Попов боїться міжнародної експертизи сумнівних м’ячів, які він придбав за гроші ФФУ?

0

Віце-президент ФФУ Анатолій Попов проти того, щоби експертизу м’ячів сумнівної якості, придбанням яких він займався, проводила незалежна зарубіжна компанія.

 

На розширеному засіданні Виконкомe Федерації футболу України, який відбувся 13.04.14 в Домі футболу, розглянули і проблемні питання, що призвели до конфліктних ситуацій навколо ФФУ.

Про основні підсумки засідання Виконкому SportBuk.com погодився розповісти голова Чернівецької обласної федерації футболу і заступник голови комітету національних збірних ФФУ Василь Орлецький.

Не секрет, що дехто розглядав це засідання Виконкому як лакмусовий папірець, який мав проілюструвати розстановку сил в регіонах – за і проти Конькова…

– Засідання було плановим, тож питання, пов’язані з непорозуміннями навколо федерації, розглядалися серед інших, а не як головні. При цьому приємно відзначити, що майже всі регіональні федерації висловили підтримку президенту ФФУ Анатолію Конькову. На виконкомі були присутні і 4 представники фанівського руху. До слова, Анатолій Дмитрович за два дні до Виконкому зустрівся з ультрас.

Зустріч з ультрас – теж планова робота?

– Вболівальники – теж повноцінні учасники футбольного життя, тож з ними треба зустрічатися і спілкуватися. Анатолій Дмитрович обговорив з ультрас питання легітимізації цього руху. Домовилися, що фани створять свою всеукраїнську громадську організацію, яка увійде колективним членом до ФФУ. У майбутньому ця організація зможе бути представлена у виконкомі ФФУ, а також в комітетах. Зокрема, представники ультрас можуть долучитися і допомогти в роботі щодо забезпечення безпеки на стадіонах.

А що за люди були біля Будинку футболу, коли там йшло засідання Виконкому?

– Присутні на Виконкомі представники ультрас заявили, що ті люди не мають ніякого відношення до футболу. За озвученою інформацією фанів, за те, щоби організувати ту акцію проти Конькова, людям заплатили 60 тисяч гривень. Хто замовники – не відомо.

Виконкому вдалося зняти напругу навколо ФФУ?

– Принаймні, було ухвалено рішення, яке цю напругу має зняти. Мається на увазі рішення про проведення фінансового аудиту діяльності керівництва федерації. Було звернення ФК «Карпати» про те, що давно не проводився аудит, тож Анатолій Дмитрович включив це питання в порядок денний. Вирішили провести аудит і ФФУ, і Прем’єр ліги. Хто має проводити аудит? Фірма, яку для цього обрав Конгрес ФФУ. І обов’язково представники УЄФА. Хоча Анатолій Дмитрович запропонував звернутися до УЄФА і ФІФА з проханням визначити або порекомендувати компанію для проведення незалежного аудиту. Цю пропозицію підтримали одностайно.

Крім «анонімок», проти Конькова публічно висловився перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов. На Виконкомі він також займався «опозиційною діяльністю»?

– Анатолій Володимирович запропонував на час до проведення і оголошення підсумків аудиту забрати у Конькова право підпису. Ця його пропозиція відверто здивувала, адже перший віце-президент мав би знати, що відповідно до Статуту ФФУ ніхто не може в такий спосіб позбавляти президента федерації права підпису…

Чи не проглядаються паралелі між висловлюваннями Попова та «анонімками» проти Конькова?..

– Неприємно це констатувати, але, коли з’явилися ті достатньо неправдиві «анонімки», перший віце-президент федерації не ініціював, приміром, вивчення ситуації, а одразу, ще до з’ясовування деталей, взявся підтверджувати, що викладена там інформація ніби-то відповідає дійсності. Чому це неприємно? Та хоча би тому, що в «анонімках» згадувалось і моє ім’я, причому в абсолютно брехливому тоні. Напевно, перший віце-президент федерації міг би, за бажання, знати, чим займалися його підлеглі до роботи у ФФУ, а не підтверджувати неправдиву інформацію.

Те, що з чиєїсь «легкої руки» анонімно перекреслили все Ваше спортивне і футбольне минуле та сьогодення, якось впливає на Вашу роботу у ФФУ?

– Я маю свої обов’язки, які виконую. Якщо хтось хоче спілкуватися на цю тему, – будь ласка, які проблеми. Може, хтось хоче обговорити, чому бюджет однієї з вікових збірних був невиправдано завищений приблизно на 6 тисяч доларів за 2 дні… Але це вже інша тема.

Раз вже мова зайшла про бюджет ФФУ, може, розкажете, що з тими футбольними м’ячами сумнівної якості? Коли ситуація проясниться?

Konjkov-Popov-foto-Natalia-Ilyina
Анатолій Коньков і Анатолій Попов

– Анатолій Володимирович (Попов – авт.) підтвердив, що він знайшов ту фірму і займався придбанням тих м’ячів, які тепер лежать на складі. Цікаво, що спочатку була проведена експертиза, яка дала негативний висновок щодо якості м’ячів, а через певний час висновок змінився і м’ячі назвали добрими. Дивно, правда? Я запропонував замовити незалежну експертизу у зарубіжної компанії. І готовий взяти на себе пов’язані з організацією цієї експертизи витрати. Але Попов чомусь проти зарубіжної експертизи. Анатолій Володимирович наполягає на тому, що експертизу має зробити саме українська компанія. Я вважаю, що треба, нарешті, дійти до спільного знаменника, провести нормальну експертизу, в об’єктивності якої не буде сумнівів, і якщо м’ячі добрі, – роздати їх спортивним школам, як планувалось, а якщо ні, – хтось має понести за це відповідальність.

У «анонімках» згадувалась і секретарка Конькова, і онучка наставника збірної Фоменка. Зрозуміло, що це не обговорювали на Виконкомі, а в кулуарах?

– Звісно, в кулуарах люди говорили про ті «анонімки». І про те, що треба мати достатньо моральності і совісті не опускатися до таких речей. Тим більше, коли викладена в анонімних матеріалах відповідна інформація є, м’яко кажучи, упередженою і некоректною. Про секретарку взагалі сенсу немає говорити, – те, що нафантазували в «анонімках», як кажуть, не лізе ні в які ворота. А до чого тут те, що у федерації працює онучка наставника збірної? Якщо вона виконує покладені на неї функції, яка різниця, чия вона донька, онучка чи родичка. Напевно, людям варто добре думати, перш ніж щось говорити і писати… Тим більше, в такий непростий для країни час, коли є багато справді важливих і актуальних проблем. Власне, Анатолій Дмитрович (Коньков – авт.) наприкінці засідання й попросив припинити всілякі некоректні «розборки» і кулуарні «війни», дочекатися підсумків аудиту, а потім робити якісь висновки. І зазначив, що треба працювати на футбол, а не щоби футбол працював на деяких людей.

А якщо говорити про Михайла Івановича Фоменка, який побічно згаданий, то давайте не забувати, що у 2013 році, великою мірою, і завдяки його плідній роботі на чолі збірної футбол об’єднав Україну! Ви ж бачили, як шанувальники футболу вболівали за нашу збурну, незалежно від того, хто в якому регіоні живе. Приємно, що ультрас, які раніше нерідко, можна сказати, «воювали» між собою, тепер об’єдналися і одним фронтом виступають проти викликів, які стоять перед Україною. І ми, футбольні функціонери, переконаний, маємо робити все можливе і залежне від нас, щоби об’єднувати країну. Щоби це була одна єдина і щаслива Україна.

Розмову вів Георгій Мазурашу, SportBuk.com

***

Футбол: Буковинці висловилися проти «війни» навколо ФФУ

***

Війна проти голови ФФУ Конькова: випадкові «штанги» чи свідома дезінформація?

***

Анатолій Коньков: «Ми будемо захищати свої клуби»

Президент Федерації футболу України Анатолій Коньков відповів на запитання журналістів під час брифінгу, присвяченому підсумкам роботи розширеного  Виконкому ФФУ, який відбувся 13 березня у Будинку футболу.
– Які головні рішення були прийняті на Виконкомі?
– Ключовими стали рішення Виконкому про проведення аудиту Федерації футболу України та Прем’єр-ліги. Аудит ФФУ проводитиме компанія, яка була визначена Конгресом, спільно з представниками УЄФА. Стосовно Прем’єр-ліги − крім аудиторської компанії до перевірки долучаться представники футбольних клубів, громадськості і також представники УЄФА.
– Компанія, яка буде проводити аудит, нова?
– Рішенням Конгресу було визначено іншу компанію для проведення аудиту Федерації. Також ми будемо ініціювати залучення до проведення цього аудиту компетентних співробіників УЄФА.
– Як ситуація з дозаявкою ФК «Карпати»?
– Щодо дозаявки «Карпат», Прем’єр-ліга повинна керуватися своїми нормативними документами у цьому питанні. Ми задовольнили звернення львівських «Карпат» в частині, що стосується проведення аудиту.
– Питання позачергового Конгресу піднімалося на сьогоднішньому засіданні?
– На підставі чого воно повинно було підніматися? На підставі тих наклепів, які публікуються в ЗМІ?
– Футбольні клуби «Таврія» і «Севастополь» проводитимуть матчі на нейтральних полях?
– Як вам відомо, свій перший матч у весняній частині чемпіонату «Таврія»  зіграє в Києві. Стосовно інших матчів, скажу так: все, що буде можливо, будемо грати в Криму, все, що неможливо з точки зору безпеки − на нейтральних полях.
– Сьогодні на засіданні Виконкому були присутні представники ультрас. Це була їх ініціатива?
– 11 березня я зустрічався з ультрас всіх футбольних клубів і ми домовились, що їх буде включено до колективних членів ФФУ. Вони повинні юридично зареєструвати свою організацію, тоді ми зможемо працювати разом з ними в правовому полі. Будемо спільно вирішувати питання безпеки, продаж квитків.
– Розкажіть про захоплення Будинку футболу?
– Всі матеріали стосовно цієї події передані до прокуратури. Як тільки ми будемо мати висновок компетентних органів, ми одразу повідомимо про це громадськість.
– Яке питання викликало найбільше суперечок під час Виконкому?
– Все було в межах розумного. Все повинно бути в межах розумності, законності і права. Сьогодні ми знаходимось на тій межі, коли не можна робити різких коливань. Ми повинні робити все, щоб не було потрясінь в футболі. Адже зараз наша країна переживає непрості часи і саме футбол повинен стати консолідуючою силою.

ffu.org.ua

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.