Серед кандидатів до олімпійської збірної України – вісім буковинців

1

До числа спортсменів, яких спортивне керівництво України вважає реальними претендентами на участь в Олімпіаді-2012, увійшли і вісім буковинців. Для Буковини це рекордна кількість офіційних кандидатів в олімпійці.

До списку офіційних кандидатів до олімпійської збірної увійшли четверо лучників, троє легкоатлетів і один велосипедист:

елітна група

Наталія Лупу

(легка атлетика, майстер спорту міжнародного класу, 4.11.87, Новоселиця/Чернівці, «Динамо»/ «Колос», ЦОП, СК «Гешко», тренери – Анатолій Якимчук, Володимир Степанов. Кращий результат сезону-2010 – 1 місце на 800 м на Командному Чемпіонаті Європи)

***

провідна група

Олександр Борисюк

(легка атлетика, МСМК, 9.12.85, Волинь/Кіцмань, «Динамо»/«Колос», ЦОП, СК «Гешко», Степан Борисюк, Георгій Миронюк. 5 місце на 1500 м на Командному Чемпіонаті Європи)

***

Тетяна Дорохова

(стрільба з лука, заслужений майстер спорту,  3.06.85, Чернівці, «Динамо», ШВСМ, Світлана Капанадзе. 1 місце в команді на Чемпіонаті Європи в приміщенні)

***

Микола Лабовський

(легка атлетика, МСМК, 4.05.83, Чернівці/Герцаївський р-н, «Динамо»/«Колос», ШВСМ, Денис Тищук, Ірина Ячнюк, Костянтин Степанцов. 2 місце на 3000 м на Командному Чемпіонаті Європи)

***

Антон Любий

(велоспорт маунтенбайк, МС, 21.03.92, Чернівці, «Колос», ШВСМ, Ілля Руссу, Ігор Ткаченко. 1 місця на Молодіжних іграх України та юніорському Чемпіонаті України)

***

Лідія Січенікова

(стрільба з лука, МСМК, 3.02.93, Чернівці, «Спартак», ШВСМ, Олег Осипенко. 1 місця особисто і в міксі на юніорському Чемпіонаті Європи)

***

Валентин Собко

(стрільба з лука, МС, 6.03.93, Чернівці, «Україна», ШВСМ, Віталій Ярмістий, Надія Сакало. 1 місце в команді на юнацькому Чемпіонаті Європи)

***

Максим Тараненко

(стрільба з лука, МСМК, 18.06.84, Чернівці, «Спартак», ШВСМ, Олег Осипенко, Світлана Капанадзе. 2 місце на Чемпіонаті України)

Можливо, у Лондоні-2012 буде перевершено і рекордний показник буковинців-учасників Олімпіади. На останніх трьох Олімпійських іграх єдиним «чистим» представником Буковини був бігун Іван Гешко (в Афінах-2004 «бронзу» у складі гандбольної збірної здобула уродженка Хотина Тетяна Шинкаренко, чия спортивна кар’єра пов’язана в основному з іншими містами). «Чистих» буковинців (тобто які виступали на Іграх саме як представники Буковини у збірній України) на окремій Олімпіаді більше одного, власне, ніколи й не було. А ось у «змішаному» варіанті ми двічі мали по троє представників. У Монреалі-76, крім чернівчанина Сергія Сенюкова (легка атлетика, стрибки у висоту), виступали екс-чернівчанин Валерій Борзов (легка атлетика) та уродженець Кіцманщини Сергій Кушнірюк (гандбол), а в Сеулі-88, разом із чернівчанкою Тетяною Мунтян (стрільба з лука), у складі збірної СРСР виступали сторожинчанин Павло Тарновецький (легка атлетика, десятиборство), який на той час проживав вже у Львові, та уродженка Кіцманщини Марія Омельянович (дів. прізвище Данилюк, академічне веслування), яка переїхала до Києва. Ну, і троє представників Буковини виступали на зимовій Олімпіаді-1936, але у складі збірної Рурумінї.

Сподіваємось, у Лондоні-2012 ми побачимо одразу декількох буковинців. Має ж рекордна кількість кандидатів до олімпійської збірної перерости і в якість. Тим більше, що цим списком коло потенційних олімпійців не обмежується. Можуть «вистрілити» і нові зірочки. Та й титулованого Івана Гешка списувати з рахунків рано – якщо травми «відпустять», він, гадаємо, теж цілком зможе претендувати на місце в олімпійській збірній.

Про олімпійські перспективи Буковини (і не лише) найближчим часом ми поспілкуємось із заступником начальника облмолодьспортуправління Богданом Вітовським.

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.