Футбольний ювіляр Лахнюк став тренером… у 19 років

0

21 січня 2015 р. 70-літній ювілей відзначає один з найтитулованіших тренерів аматорського буковинського футболу Михайло Лахнюк, під керівництвом якого команди 7 разів вигравали чемпіонат області.

 

Михайло Лахнюк
Михайло Лахнюк

Цікаво, що «співрекордсменом» Михайла Миколайовича є його друг дитинства, з яким разом починали грати у футбол в Садгорі, – Євген Дзівідзінський, теперішній директор ФОК «Олімпія». Щоправда, Євген Романович всі 7 разів вигравав чемпіонат області з однією командою («Легмаш»), що робить його рекорд «особливим». Крім цього, під керівництвом Дзівідзінського ще три рази ФК «Васловівці» (Заставнівський район) вигравав чемпіонат області серед команд другої групи (а Лахнюк з «Емальпосудом» – 3 та Сторожинцем – 4). Тож ювіляру, як жартома зауважує його колега по юнацькому футболу, ще є куди рости.

До слова, саме Євген Дзівідзінський був серед головних ініціаторів відзначення четвірки поважних футбольних ювілярів (Валерій Богуславський, Юрій Шелепницький, Іван Гакман та Михайло Лахнюк) відповідним турніром з міні-футболу 25.01.15. І він же ініціював розміщення названих ювілярів на біг-борді по вул.. Героїв Майдану (про це окремо згодом).150114-25-Futbol-sotsialjna-reklama-yuvilyary-sportbuk.com

Про сьогоднішнього ювіляра Михайла Лахнюка Євген Романович розповідає з особливими симпатіями, і це зрозуміло, адже вони друзі дитинства:

«Так, мені приємно згадати, що ми з Лахнюком разом починали свій шлях у футболі – у Садгорі. Взагалі ми спочатку самі тренувались, тоді спорт школи в Садгорі не було. А потім нас зібрав Григорій Гаврилович Овєчкін. Він колись грав сам за сад гірську команду, потім бус футбольним арбітром, директором стадіону «Садгора». Його вже, на жаль, немає. Так ось він нас тренував на громадських засадах. Так ми з ювіляром разом грали в дитячій команді, потім в юнацькій. І завдяки або через нього (сміється – авт.) я не поїхав в сумський «Спартак». Вони були на зборах у Садгорі, примітили мене і запросили. Але я не міг одразу їхати, бо вчився на шофера. А потім Лахнюк «перехопив». От і повернулись до теми ювіляра, а то відволіклися на мою персону (сміється – авт.). Його у 1963 році, наскільки пригадую, забрали в Красноїльськ, де він грав за команду ДОК (деревообробного комбінату). А незабаром він організував команду «Авангард» при Сторожинецькому лісокомбінаті. І у 19 років вже був граючим тренером. Це теж, думаю, характеризує людину, свідчить про організаційні здібності. «Авангард» був другою командою в Сторожинці. Першу – «Колгоспник» (тобто «Колос») – тренував Ігор Ілліч Тарасулов. Але ми їх обіграли у фіналі Кубку району з рахунком 2:0. Це був перший наш успіх. Потім Михайла Миколайович забрали в армію, а я перейшов у Красноїльськ…

Ми з ним були і партнерами по команді, і суперниками на полі та як тренери. Але поза футбольним полем завжди були в дружніх стосунках. Тому я із задоволення і щиро вітаю свого друга дитинства і футбольного побратима з ювілеєм. І бажаю міцного здоров’я на довгі роки! І побити мій рекорд (сміється – авт.)».

«Окремим рядком» ювіляра вітає і знаний науковець та педагог, доктор філософії Аурел Васильчук:

«Михайло Миколайович – особлива людина в моєму житті. І не лише тому, що він є нашим вінчальним батьком. Свого часу я, простий фізвиховання та спорту, після закінчення Тернопільського педагогічного інституту повернувся додому в Чернівці, і тут мене зустрів Михайло Миколайович Лахнюк. І запропонував працювати з ним, за що йому дуже вдячний. За його сприяння я два роки працював в сторожинецькому ДЮСШ, два рази були чемпіонами області, а головне серед наших вихованців був і Віталій Мінтенко, який потім грав за «Динамо» (Київ) та інші команди вищого ешелону.

Ми пов’язані з Михайло Миколайовичем і в житті, і за професійною діяльністю – Сторожинець, «Буковина» (Чернівці), ЧТЕІ КНТЕУ… Тож ми з сім’єю вітаємо Батька Михайла Лахнюка з 70-річчям! З найщирішими і найкращими побажаннями!»

SportBuk.com приєднується до привітань ювіляру від обласної і міської федерацій футболу, футбольного клубу «Буковина», інших організацій і футбольних побратимів. І бажаємо ще довго бути «у футбольному строю» і приносити радість близьким та користь улюбленій справі – футболу! З ювілеєм!

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спор для всіх»

З досьє SportBuk.com:

Лахнюк Михайло Миколайович. Народився 21 січня 1945 року в м. Чернівці. Виступав за команди майстрів «Урожай» (Дербент, Дагестан) та «Шахтар» (Червоноград,  Львівської області).

Тренував ФК «Буковина», ЗЕП («Емальпосуд»), «Підгір’я» (Сторожинець) та «Меркурій» (Чернівці).

Під його керівництвом команди 7 разів ставали чемпіонами області.

Зараз тренер команду «Підгір’я» (Сторожинець).

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Фото: Футбольний Суперкубок Буковини 2014 виборов «Маяк»

***

Футбол: Минулорічні чемпіони і в Чернівцях, і в області – без очікуваних нагород

***

Футбол: Лідери в Чернівцях та області йдуть графіком дострокового чемпіонства

***

Фото: Долю кубкового фіналу 2014 «Маяк» – «Підгір’я» вирішили «зайві» секунди

***

Золотий ювілей першого капітана збірної незалежної України з футболу

***

Шелепницький, Гакман і Ко запрошують на «ювілейний» футбольний турнір

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.