Фото: Екс-гравець «Буковини» відсвяткував 60-ліття на футбольному полі (відео)

1

У четвер, 17.07.14, в студмістечку ЧНУ відбувся товариський футбольний матч, присвячений 60-літтю колишнього гравця «Буковини» Володимира Смеречанського.

60 років Володимиру Миколайовичу виповнилося напередодні, 16 липня. Але він, як надзвичайно скромна людина, вирішив відзначити ювілей «в робочому порядку» – під час одного з тренувань рідної групи здоров’я на майданчику з штучним покриттям в студмістечку ЧНУ.

Характерно й те, що в цьому присвяченому ювілею Володимира Смеречанського матчі не було ніякої «ювілейної награності». Тобто зіграли без «обов’язковості» нічийного результату і без «штучних пенальті», які обов’язково має забивати ювіляр. Останній, перебуваючи ще в чудовій спортивній формі, значну частину гри провів наворотах. А коли грав в полі, то лише асистував авторам голів, не дуже наближаючись до чужих воріт. Але від цього гра «дяді Вови» або «Смереки» (як багато хто його називає) не виглядала менш ефектно. У 60 мало хто обігрує значно молодших суперників, прокидаючи м’яч з одного боку і оббігаючи з іншого, як це досі полюбляє робити «дядя Вова». А який він непоступливий у футбольних єдиноборствах?! Боротьбу один в один «Смерека» практично не програє. Може і «елегантно», тонко, технічно обіграти. Швидкий, витривалий, технічний і супернадійний – так можна охарактеризувати ювіляра, як футболіста.

Як кажуть, для любителів статистики все ж треба повідомити, що звітний матч завершився мінімальною перемогою команди Смеречанського. Під завісу зустрічі суперники зрівняли було рахунок, але буквально на останніх секундах колишній віце-губернатор і багаторічний соратник ювіляра Борис Баглей застав зненацька голкіпера ударом ледь не з центра майданчика. До слова, це був четвертий гол Баглея у цьому поєдинку! Двічі у чужих воротах «розписався» і екс-керівник обласної освіти Борис Деркач. А серед найактивніших в команді Смеречанського були також перший заступник начальника Державної фінансової інспекції в Чернівецькій області Ігор Богатирець, екс-директор місцевої спортшколи Микола Гунчак, бізнесмен Олександр Пєстов (завдяки технічній підтримці останнього є можливість побачити і відеофрагменти матчу).

Після фінального свистка Володимир Смеречанський отримав від футбольних побратимів декілька приємних презентів, у т.ч. гарну сову (як символ мудрості) від викладачів ЧНУ, іменну футболку від владної частини групи здоров’я та футболку з Мундіалю-2014 від викладачів «спортивного» факультету ЧНУ.

Ще декілька слів про самого ювіляра.

Володимир Смеречанський народився 16 липня 1954 р. в с. Киселів Кіцманського району. Ріс у багатодітній родині (їх було 6 братів!). Після закінчення місцевої середньої школи проходив службу в армії в Ташкенті (Узбекистан). Служив, до речі, в десантних військах! Хоча і футбол там грав на першість Узбекистану. Після армії отримав запрошення до чернівецької «Буковини». Як згадує старший брат Ярослав Смеречанський (багаторічний керівник спорту на Кіцманщині), до них додому прийшов сам Юхим Школьников. Сказав батькам, зо «забирає» Володю, а останньому – що якщо проявить себе в команді, то й квартиру отримає, і з вступом на навчання посприяють. Так, зрештою і сталось. У «Буковині» Смеречанський провів 5 сезонів (прийшли в команду разом з Віктором Максимчуком, Василем Мудреєм, Сергієм Шмундяком). Попутно закінчив заочно Тернопільський педінститут (фізкультурний факультет).

Старший брат Ярослав Смеречанський також згадує, як свого часу вони з братами брали участь у сімейних футбольних баталіях: коли збиралися разом на свята в Киселеві, грали сімейними командами – Смеречанські, Андрійці, Буняки…

Після «Буковини» багато років грав в аматорському чемпіонаті області. Переважно за «Гравітон», де працював. У складі «Гравітона» виступав  і в чемпіонаті України серед аматорських колективів.

В аматорських змаганнях Володимир Миколайович грає досі. Причому не лише у ветеранських. Хоча найбільш знаковий успіх останнього періоду – все ж ветеранський: не у 2013 р. Смеречанський з «Буковиною» став срібним призером чемпіонату України серед ветеранів +50.

Певний період Володимир Смеречанський був помічником народного депутата (Георгія Філіпчука). Працював в обласних владних структурах. Але, незалежно від посад, завжди підтримує і сам бере активну участь у фізкультурно-спортивному житті краю. У т.ч. в якості волонтера обласного центру «Спорт для всіх», за що йому велике спасибі!

Обласний центр «Спорт для всіх», обласна і міська федерації футболу, друзі і колеги щиросердно вітають Володимира Миколайовича з ювілеєм! Богатирського здоров’я, життєвих благ і, звісно, ще довго-довго залишатися в такій чудовій спортивній формі!

Відео буде додане.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО

***

Фото: Георгій МАЗУРАШУ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Футбол: «Буковина» – призер Чемпіонату України 2013 р. серед ветеранів 50+

***

Фото: Меморіал Максимчука 2013 увінчався благодійністю

***

1 Comment
  1. Смеречанська Христина says

    Витаю, З Днем Народження, всього найкращого…

Leave A Reply

Your email address will not be published.