Футбол: Чернівчани у матчі «Нива» – «Буковина» забили 5 голів і заслужили овації

0

Кращим в сезоні, на думку фахівців, став для чернівецької «Буковини» пропущений матч 1 туру 22.10.14 проти «Ниви» в Тернополі.

 

Олександр Семенюк засмутив земляків-чернівчан...
Олександр Семенюк засмутив земляків-чернівчан…

Таку думку після гри висловили, зокрема, представник спілки підприємців, багаторічний президент футзального «Меркурія» Сергій Гринюк та депутат міської ради Роман Дрінь, які поїхали до Тернополя підтримати морально нашу команду (і не лише – про це окремо).

Кращим підтвердженням цієї тези, мабуть, можна вважати те, що після фінального свистка тернопільські вболівальники вигукували футбольні компліменти і стоячи аплодували гравцям «Буковини», коли ті йшли з поля.

Взагалі візитний поєдинок розпочався для чернівчан доволі невдало. Достатньо сказати, що на 16 хвилині господарі поля вже вигравали 2:0. Але, до честі підопічних Юрія Гія, вони не опустили руки і продовжували старанно, як кажуть, шукати свою гру. І ці старання не пройшли дарма. На 30 хв. Юрій Головачук відіграв один м’яч. А на останній хвилині першого тайму Олександр Толстяк заробив пенальті. Це був чудовий шанс не просто зрівняти рахунок, а й «забити в роздягальню», що, як правило, відіграє серйозну психологічну роль. Проте реалізувати пенальті Толстяку, на жаль, не вдалося – його удар з «точки» і добивання відбив кіпер «Ниви»…

Коли на 59-й хв. тернополяни довели рахунок до 3:1, напевно, багато хто подумав, що справу вже зроблено. Але… Браво буковинцям! У другому таймі вони продемонстрували чудову гру і відмінні бійцівські якості. Небезпечні моменти раз за разом виникали вже біля воріт «Ниви». І за короткий період команда Гія зуміла зрівняти рахунок – 3:3! Здавалося, в цій ситуації «Буковина» мала би відійти в «глуху оборону» і спробувати втримати нічийний рахунок. Куди там – чернівчани, «спіймавши кураж», продовжували атакувати. Щоправда, при цьому «забули», що тернополяни доволі непогано вміють ловити суперників на контратаках. За іронією долі, четвертий і, певно, «переломний» гол у ворота «Буковини» забив вихованець буковинського футболу Олександр Семенюк (який і відкрив рахунок у зустрічі). А після ще декількох гострих атак чернівчан і змарнованих нагод для взяття воріт той же Семенюк під час контривипаду втік лівим флангом і виклав м’яча на ногу Озарківу, який зльоту «розстріляв» ворота «Буковини»…

Якщо говорити мовою статистики, то у звітному матчі чернівчани забили 5 голів (враховуючи дубль Семенюка за «Ниву»). Але від цього рахунок на табло не змінився. Натомість змінилась думка щодо перспектив конкретно цього складу «Буковини», який у Тернополі продемонстрував свій потенціал і, хотілось би вірити, й надалі тішитиме вболівальників такою ж самовідданою та видовищною грою, яка, безумовно, заслуговує на підтримку і з трибун, і з владних кабінетів та бізнесових кіл.

 

До вашої уваги звіт про матч від ua-football.com

22.10.14. Тернопіль. Центральний міський стадіон

“Нива” (Тернопіль) – “Буковина” (Чернівці) – 5:3

Голи: Семенюк 8, Дурай 16, Гудима 59, Семенюк 74, Озарків 90+1 – Головачук 30, Тєрєхов 67, Сивка 72

“Нива”: Шпук, Дурай, Озарків, Гудима (Сворак 72), Семенюк (Мдінарадзе 90+2), Гудак, Грінченко (Менжега 75), Петрівський, Пліс (Шпікула 81), Яневич, Донець

“Буковина”: Одольський, Толстяк (Косован 81), Ателькін, Дем’янчук, Сивка, Булезюк (Загідулін 46), Головачук, Немтінов, Темерівський, Скидан (Степанков 64), Тєрєхов

Попередження: Булезюк 45+1, Немтінов 51, Темерівський 80

Тернопільська «Нива» та чернівецька «Буковина» – дві зірки на футбольній мапі західної України, котрі то яскраво світять, то ледь жевріють. Ця нестабільність спровокована жорстокою та хронічною нестачею необхідного фінансування. На щастя, наразі два клуби із величезною історією, котрі ворогували ще з радянських часів, тішать своїх вболівальників не стільки результатами, скільки взагалі самим фактом існування. Головне, що тішать. І хоч у тернополян ситуація із грошима, схоже, нарешті відійшла на другий план і ніяких фінансових нестач клуб не зазнає (принаймні за словами президента «Ниви»), то у їхніх одвічних суперників із сусідньої області все не так гладко… Із тонучого корабля під назвою «Буковина» постійно надходять нерадісні новини – то команду покинув черговий виконавець, то стоїть питання про невиїзд на наступну гру… Та, попри все, про недооцінку чернівчан навіть не йдеться – адже за таку дурницю вже поплатилась «Олександрія» у минулому турі. Тож гра обіцяла бути з рангу цікавих, ще й зважаючи на непримиренність «Ниви» та «Буковини».

Дебют поєдинку пройшов на високих швидкостях, цьому спряло не лише бажання обох команд виділитись, а й трішки вологий газон. Незадовго перед початком матчу у Тернополі пройшов невеличкий дощик, постійно гудів сильний вітер, словом – погода була не найсприятливіша. Втім, футбол був цікавий – Гудак підключився на правій бровці, змістився в центр і непогано приклався з лівої, але перший млинець вийшов глевким – трішечки вище.

Та гості також не засиджувались в обороні, так ще й «Нива» дозволяла їм грати – Немтінов, отримавши простір на правому фланзі, прострілив у центр, м’яч відскочив до Ателькіна, знову трішечки мимо. Демонстративно на зустрічних курсах грали команди, не соромлячись атакувати масово, моментами забуваючи про найголовніше – оборону.

І от така певною мірою безвідповідальність зіграла із «Буковиною» злий жарт – господарі вибігли у швидку «контру», Озарків не загальмував темпу, чітко перевівши на Семенюка, якому залишилось розстріляти ворота – 1:0, а на табло лише восьма хвилина. На цьому шоу (саме так – шоу! Адже футбол був доволі видовищним) не закінчувалось, і, по-суті, картина гри зовсім не змінилась, обидві команди на повну використовували свої швидкісні можливості, весь час акцентуючи гру лише на атаці. Зрозуміло, що втримувати такий високий темп та грати при цьому безпомилково дуже важко, тому на полі буде дуже багато непотрібних втрат, елементарних помилок, особливо це стосувалось гостей. Чергова втрата м’яча в центрі поля призвела до тактичного фолу вже поближче до воріт. Здавалося б, нічого небезпечного, та за виконання штрафного взявся один з найдосвідченіших гравців «Ниви» – Тарас Дурай. Ніхто навіть не очікував прямого удару по воротах з такої великої дистанції, в тому числі і кіпер «Буковини» – відтак, м’яч тихо влетів у дальню «дев’ять», ніжно струсивши з сітки росу – красиве видовище, 2-0. До слова, йшла лише 15-а хвилина…

Не встиг ваш покірний слуга придумати, як правильно подати вам попередній епізод, «Нива» могла довести рахунок до розгромного. Герой попереднього епізоду – Дурай – вивів розкішним пасом із глибини Семенюка віч-на-віч із кіпером, але цього разу майстерність Олександра дала збій, трішки вище просвистів м’яч… Не могла «Буковина» нічого протиставити тернополянам.

Напевно, єдиним світлим променем у грі чернівчан був завжди самотній Немтінов, старання якого неможливо не відзначити. Та один в полі не воїн, а партнери якось доволі інертно ставились до відчайдушних намагань свого партнера. «Нива», напевно, у свою чергу дещо віддала ініціативу, іронічно насміхаючись із поодиноких міні-випадів гостей. Та на 30-й хвилині це зіграло з тернополянам злий жарт, Головачук буквально на секунду випередив захисника «жовто-зелених» і встиг перекинути Шпука, а м’яч по-зрадницьки від стійки залетів у ворота – 2:1, рано ставити на «Буковині» хрест!

«Нива» після пропущеного голу, здавалося б, мала дещо переглянути своє ставлення до гостей, але нічого у своїй грі не змінювала. Гра застрягла у центрі поля, м’яч вовтузили з бровки на бровку, але такого шаленого темпу, як на початку тайму вже не було, всіх все нібито влаштовувало. Та «Буковина», як і першого разу, раптово вибухнула та внаслідок боротьби у штрафній зоні заробила пенальті. Шпук потягнув не лише перший удар Толстяка, а й добивання! Лише героїчні сейви кіпера тернополян врятували «жовто-зелених» від другого пропущеного голу.

Початок другого тайму нічим особливим не відзнаменувався, «Буковина» міцно сіла в оборону, напевно, сподіваючись на контр-випади, яких за 15 хвилин не було взагалі. Тернополяни натомість контролювати хід гри, темп, і взагалі все поле. Або один з цих факторів, або певне їх поєднання дозволило тернополянам розгорнути розлогу атаку – Грінченко пройшов флангом, вирізав на Гудиму, а той впевнено вколотив «круглого» в сітку – 3:1!

Миттю пізніше Грінченко вже майже привіз гол у свої ворота, залишивши вільного Темерівського, котрий пасом-парашутом знайшов у штрафній Толстяка, та його удар знову витягнув Шпук, на цей раз з-під поперечини… Думаю, Толстяку цієї ночі снитимуться фантастичні сейви воротаря «жовто-зелених». Справу Толстяка продовжив Тєрєхов, та ще й як продовжив! Більярдним ударом з штрафного із тієї ж позиції, що у першому таймі Дурай, поклав м’яча у дальню стійку – 3:2!

За секунду – вже надшвидка «контра» тернополян – Семенюк пролетів лівим флангом, накрутив захисника, віддав на вільного Гудиму, який хитнув захисника, але сили на удар не вистачило… Не забиваєш ти, забивають тобі! – Сивка ударом-передачею закинув м’яч за комірець Шпуку, а далі – серія рикошетів – перекладина-стійка-Шпук – 3:3! До слова, востаннє «Буковина» тричі розписувалась у воротах суперників ще у червні 2013 року… Історична подія!

Та навіть ця історична значимість трьох голів не допомогла гостям відчувати себе комфортно та утримувати нічийний рахунок довго. Четвертий гол не змусив глядачів довго на себе чекати – Сворак сильно метнув аут аж «на одинадцять», кілька «буковинців» відчайдушно намагались перехопити «сферу», та всі старання звелись до нуля – першим на м’ячі опинився Семенюк, який знову вивів тернополян вперед 4:3!

Хоч холод вже пробирав до кісток, градус гри ні на мить не знижувався, особливо в останні хвилини. «Буковина» кинула всі сили в атаку, а тернополяни вже не вперше довели, що такого робити не варто! Семенюк, мов на велосипеді, вирвався у «контру», розкішним пасом перевів у центр, де Озарків зльоту розстріляв Одольського – 5:3! – неймовірної красоти гол!

Тернополяни здобувають чергові надважкі три залікові пункти та знову підіймаються у турнірці. «Буковині» ж хочеться побажати зібраності, терплячості та віри у краще майбутнє, адже така команда заслуговує на повагу!

ua-football.com

***

Футбол: «Буковина» змусила лідера І ліги «поділитися» очками (відео)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.