У мера Чернівців – медаль чемпіонату Європи і олімпійські перспективи (фото)

1

Розвиток спорту є одним із пріоритетних напрямків для міської влади, – зазначив мер Чернівців Олексій Каспрук під час «олімпійської наради» 18.03.15 в Ратуші.

 

Іван Гешко, Олексій Каспрук і Наталія Лупу
Іван Гешко, Олексій Каспрук і Наталія Лупу

Уперше після тривалої перерви керманич обласного центру зустрівся з олімпійцями, з якими якось не склалися стосунки у попереднього керівництва.

Взагалі у Олексія Каспрука була запланована зустріч із зірковим головою обласного відділення НОК України Іваном Гешком. Але оскільки в ці дні у Чернівцях перебувала і володарка однієї з двох українських нагород Євро-2015 з легкої атлетики в приміщенні Наталія Лупу, міський голова вирішив поєднати прийом «головного олімпійця» з привітаннями на адресу героїні чемпіонату Європи. А випадкова зустріч на вулиці (хоча, кажуть, випадковостей не буває) розширила олімпійське представництво і до названих двох олімпійців приєднався і учасник Ігор-2012 на дистанції 10000 м Микола Лабовський.

Іван Гешко, як керівник олімпійського відділення, висловив надію і впевненість, що міська влада й надалі плідно співпрацюватиме з представництвом НОК і активно підтримуватиме олімпійський рух у Чернівцях. Але висловив занепокоєність тим, що останніми роками керівники міста, як кажуть, дуже прохолодно ставились до провідних спортсменів і, зокрема, учасників Олімпійських ігор. І що у 2012 році перервалась, на жаль, традиція забезпечувати олімпійців житлом у Чернівцях. Також Іван Тарасович, вже як заступник голови обласної федерації легкої атлетики, розповів про зміни у керівництві крайової федерації. І про те, що вже під керівництвом Валерія Чинуша федерація взялась спільними зусиллями зі стадіоном «Буковина» відновити розмітку на легкоатлетичних доріжках та підрівняти першу доріжку, яка перебуває у найгіршому стані (порівняно з іншими). Говорили, звісно, і про необхідність замінити покриття на більш сучасне. Хоча обидві сторони розуміють, що в цей непростий час складно говорити про якісь серйозні бюджетні капіталовкладення в спортивну інфраструктуру.

Проте міський голова запевнив, що особисто докладатиме максимум зусиль, аби міська влада всіляко сприяла створенню якомога кращих умов для провідних спортсменів, які захищають честь Чернівців, Буковини і України на змаганнях найвищого рівня – аж до Олімпійських ігор. Олексій Павлович поцікавився, якими є реальні олімпійські перспективи наших земляків, кого із спортсменів можна вважати найбільш ймовірними кандидатами на участь в Іграх-2016 у Бразилії і які проблеми, передусім, могла би допомогти вирішити міська влада, аби допомогти потенційним олімпійцям якнайкраще підготуватися до головних змагань чотириріччя. Домовилися, що найближчим часом Іван Гешко надасть очільнику міста інформацію про потенційних кандидатів на участь в Олімпіаді-2016 та проблеми, які може допомогти розв’язати міська влада.

Щодо житлових проблем, Олексій Каспрук зауважив, що, припустимо, можливе виділення земельних ділянок олімпійцям, загалом, проблему не вирішить. Обіцяти нічого конкретно не став, але, знову ж таки, запевнив, що вивчить можливості, як в сьогоднішніх реаліях вийти на позитивну розв’язку цих проблем.

Також Олексій Павлович дав зрозуміти, що знає найактивніших спортивних меценатів і персоніфіковано подякував за допомогу (зокрема, олімпійцям) Валерію Чинушу (готель «Буковина», який патронує багато років Івана Гешка і названий на його честь спортклуб, Наталію Лупу та інших провідних спортсменів), Георгію Козьмі (туркомплекс «Аква-Плюс», офіційний партнер Миколи Лабовського), Василю Зазуляку (ДК «Полюс», офіційний партнер лучниці Лідії Січенікової).

Обговорили і перспективу організації нових цікавих змагань з олімпійських видів спорту, які могли би приїжджати якомога більше учасників, а в ідеалі – і вболівальників («спортивних туристів»). У цьому напрямку міська влада також готова сприяти.

Окремо міський голова поцікавився у Наталки Лупу тим, як йде реабілітація молодшої сестрички Анастасії, яка, як відомо, на тренуванні зазнала важкої травми і опинилась в інвалідному візку. Наталка розповіла, що є позитивна динаміка, що тепер сестричка, можна сказати, перебуває в умовному віці десь 8 місяців, тобто вчиться по-новому тримати рівновагу, ходити…

Наприкінці зустрічі Олексій Каспрук вже офіційно привітав Наталку Лупу із здобутою «бронзою» на Євро-2015 і вручив їй годинник міського голови та грамоту «за популяризацію міста Чернівців на міжнародному рівні, вагомі спортивні досягнення та здобуття бронзової медалі чемпіонату Європи з легкої атлетики в бігу на 800 метрів». 150318-Kaspruk-medal-sportbuk.com (4)
До слова, коли мер взяв в руки цю бронзову медаль, зауважив, що вона доволі важка. На що Наталка, у свою чергу, сказала, що вже після декількох хвилин від неї шия болить:)

Після прийому в Ратуші зіркова бігунка зізналась, що новий керівник міста справив на неї позитивне враження, і що вона сподівається, що Олексію Каспруку вдасться реалізувати, зокрема, намічені плани в контексті розвитку спортивної інфраструктури, а також, звісно, не забуде і про індивідуальні проблеми олімпійців.

На зустрічі були присутні і новий начальник міськспортуправління Дмитро Макаренко та автор цих рядків – директор обласного центру «Спорт для всіх» Георгій Мазурашу.

Увінчалось «олімпійське дійство» у міській раді – «спортивною» фотосесією на вежі Ратуші.

 

Пропонуємо до вашої уваги також відповідну інформацію від прес-служби міської ради:

Перспективи розвитку спортивного руху у Чернівцях обговорив міський голова Олексій Каспрук на зустрічі із титулованими легкоатлетами краю: Наталею Лупу, Іваном Гешком та Миколою Лабовським, які гідно представляли Україну на чемпіонатах Світу та Європи, а також на найпрестижніших змаганнях – Олімпійських іграх. Наталія Лупу стала бронзовою призеркою чемпіонату Європи з легкої атлетики в приміщенні, який відбувся нещодавно у Празі (Чехія). З цієї нагоди Олексій Каспрук вручив їй грамоту та годинник міського голови. Голова Чернівецького обласного відділення Національного Олімпійського комітету України Іван Гешко зазначив, що у підготовці майбутніх олімпійців важливі як моральні, так і матеріальні стимули. Чернівці мали гарні традиції матеріального заохочення учасників Олімпійських ігор, які заслуговують на продовження. «Не зважаючи на те, що нам випало жити у досить непрості часи, розвиток спорту для нас є одним із пріоритетних напрямків, – каже Олексій Каспрук. – Тож, у будь-якому разі міська рада підтримає наших спортсменів і допоможе їм належним чином підготуватися до майбутніх Олімпійських ігор. Ми уже робимо перші кроки у цьому напрямку. У близькій перспективі наше місто зможе приймати змагання високого рівня. Ми вдячні чернівецьким підприємцям, які здійснюють патронат над зірками чернівецького спорту, та вивчаємо питання щодо стимулювання міською громадою спортсменів, які прославляють Чернівці у світі». Міський голова поділився з керівниками обласного відділення Національного Олімпійського комітету України Іваном Гешком та обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Георгієм Мазурашу планами модернізації спортивної інфраструктури Чернівців та запропонував спортивній громадськості активніше долучатися до визначення пріоритетів спортивної політики міста. На згадку про зустріч спортсмени сфотографувались на вежі Ратуші.

1 Comment
  1. Вболівальник says

    Коли квартири олімпійцям дадуть?!! “Нєдоразуменіє” не дало обіцяні квартири, а Каспрук що?

Leave A Reply

Your email address will not be published.