Олександр Громик до 70-ліття подарував собі… забіг на Говерлу

1

Колишній викладач ЧНУ через найвищу точку країни потрапив до Книги рекордів України.

На найвищу гору України – Говерлу – щороку піднімаються тисячі людей. А ось чернівчанин Олександр Громик, якому сьогодні, 1 червня 2011 р., виповнюється 70 років, вирішив зробити це напередодні ювілею… бігом.

Колишній викладач кафедри фізвиховання Чернівецького національного університету Олександр Громик забіг від першої таблички «На гору Говерла» в лісі біля бази олімпійської підготовки «Заросляк» до найвищої точки України за 55 хв. 20 сек. (приблизна дистанція – 3,5 км). У такому віці бігом і за такий час підкорити вершину Говерли не вдавалося ще нікому.

За словами Олександра Дмитровича, найважчим був передостанній крутий кам’яністий підйом: «До цього я ніколи не піднімався на Говерлу. Напевно, лише тому мав намір пробігти всю дистанцію. Це виявилося фізично неможливим. Якщо на перших крутіших підйомах я допомагав собі руками, тиснувши на коліна, і все-таки біг, то на передостанньому дуже крутому і кам’янистому підйомі доводилося навіть повзти, можна сказати. Я нахилявся вперед, а мене тягнуло назад. Якби мене запитали, що було важче – пробігти 10 марафонів, які я маю в активі, чи забігти на Говерлу, я безумовно обрав би останній варіант. На останньому підйомі судоми зводили ноги. Але я дотерпів! І дуже вдячний Богу за те, що дав мені сили підкорити Говерлу. Ви навіть не уявляєте собі, яким приємним є цей подарунок, який я зробив собі до 70-ліття!»

До вершини Говерли Олександр Громик забіг за 55 хв. 20 сек. Результат буковинця буде занесений до Книги рекордів України, а сам герой отримає відповідний сертифікат, – зазначив представник цього проекту Ігор Підчибій. Для порівняння, Іван Гешко, перебуваючи на тренувальному зборі на базі «Заросляк», піднявся цим же найважчим маршрутом на Говерлу за 42 хв.

Забіг Олександра Громика на Говерлу відбувся за підтримки Чернівецького обласного центру ФЗН «Спорт для всіх».

Олександр Громик бігає, можна сказати, все життя. В молодості займався легкою атлетикою, у 1971 році виконав норматив майстра спорту СРСР з марафонського бігу, а через рік посів високе 5 місце на Кубку СРСР з марафону. На той час він вже був викладачем кафедри фізвиховання Чернівецького державного (тепер – національний) університету ім. Юрія Федьковича, де пропрацював до 2007 р. Нерідко Олександр Дмитрович брав участь і у ветеранських змаганнях. Зокрема, неодноразово вигравав ветеранський Чемпіонату України, 10 разів стартував на Кубку незалежності з напівмарафону в Києві, з яких три рази повертався додому переможцем у своїй віковій групі. Змагався він і на Ветеранських іграх у США. У 2003 р. п. Громик виборов у своїй номінації 3 місце на дистанції 10 км, а у 2006 р. був другим на дистанції 10 км і першим на 5-кілометрівці.

У неділю, 5 червня, на честь ювілею Олександра Громика на стадіоні «Буковина» відбудуться бігові змагання, в яких нагороди розіграють у двох вікових групах: юнаки і дівчата віком до 14-ти років змагатимуться, відповідно, разом з чоловіками і жінками старше 40 років, а «вікова середина» змагатиметься окремо. Початок – о 10:00.

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Слайд-шоу

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.