У Чернівцях «басейнів немає», але плаванням… є де займатися

0

Одна з найболючіших і найбільш резонансних «спортивно-оздоровчих» проблем у Чернівцях – це, безумовно, басейни.

141030-Serdinov-Chernivtsi-3-baseyn-sportbuk.com (21)

Уже багато-багато років ми лише констатуємо, що «головний басейн Буковини», розташований на території однойменного стадіону, не функціонує. Декілька років не працює вже і 25-метровий басейн, який входив в школу-комплекс №27. Усі спроби передати басейн на «Буковині» в оренду на запропонованих міською владою умовах закінчилися «нічим». Як поки що і спроби знайти інвесторів, які допомогли би капітально вкластися і відновити роботу басейну з «короткою водою» біля ЗОШ №27…

Попри це, насправді ситуація з басейнами і розвитком плаванням у Чернівцях має і чіткі перспективні ознаки. У т.ч. завдяки наявності ентузіастів-активістів, які працюють над відродженням одного з трьох базових видів спорту в Чернівцях (плавання, гімнастика, легка атлетика).

У спробах зрушити «з мертвої точки» проблеми басейнів на стадіоні «Буковина» і біля ЗОШ №27, на запрошення ініціативної групи на чолі з колишнім плавцем,а  нині тренером на громадських засадах Олегом Писаренком, до Чернівців за короткий період побували одразу декілька поважних «лобістів» плавання. Починаючи від віце-президента Федерації плавання України Андрія Власкова, який працює в Міністерстві молоді та спорту і має в своєму активі обслуговування Олімпіад 2004 і 2008 та чотирьох десятків чемпіонатів світу в якості головного судді. І продовжуючи гостюванням з позитивною пропагандистською місією бронзового призера Олімпіади-2004 р. з плавання Андрія Сердінова, який тепер очолює збірну України. А потім і візит на Буковину головних ідеологів потенційної реформи сфери фізичної культури і спорту на чолі з президентом ФПУ Дмитром Качуровським. Тоді у Чернівцях знову побував Андрій Сердінов, і вперше в «Олімпійському уроці» з плавання у басейні фітнес-центру «Титан» взяв участь олімпійський чемпіон 1980 р. Сергій Фесенко (тоді ж, до слова, в зірковий олімпійські компанії відкрили і другу в Україні «Олімпійську лавку» – поруч з готелем «Буковина»).

Усі названі візити супроводжувались і зустрічами з офіційними особами, керівниками міста та області, які запевнили, що докладуть всіх можливих зусиль, аби всіляко сприяти відродженню плавання у Чернівцях і в області.

І все це при тому, що «плавання у Чернівцях немає», як скажуть, напевно, більшість необізнаних в цій темі «пересічних громадян».

Тепер давайте спробуємо розібратися з можливостями та перспективами для тих, які хочуть займатися плаванням у Чернівцях. Як не дивно, це можна робити не лише в оздоровчому напрямку, а й в рамках підготовки резервів для спорту вищих досягнень. Хоча відділень плавання в місцевих спорт школах поки що немає.

Отож, про те, де підростаюче покоління може якісно навчатися плавати і навіть удосконалювати спортивну майстерність у цьому виді спорту в Чернівцях.

Звісно, найкращі можливості для цього поки що – у фітнес-центрі «Титан», де у 25-метровому басейні на 3 доріжки функціонує вже невеличка школа плавання, в якій працює група тренерів на чолі з Олегом Писаренком та Людмилою Седлецькою. Їхні вихованці вже навіть виступали у 2014 р. на юнацькій першості України, де показали доволі непогані результати.

З питань занять плаванням під їхнім керівництвом – за телефонами: (050) 374-14-24 (Олег Писаренко), (095) 044-38-98 (Людмила Седлецька).

Ще одна доволі масова секція з плавання працює у Чернівцях в басейні «Еліт» на території заводу «Кварц». І хоч басейн менший за стандартний, тамтешні вихованці теж вже не раз відзначались на змаганнях за межами Буковини. Там з юними плавцями успішно працює Сергій Ксенніков, який раніше тренував у дитячому басейні «Лагуна» (біля дитячої поліклініки).

З питань занять плаванням в СК «Еліт» можна звертатися за тел.: (050) 560-25-50.

Окрема тема – оздоровчі заняття плаванням. У цьому напрямку теж є цікаві можливості навіть для тих, кому не по кишені стандартні ціни. Завдяки співпраці фітнес-центру «Титан» та обласного центру «Спорт для всіх» (SportBuk.com) чернівчани можуть займатися там із значними знижками (до 50%) в оздоровчих групах. Цікаво, що в такій групі займається навіть дядько Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка – депутат обласної ради і викладач історичного факультету ЧНУ Тадей Яценюк.

Довідки щодо умов, на яких можна долучитися до акційних оздоровчих груп, – за тел. (095) 504-02-92 (Ольга Іванівна), (099) 189-89-14 («Спорт для всіх»).

Окремі перспективи пов’язані із завершенням будівництва 25-метроового басейну по вул. Рівненській (там в комплексі є і менше ванна – для фітнес-аеробіки). Точніше він побудований, там треба провести внутрішні роботи (у т.ч. вентиляційну систему, яка є «дорогим задоволенням»), оснастити необхідним обладнанням і довести до введення в експлуатацію. Якого часу ці перспективи, сказати складно. Але вони точно є.

Тож займайтеся плаванням і будьте здорові!

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор ОЦ «Спорт для всіх»

Чернівецькі плавці в призерах на чемпіонатах Тернопільщини і Франківщини (відео, фото)

Плавання: На дитячих змаганнях у Чернівцях показують дорослі результати

Фото: Новий набір до пільгової оздоровчої групи з плавання в «Титані»

Фесенко, Сердінов, Гешко і Ко відкрили у Чернівцях «Олімпійську лавку» (відео, фото)

Фото: Яценюк долучився до акційної оздоровчої групи з плавання

Федерація плавання України у Чернівцях «лобіює» реформи і будівництво басейнів

Плавання: Чернівці «засвітились» на п’єдесталі у Трускавці та Хмельницькому

Фото: Майстер-клас з плавання від призера Олімпіади Сердінова

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.