Мотокрос: Етап Чемпіонаті світу в Чернівцях виграв голландсько-латвійський екіпаж

0

За нагороди другого етапу Чемпіонату світу з мотокросу на мотоциклах з коляскою 2013 р., який гостював у Чернівцях, боролися 33 екіпажі.

 

130519-moto-WC-kolyasky-Vitalia-Kozmenko
Фото: Віталія КОЗМЕНКО

Після річної перерви до Чернівців повернувся великий мотокрос. 18-19 травня одна з кращих трас України (а за організацією – точно краща!) знову, вже вкотре, приймала етап Чемпіонату Світу з мотокросу на мотоциклах з колясками. Цей вид спорту вже віддавна в нашому місті є, напевно, культовим, тому слід було очікувати на змаганнях велику кількість глядачів. Так і було, особливо в неділю, 19 травня, коли відбувалися основні заїзди чернівецького етапу. Більше того, вже традиційно на трасі «Суперкрос» можна було побачити численних шанувальників мотокросу з колясками з багатьох регіонів України. І не тільки.

Також традиційно до Чернівців завітали віддані вболівальники своїх героїв з Латвії, Бельгії та Нідерландів. Особливо багато було бельгійців, вболівальників екіпажів Яна Хендрікса/Елвійса Муценієкса та Джейсона ван Дале/Тіма Смюнінкса: дуже вже вони полюбляють мотокрос, наших дівчат і дуже-дуже полюбляють українське пивко, яке втричі дешевше в нас, аніж у них на батьківщині. Тому й були вони помічені більшу частину часу, окрім, власне, самих заїздів, за попиванням улюбленого напою J Ну й на здоров’я, аби тільки приїжджали до нас побільше та частіше!

Тепер переходимо до спортивної частини. До Чернівців у Чемпіонаті Світу відбувся тільки один етап, у Швейцарії, і його результати виявилися більше ніж неочікуваними. По-перше, серйозно, з численними переломами, травмувався десятиразовий чемпіон світу, рекордсмен в мотокросі с колясками Деніел Віллємсен (Нідерланди) і його участь на другому етапі в Чернівцях була під великим питанням. По-друге, також із-за травми змушений був пропустити перший етап ще один фаворит чемпіонату – Етьєн Бакс (Нідерланди). По-третє, екіпаж Яна Хендрікса (Бельгія), який традиційно розглядається як фаворит, виступив у Швейцарії невдало, закінчивши лише один заїзд.

Тому і вийшло, що цим трьом екіпажам потрібно було надолужувати в Чернівцях багато втраченого і боротися з квартетом інших здобувачів корони мотокросу на мотоциклах з колясами 2013 року, а саме з Беном Адріансеном (Бельгія), Валентином Жіро (Франція), Марісом Рупейксом та братами Дайдерсами (обидва – Латвія).

На етап заявилися 33 екіпажі, з яких принаймні 10 розглядалися як кандидати на подіум, і, потрібно сказати, що так воно і сталося. Більшість же ж учасників, як і завжди, виконували роль статистів. Особливо це стосується українських екіпажів. Тут все зрозуміло: сайдкар (мотокрос на мотоциклах з колясками) – надто коштовний вид спорту, який вимагає великих затрат і майже ніякої віддачі. Тому екіпажі з України – це переважно любителі, які закохані в мотокрос, за власний кошт купують мототехніку, екіпірування, і за це їм, звичайно, потрібно ставити пам’ятники при житті. Звичайно, мототехніка в них не нова, тому скласти конкуренцію навіть середнячкам європейських країн їм просто не під силу.

Окремий комплімент хочеться зробити організаторам змагань. Цього разу організація була на дуже високому рівні й нічим не поступалася монополісту у проведенні змагань з класичного мотокросу – компанії Youthstream. Траса була підготовлена на «відмінно», звукове забезпечення змагань – так само, достатня кількість точок громадського харчування обслуговувала відвідувачів швидко та якісно.

А про перебіг змагальних подій на ІІ етапі Чемпіонату Світу з мотокросу на мотоциклах з колясками в Чернівцях читайте у наших наступних публікаціях.

 

Альберт КОМАРІ

 

 

Прес-реліз прес-служби Чернівецької міської ради

Мотоперегони у Чернівцях виграв голандсько-латвійський екіпаж

На трасі МСЦ «Суперкрос» у Чернівцях 19 травня завершився другий етап чемпіонату Світу з мотокросу на мотоциклах із колясками. На урочистому відкритті змагань були присутні: секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин, координатор світової комісії FIM та головний суддя чемпіонату Дірк Де Нев (Швейцарія), член журі від Міжнародної Федерації Ніна Бірюкова (Латвія), делегати від національних федерацій Рік Клаєс (Бельгія), Робертас Даудеріс (Литва) і Василь Якимчук (Україна).

«Чернівці раді приймати етап Чемпіонату світу з мотокросу на мотоциклах з колясками, – каже Віталій Михайлішин. – Ми пишаємось тим, що Міжнародна федерація мотоспорту обрала наше місто для проведення змагання такого високого рівня. Впевнений, наше місто залишить незабутні спогади , позитивні враження та бажання повернутися сюди. Про інтерес до цих перегонів свідчать тисячі чернівчан, які прийшли на трасу повболівати за спортсменів і відчути атмосферу високої спортивної боротьби».

Із 33 екіпажів з 15 країн світу найкращими виявились Етьєн Бакс (Голландія) та Каспарс Ступеліс (Латвія). Другим став французький екіпаж у складі Валентен Жіро/Ніколя Мюссе. Третіми стали Бен Адріансен (Бельгія) та Бен ван ден Богаа (Голландія), які залишаються лідерами загального заліку чемпіонату світу. Українські спортсмени на чернівецькому етапі не змогли потрапити до 20 найкращих. Наступний етап змагань пройде у Німеччині.

chernivtsy.eu

Leave A Reply

Your email address will not be published.