Активний відпочинок: в ТК «Аква-Плюс» є вже і майданчики для бадмінтону (фото)

0

Першим на Буковині місцем масового відпочинку населення, де облаштовано майданчики для гри у бадмінтон, став туркомплекс «Аква-Плюс» (с. Кам’яна Сторожинецького району).

 

Бадмінтон ("Аква-Плюс")
Бадмінтон (“Аква-Плюс”)

Перші два бадмінтонні майданчики розміщені в районі майданчиків для пляжного волейболу (права сторона комплексу). Облаштовані вони завдяки співпраці ТК «Аква-Плюс» та обласного центру «Спорт для всіх», який проводить на наявній там спортивній базі різні спортивно-масові заходи (в т.ч. Ліга пляжного волейболу, Дні здоров’я тощо).

Власник комплексу Георгій Козьма дав добро на облаштування найближчим часом поруч ще двох майданчиків для гри в бадмінтон (поки що теж просто на землі, без спеціального покриття). Наразі ще не всі лінії нанесені на перших майданчиках (в одиночному розряді ширина трохи вужча (не 6,1 м, а 5,2 м), а наявні лінії ще не доведені до запланованого стану. Проте навіть на цих майданчиках незрівняно цікавіше грати в цю просту і популярну гру, ніж просто «де-небудь» і без сітки. Підтвердженням цього є й той факт, що в суботу, 2.08.14, вже на етапі дооблаштовування перших майданчиків, туди вже приходили відпочивальники грати.

Незабаром в тур комплексі «Аква-Плюс» будуть і перші змагання з бадмінтону, який, до слова, є олімпійським видом спорту. Тож стежте за анонсами на нашому порталі.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Основні моментами з правил гри у бадмінтон

– Перш ніж починати матч, повинен бути зроблений кидок волана або монети, після чого сторона, що виграла кидок повинна зробити вибір між правилами 1.2. або 1.3. :
1.2. подавати або приймати першою;
1.3. починати гру на одній або іншій стороні корту.
– Сторона, що програла кидок, повинна здійснити вибір з варіантів, що залишилися.- Партія починається подачею з будь-якого місця правого поля. Приймаючий гравець теж повинен знаходитися на своєму правому полі.
– Після подачі гравці можуть займати па своєму майданчику будь-яке місце, незалежно від розмежувальних ліній.
– В одиночній зустрічі подача проводиться поперемінно з кожного поля: при парній кількості очок у подаючого гравця – з правого поля, при непарному – з лівого.
– Як в парних, так і в змішаних іграх кожна сторона має 2 черги подачі. Коли перший гравець втрачає подачу, м’яч подасть його партнер (при парній кількості очок – з лівого поля, а при непарному – з правого). На початку партії сторона, починаюча гру, має одну подачу.
– При виграші очка гравці подаючої сторони міняються полями, а гравці приймаючої сторони залишаються на своїх місцях.
– При подачі, в момент удару, ракетка має підніматися вище пояса.
– Волан перекидають на сторону суперника тільки одним ударом.
– Під час гри партнери одного боку можуть бити по м’ячу без якої б то не було черговості.- Матч повинен складатися максимум із трьох геймів.
– Сторона, що перша набирає 21 очко виграє гейм, крім випадків, описаний у пунктах 2.4. й 2.5.
– Сторона, що виграла розиграш, повинна додати до свого рахунку очко.
– 2.4. Якщо рахунок у геймі стає 20-20, сторона, що першою набирає різницю в 2 очка, виграє гейм.
– 2.5. Якщо рахунок у геймі стає 29-29, сторона, що виграла 30-е очко, виграє гейм.
– Сторона, що виграла гейм, повинна подавати на початку наступного гейму.- Гравці повинні помінятися сторонами:

1. наприкінці першого гейму;
2. до початку третього гейму (якщо такий буде);
3. у третьому геймі, у змаганні одного матчу, коли одна зі сторін першою набирає 11 очок.
3.2. Якщо гравці забувають помінятися сторонами, вони повинні зробити це відразу ж, як помилка буде помічена і волан перебуває поза грою. Рахунок залишається без змін.

***

З історії бадмінтону

Гра у волан відома ще із часів Древньої Греції. Сучасна версія гри, і, властиво, назва “бадмінтон” з’явилися наприкінці 50-х років 19 століття, у маєтку Бадмінтон під Лондоном.

Сучасний спортивний бадмінтон бере свій початок від індійської гри “пуне”. У неї грали в Древній Греції, Китаї, Індії та Японії. В 14 ст. японці грали дерев’яними ракетками у волан, зроблений з опереного плода вишні. Брали вишеньку, вставляли в неї п’ять-шість гусячих пір’їн й засушували на сонці. У середньовічній Англії до кінця 16 ст. у подібну гру грали селяни. До 17 ст. вона стала розвагою привілейованих шарів у Європі. Правила гри були гранично прості: два гравці відбивали волан двома бітами один одному, не даючи йому впасти.

Початком сучасного бадмінтону прийнято вважати 1872 р. Цього року герцог Бофорт привіз із Індії ракетки й м’яч із пір’ям у свій маєток Бадмінтон у Глостерширі (звідси назва). Уперше гру з воланом продемонструвала група офіцерів англійських колоніальних військ. Тоді ж були складені перші правила гри в бадмінтон, це зробили теж англійці. Рік по тому на основі бадмінтону виникла нова гра – теніс. В 1887 в Англії був створений перший клуб аматорів бадмінтону, а в 1893 заснована перша у світі Асоціація бадмінтону.

Дуже швидко бадмінтон набув популярності. Почалося виробництво воланів. Перший патент на їхнє виготовлення був виданий в Англії в 1898. До 1900 бадмінтон став більш спортивним. Однак аматори цього виду спорту змагалися у звичайному, щоденному одязі. Одного разу під час гри один з її учасників зняв фрак, і з тих пір спортсмени стали використовувати тенісний костюм. В 1905 англійська Федерація бадмінтону затвердила правила гри. В Уімблдоні стала щорічно розігруватися відкрита першість Англії по бадмінтону. Гра набула поширення не тільки в Англії, але й у її численних колоніях. Більшість країн, що утворили 5 липня 1934 р. Міжнародну федерацію бадмінтону (ІBF), входило в колишню Британську імперію.

ІBF проводить змагання, основними з яких є розиграші Кубка Томаса (по імені колишнього президента ІBF) серед національних чоловічих команд і Кубка Убер (по імені відомої діячки ІBF) серед національних жіночих команд.

Кубок Томаса розігрується з 1948 один раз у три роки. Попередні ігри проводяться в чотирьох зонах: американській, австрало-азіатській, азіатській і європейській. Переможці зон зустрічаються між собою в турнірі, що визначає претендента на звання переможця. Він зустрічається з попереднім власником цього почесного трофея. Змагання на Кубок Убер проводяться з 1956 також раз у три роки. В 1967 заснована Європейська федерація бадмінтону. З 1968 р. раз у два роки розігрується особистий, а з 1972 – і командний чемпіонат Європи.

Міжнародна федерація проводить також ряд офіційних особистих турнірів. До останнього часу головним з них була відкрита першість Великобританії, що вважалося неофіційною першістю світу (уперше така першість була проведена в 1899). Перший офіційний чемпіонат світу відбувся в 1977 у Мальме (Швеція). В останні роки найсильнішими гравцями світу є спортсмени Данії, Індонезії, Великобританії, Малайзії, Швеції, Японії, Китаю.

В 1992 на Олімпіаді в Барселоні бадмінтон був включений у програму Олімпійських ігор. Розігрується 4 комплекти медалей в одиночному й парному розрядах серед чоловіків і жінок. З 1996 додатково уведений змішаний розряд. На Олімпійських іграх у Сіднеї (2000) у чотирьох розрядах з п’яти перемогли китайські спортсмени, які традиційно є фаворитами в цьому виді спорту.

***

Цікаві факти про бадмінтон

  • Якщо підсумувати всі пересування (включаючи прискорення, ривки, стрибки) бадмінтоніста за гру, то в довжину “набіжить” до 10 кілометрів, а у висоту – кілометр
  • Бадмінтон – найшвидший ракеточний вид спорту: швидкість польоту волана може досягати 270 км/год.
  • Темп обміну ударами в грі майстрів високого класу досягає 0,7 ударів у секунду
  • Максимальна кількість ударів, зафіксована в матчі – 19725
  • Бадмінтон входить у трійку найважчих по фізичних навантаженнях ігрових видів спорту
  • Найбільш тривалий тривалий час зустрічі в бадмінтоні – до 1,5 години, при цьому волан тримався в грі 45 хвилин
  • Бадмінтоніст високого класу може грати на пульсі 200 і більше ударів у хвилину;
  • Пір’яні волани складаються з 16-ти пір’їн. Важить волан 4,8-5,2 грамів;
  • Найбільший волан можна побачити в міському музеї Канзас Cіті (Міссурі, США) – він більше 5 метрів у висоту й вагою більше 2 тонн;
  • Бадминтонна струна сплетена у вигляді кіски з декількох тисяч мікроволокон;
  • Бадмінтон – одна із самих древніх ігор на Землі. Як свідчать малюнки на древніх амфорах, 3000 років тому в Греції грали у волан руками й навіть… ногами, а в китайському манускрипті 1122 року до н.е. описана “цзи дзюу ци” – гра воланом, оснащеним 3-4 гусячими пір’їнами;
  • Міжнародна федерація бадмінтону (ІBF) була створена в 1934 році, і сьогодні в неї входять 138 країн;
  • Бадмінтон став олімпійським видом спорту в 1992 році й зібрав тоді більше 1,1 мільярда телеглядачів;
  • На Олімпійських іграх у Сіднеї взяли участь 172 бадмінтоніста. За час Ігор вони використали 8400 воланів;
  • Чоловічий командний чемпіонат світу (Thomas Cup) вигравався тільки трьома країнами – Малайзією, Індонезією й Китаєм;
  • 15000 чоловік – це стабільна кількість глядачів на головних змаганнях Малайзії й Індонезії, Китаю, Таїланду, Данії й т.д.;
  • У Малайзії 2,5 мільйони гравців, в Англії налічується 3200 клубів, а в Данії бадмінтон поступається по популярності тільки футболу;
  • За даними світової статистики, бадмінтоном захоплюється кожна 50-а людина у світі.Використані дані з сайтів pozashkillya.ostriv.in.ua, sportssupergames.blogspot.com

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО (Badminton Europe Kharkov International в Харкові)

***

Фото: Активний відпочинок в туркомплексі «Аква-Плюс» 27.07.14 (відео)

***

Фото: На пляжному п’єдесталі – стартові герої, сексапільні «американки» і чемпіон Кіпру

***

Відео: «Спорт-тайм» від 23.06.14 (Олімпійський день, велоспорт, теніс, ліга пляжного волейболу)

***

Фото: На старті Ліги пляжного волейболу «засвітились» Пришляк, Мулна і Ко

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.