Тенісбол: Ігор Мігалатюк («Cosmosat») виграв перший тур І Чемпіонату України

5

На мажорній ноті розпочали буковинці виступи в історичному першому Чемпіонаті України з футнету (тенісбол), перший тур якого відбувся 21-22.04.2012 у Луцьку. Чернівецькі команди «Cosmosat» і «Маяк» здобули три призових місця, в т.ч. одне перше, яке приніс екс-гравець «Буковини» та інших футбольних команд майстрів Ігор Мігалатюк.

 

Знаний буковинський футболіст виграв стартовий тур І Чемпіонату України з тенісболу в одиночному розряді. В активі чернівецьких команд «Cosmosat» і «Маяк» також дві «бронзи». У парному розряді третє місце вибороли Ігор Мігалатюк і Володимир Аркушин, а в трійках – Олександр Діденко, Олег Рой та Віталій Чехов (Херняк).

Підсумкові нагороди І Чемпіонату України з тенісболу будуть розіграні за сумою набраних очок у чотирьох турів, другий з яких запланований у Чернівцях (середина травня).

Нагадаємо, що перші офіційні змагання з тенісболу на Буковині восени 2011 р. організував обласний центр «Спорт для всіх». Завдяки відповідним фото- та відеозвітам буковинський тенісбол потрапив у поле зору столичної федерації з цього виду спорту, яка наразі виконує функції національної. Відтак Чернівцям запропонували виставити команду в історичному прем’єрному Чемпіонаті України з тенісболу.

Спершу планувалося, що це буде «ГріКо», адже саме представники цієї фірми були на перших ролях на перших змаганнях з тенісболу в Чернівцях. Підтримати новий вид спорту погодився керманич ТОВ «ГріКо» Сергій Гринюк. Але оскільки ця фірма є головним партнером футзального клубу «Меркурій», який бореться за вихід до вищого ешелону України, організатори буковинського тенісболу вирішили не відволікати п. Гринюка від серйозних футзальних завдань.

А виступити в ролі тенісбольного буковинського «піонера» на національній арені дав згоду керівник чернівецького представництва «Cosmosat» Сергій Фенчук, який очолює і футбольний клуб «Маяк» (Великий Кучурів Сторожинецького району). Отож, саме «Cosmosat» заявився для участі у І Чемпіонаті України з тенісболу. А у першому турі обставини склалися так, що Буковина отримала можливість заявити ще одну команду. Цю вакансію заповнив «Маяк».

У складі команд «Cosmosat» та «Маяк» в Луцьку виступали: Ігор Мігалатюк (27.06.1976, працівник ТОВ «БіЕЛ», м. Чернівці), Олександр Діденко (12.11.1981, приватний підприємець, с. Великий Кучурів, Придністровська дослідна станція), Володимир Аркушин (01.12.1985, ТОВ «ГріКо», с. Великий Кучурів, Придністровська дослідна станція), Віталій Чехов (12.05.1990, студент, м. Чернівці), Олег  Рой (23.09.1985, футбольний арбітр, м. Чернівці).

***

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ З ФУТНЕТУ 2012

1 тур. 22.04.2012. Луцьк.

Результати.

Одиночники

За 5 місце. «Легіон» – «Маяк» 2-1

За 3 місце. ЛНТУ – «Голосієво» 0-2

Фінал. «Cosmosat» – «Волинь» 2-1

Двійки

За 5 місце. «Легіон» – «Волинь» 2-0

За 3 місце. «Маяк» – «Cosmosat» 1-2

Фінал. «Голосієво» – ЛНТУ 2-0

Трійки

За 5 місце. «Легион» – «Волынь» 1-2

За 3 місце. «Маяк» – «Cosmosat» 2-1

Фінал. «Голосієво» – ЛНТУ 2-0

Турнірна таблиця після 1 туру

Команда Одиночки Двійки Трійки Всього
1 ТК «Голосієво» (Київ) 6 9 9 24
2 «Cosmosat» (Чернівці) 9 6 5 20
3 ЛНТУ (Луцьк) 5 7 7 19
4 «Волинь» (Луцьк) 7 3 4 14
5 «Маяк» (Чернівці) 3 5 6 14
6 «Легіон ХХІ» (Житомир) 4 4 3 11
7 «ДК» (Київ) 0 0 0 0

 

***

Після відкриття першого туру, сайт volynnews.com, цитуючи президента Федерації тенісболу України Дениса Вілєнкіна, констатував, що цей вид спорту з кожним роком набуває популярності на теренах нашої держави.

За словами Дениса Вілєнкіна, в цю гру можна грати один проти одного або ж командами по 2-3 людини. Під час матчу використовують тенісну сітку, через яку необхідно перекинути футбольний матч, при цьому не торкаючись тілом сітки.

«Від футболу, крім м’яча, в цій грі є той момент, що не можна грати руками. Тобто м’яча копати можна лише головою чи ногами. Якщо ти не дав м’ячу опуститися на корт, то мусиш його наступним ударом перекинути на половину поля суперника», – пояснює фахівець.

Щодо розміру ігрового майданчика, то для матчів один на один або парного розряду в Україні використовують площу обсягом 9 метрів на 12,8. Коли ж в командах троє спортсменів – 9 на 18.

Як пояснює Вілєнкін, гра триває до двох переможних сетів. «Щоб виграти сет потрібно набрати 11 очок при мінімум двохочковій перевазі. Якщо такої немає, то матч грається допоки якась зі сторін не здобуде 15 очок або різниця не перевищить два очка», – відзначив він.

Також Вілєнкін розказав, що команда має право попросити 30-секундний тайм-аут протягом сету, а ліміт замін для тенісболу – 2 під час одного періоду гри.

Насамкінець він сказав, що тенісбол – це не просто розвага, а корисний і цікавий вид спорту.

Детальнішу інформацію про стартовий тур в Луцьку, фото- та відеозвіти шукайте на нашому порталі пізніше.

***

Ігор Мігалатюк та Олег Рой на перших офіційних змаганнях з тенісболу в Чернівцях. Фото: Георгій Мазурашу

Leave A Reply

Your email address will not be published.