збірних-учасниць чемпіонату.

Переходимо до організації змагань. Тут можна відмітити як багато недоліків, так і багато плюсів від господарів-організаторів, хоча слід зробити «знижку», враховуючи, що чемпіонат України на території Закарпатської області проводився вперше (!!!) за часів української Незалежності.

Зал змагань – спортивний комплекс «Юність» – сучасний, обладнаний усім необхідним і знаходиться у відмінному стані. Напевно, один із кращих, у яких проводяться змагання подібного рівня.

Усі тренери відмітили надзвичайно зручне розташування залу від місця проживання спортсменів, адже готель, у якому проживали учасники змагань, знаходився в кількасот метрів від спорткомплексу «Юність». Тож «заблукати» чи «попасти у пригоду» по дорозі в зал змагань ніхто з юних боксерів не міг 😉

На відкриття чемпіонату завітав Олександр Усик, Олімпійський чемпіон, чемпіон світу і, взагалі, один із найулюбленіших боксерів українських шанувальників боксу. А залучення спортсменів такого рівня завжди сприяє позитивним емоціям і враженням від будь-якого турніру, причому як для глядачів, так і для самих спортсменів.

Проте, звичайно, були й недоліки. Абсолютно незрозумілою була система охорони на змаганнях. Ніби там потрібно було когось від когось охороняти. За весь час проведення чемпіонатів України, в тому числі і в Чернівцях (а проходять вони в нашому місті щорічно!!!) ніколи не виникала потреба в охоронцях-«молотобойцях». По периметру огороджених рингів стояли великі хлопці з накаченими м’язами, а от для чого – незрозуміло. Дивне рішення організаторів, такі зайві й безглузді міри лише відлякують чи створюють негатив щодо учасників і потенційних глядачів.

Система бейджів для того, щоби пройти до рингу. Теж дивина. Усі міста й змагання завжди обходилися без цього, оскільки в огороджену зону й так ніхто чужий не заходить, а для чого ці бейджі журналістам, на безкоштовних змаганнях – теж питаннячко… Надивилися, схоже, хлопці-організатори, зайвого для себе на Чемпіонаті Європи з боксу серед юніорів у Львові, і влаштували в Ужгороді показушний «пєрєборчік» 😉

І, найголовніший «проїзд» організаторів, який просто викликав, як мінімум, обурення більшості тренерів учасників фіналів – показуха з нікому не потрібним концертом і призначенням початку фінальних поєдинків на 13-00. Справа в тому, що такі речі узгоджуються з журі змагань і з тренерами, оскільки, зазвичай, в цей час вже придбані квитки й запланований час від’їзду з міста, де проводяться змагання учасників, суддів, тренерів. Загальноприйнятний час початку фінальних боїв – 10:00 чи 11:00, тоді всі встигають вчасно виїхати додому, а тут… Мусять же ж організатори враховувати, що розклад потягів і автобусів змінити неможливо, а залишатися на зайву ночівлю й витрачати зайві кошти навряд чи хтось може собі дозволити.

А ні, спортсмени мусили чекати почесних гостей, які вранці добре виспалися, сходили до церкви (бо ж була Зелена Неділя) і тільки потім завітали до спорткомплексу «Юність». А багато хто з тренерів із-за цього вибрику організаторів змушений був знімати свого боксера з фіналу й везти додому «срібло», оскільки не встигав на потяг. А як воно – одержати кілька перемог, дійти до фіналу, мати можливість стати чемпіоном України й не стати ним тільки з-за того, що почесні гості – це вища каста, і змагання, виходить, проводяться в першу чергу для них???!!!

Для порівняння – чемпіонати України в Чернівцях, які щорічно проходять у місті з ініціативи президента Чернівецької обласної федерації боксу Віталія Беляєва. Жодного разу подібних недоліків не було, жодного разу не виникало проблем із порядком проведення змагань! Все говорить про те, що Чернівці – саме те ідеальне місто, де можна проводити змагання такого рівня, і це – привід для ФБУ та міністерства молоді та спорту України добряче подумати при формуванні офіційного календаря чемпіонатів України на наступний рік.

Альберт КОМАРІ, прес-аташе Чернівецької ОФБ

P.S. Особлива подяка за можливість відвідати змагання в Ужгороді від автора та за підтримку:

 – спортивному порталу sportbuk.com

Віталію Беляєву, президенту Чернівецької обласної федерації боксу.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Юнацький чемпіонат України з боксу 2015 Ужгород SportBuk.com

***

Бокс: Буковинські відкриття на чемпіонаті України 2015 (фото)

***

Бокс: Буковинці – у фіналі чемпіонату України 2015 в Ужгороді

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.