Богатирські пристрасті: Чернівці беруть реванш у Черкас

0

Команда чернівецьких богатирів виграла відкритий Чемпіонат Івано-Франківська.

Фінал турніру «Народний богатир», визначивши шістьох володарів ліцензій стронгменів – професіоналів, одразу ж проклав новоспеченим богатирям шлях до нових випробувань. Першим турніром, в якому вчорашні аматори отримали шанс випробувати себе у новій ролі, став парний турнір в Івано-Франківську.

Професіональна Ліга стронгменів України відібрала для участі у цьому змаганні шість команд, сформованих за географічним принципом. Право представляти свій регіон отримали атлети, котрі виступили найкраще у фіналі «Народного богатиря», що відбувся у Калуші. Ось як виглядала таблиця набраних парами очок після індивідуального турніру:

«Народний богатир», фінал. Парний залік

Черкаси
133
Тищецький, Стахурський
Чернівці
119
Ворник, Костенюк
Івано – Франківськ, Львів
87
Леус, Павлів
Донецьк
84
Курбатський, Зоненко
Київ
73
Бордюжа, Лагутін
Київська  обл.
71
Міxеєв, Копишинський
Львів-Бердичів
63
Рекша, Грищук
Київ-2
45,2
Білязе, Копишинський
Красний Лиман
39,5
Курінний, Іванов
Полтава
30
Чіпко, Ковальчук

Одразу було домовлено, що Галичину буде представляти дует атлетів з Івано- Франківська та Львова:  Назар Павлів – Артур Леус. Через травму не зміг виступити за команду Київської області Сергій Бібік з Калинівки, якого замінив Олексій Копишинський з Клавдієвого. Очки мали значення лише для визначення учасників і до заліку парного змагання, звісно, не враховувалися.

На шість пар очікувало п‘ять вправ, після чого дві гірші відсіювалися і фінальну, шосту, дисципліну мали виконувати лише чотири найкращі команди.

Перша вправа – «Арм-овер-арм». Пожежну машину вагою 11 тон пара атлетів, сидячи в упорі, тягнула за канат. Швидше за інших це зробили Павлів і Леус, котрих за аналогією з ігровим видами спорту можна  назвати господарями майданчика. Проводячи паралелі з індивідуальним змаганням, де майбутні лідери визначилися зі старту, можна було зробити припущення, що команда Івано-Франківська та Львова буде претендувати на найвищі місця. Але у галичан були серйозні конкуренти: Павло Костенюк разом із напарником Геннадієм Ворником програли місцевим хлопцям менше двох секунд, третіми фінішували Міхеєв і Копишинський, а «герої Калуша» Тишецький і Стахурський, котрі в індивідуальному «Трак-пулі» показали найкращі результати, у командному перетягуванні стали лише четвертими. Щоправда, слід зауважити, що техніка перетягування машини у «Трак-пулі» і «Арм-овер-арм» різниться.

Вправа 1.  «АРМ –ОВЕР-АРМ» (Парне перетягування машини вагою  11 тон на дистанцію 20 метрів. Ліміт часу –  60 сек.) Технічні результати

Команда
Результат
Місце
Очки
Сума
1
Донецьк
32,75
6
1
2
Київ
31,41
5
2
3
Чернівці
26,45
2
5
4
Івано-Франківськ – Львів
24,75
1
6
5
Київська обл.
30,81
3
4
6
Черкаси
31,16
4
3

У другій вправі на нас чекало справжнє видовище. Обертання колеса тягнула за канат  двома атлетами завжди захоплює. Спочатку команда Донецька (Курбатський і Зоненко) у надзвичайно запеклій боротьбі випередила  киян Бордюжу і Лагутіна (хлопці народилися відповідно у Кіровограді і Броварах, однак обоє тренуються у столиці). Далі більше – Черкаси  видали вражаючий результат, перегнавши Київську область майже на вісім секунд: Тишецький вже давно відпочивав, поки Міхеєв закінчував перекидати колесо.

Кульмінація другого конкурсу «ховалася» у забігу третьої пари команд. Чернівці включили таку швидкість, що переможці першої вправи тільки й могли постійно дивитися їм у спину. Костенюк і Ворник показали найкращий результат ( на 1.97 секунди швидше за Черкаси) і вийшли на перше місце, посунувши з лідерства дует «Львів – Івано-Франківськ».

ВПРАВА 2.  «КОЛЕСО» (Парне перекидання колеса  5 + 5 обертів. Ліміт часу – 90 сек.) Технічні результати

Команда
Результат
Місце
Очки
Сума
1
Донецьк
56,91
5
2
3
2
Київ
57,69
6
1
3
3
Черкаси
47,85
2
5
8
4
Київська обл.
55,78
4
3
7
5
Чернівці
43,88
1
6
11
6
Івано-Франківськ – Львів
51,48
3
4
10

Третя вправа – ще одна підстава для захопленого вболівання. До речі, майдан Андрея  Шептицького, котрий  вже традиційно став  ареною богатирських змагань в Станіславі, був заповнений людьми, котрі намагалися палко підтримувати і своїх, і чужих. Щоправда, інколи глядачі настільки були вражені виконанням, що, відкривши рота, забували плескати і криком підтримувати хлопців: ведучому доводилося їм постійно про це нагадувати J. Треба вчитися в європейських фанатів! В естафеті, що складалася з двох етапів (першому атлету слід було 20 метрів пронести «гирю-качечку» вагою 180 кг, а другому – коромисло на таку ж дистанцію), краще за інших виступили Черкаси, котрі перемоли Чернівці в очній дуелі. Це дозволило вихованцям Віктора Юрченка наздогнати Львів і скоротити відставання від Чернівців до 2 очок. З іншого боку для Костенюка і Ворника ця локальна поразка не стала серйозною втратою, адже їхня перевага над переслідувачами лише зросла, завдяки невдачі галицької команди.

ВПРАВА 3. ЕСТАФЕТА («гиря-качечка» 180кг на 20метрів + коромисло 270 кг на 20м. Ліміт часу – 90 сек. ) Технічні результати

Команда
Результат
Місце
Очки
Сума
1
Київ
33,09
6
1
4
2
Донецьк
29,97
4
3
6
3
Київська обл.
30,53
5
2
9
4
Івано-Франківськ – Львів
29,19
3
4
14
5
Черкаси
25,63
1
6
14
6
Чернівці
28,50
2
5
16

Вирішального удару суперникам Павло Костенюк і Геннадій Ворник завдали у вправі «Суданська прогулянка» . Насправді, «провину» за те, що інтрига фактично вмерла,  лідерам треба розділити з черкащанами. Так, Чернівці блискуче пройшли свою дистанцію, показавши найкращий час, а от Тишецький – Стахурський не просто програли в очній дуелі основним конкурентам, а й показали найгірший час з усіх учасників. Таким чином, різниця між Чернівцями і Черкасами зросла аж до 7 пунктів. А попереду – лише дві вправи. Теоретично відіграти втрачено можна було, але лише в тому разі, якби буковинці «завалили» дві заключні дисципліни. З іншого боку,  висока швидкість  команди Галичини, котра програла всього лиш 0,6 секунди лідерам,  забезпечила   Павліву і Леусу одноосібну другу позицію у загальному заліку. І три очки відставання від буковинців, в принципі, реально  було відіграти.

ВПРАВА 4 «СУДАНСЬКА ПРОГУЛЯНКА» (Ноші вагою 400 кг на дистанцію 40 метрів – 20м + 20м). Технічні результати.

Команда
Результат
Місце
Очки
Сума
1
Київ
19,25
5
2
6
2
Київська обл.
17,44
3
4
13
3
Донецьк
18,91
4
3
9
4
Івано-Франківськ – Львів
16,75
2
5
19
5
Чернівці
16,15
1
6
22
6
Черкаси
20,53
6
1
15

«Дамбл» розпочинали Черкаси: після провалу у «судані»,  Дмитро з Євгеном просто «рвали і метали»! 20 підйомів 60-кілогамової гантелі на двох – вражаючий результат, який так ніхто й не зміг повторити. Наблизилися – донеччани, однак певні помилки Курбатського і Зоненка не дозволили їм зафіксувати свої 20 підйомів. Але й 19 – все одно вражаючий результат, однак це не компенсувало прорахунків попередніх дисциплін і Донецьк припинив боротьбу. Так само, як і Київ (Бордюжа і Лагутін показали 5 результат у вправі).  Львів‘янин та франківчанин не змогли розвинути успіх попередньої дисципліни, більше того поставили під сумнів призове місце. 11 підйомів циркової гантелі  «Дамбл» занадто мало, що й довела турнірна таблиця – останнє місце у вправі.   Чернівці посіли четверте місце і їхня перевага над Черкасами  скоротилася до чотирьох балів. Однак фактично це означало, що Костенюк вже взяв реванш у Тишецького за програний індивідуальний турнір. Адже в заключній вправі участь брали лише чотири найкращі команди, тому навіть останнє місце у «пулл- пуші» не загрожувало чемпіонству дуету з Чернівців. А черкащани отримали втішний приз у вигляді велетенської копченої свинної ноги – від спонсора вправи «Дрогобицьких ковбас». Це точно підсолодило хлопцям гіркоту від програного турніру. Також варто відзначити непогане виконання Міхеєва і Копишинського, коті на двох підняли гантелю 17 разів.

ВПРАВА 5. «Дамбл» (Підйом гантелі вагою  60 кг на кількість разів. Ліміт часу –  2 хв.) Технічні результати.

Команда
Результат
Місце
Очки
Сума
1
Черкаси
20 р.
1
6
21
2
Київ
12 р.
5
2
8
3
Донецьк
19 р.
2
5
14
4
Київська  обл.
17 р.
3
4
17
5
Івано-Франківськ – Львів
11 р.
6
1
20
6
Чернівці
13 р.
4
3
25

* Червоним виділені команди, що вийшли до фінального раунду

Врешті так і сталося: Костенюк і Ворник не продемонстрували вміння протистояти натиску суперників у виснажливому «тягни-штовхай». Спочатку вони програли у півфіналі Київській області, а потім – і у матчі за третє місце Івано-Франківську – Львову.

Цікавою була боротьба за інші призові місця.  Різниця у загальному заліку між  Галичиною і Черкасами складала всього лиш бал і спричинила справжню битву у півфіналі. Першу сутичку на радість публіці виграли господарі, однак у двох  наступних  сильнішими були Тишецький і Стахурський. У цей момент Дмитро знову нагадував скаженого буйвола – таке враження, що з його ніздрів виривалося полум‘я. Ось такий характерний персонаж з‘явився у богатирському світі! J Характер і допоміг хлопцям з Лівобережжя виграти  срібло у «франко-львів‘ян».  Програвши галичани могли переживати і за «бронзу»:  Київщина пробилася до фіналу і для того, щоби наздогнати господарів їм потрібно було, щоби зійшлися дві речі. Перш за все, сподіватися  на поразку конкурентів у матчі за третє місце, а потім самим обіграти Черкаси у фіналі. Але все сталося навпаки: Галичина перемогла Буковину і зняла інтригу у медальному питанні. А потім непоступливі черкащани «в одні ворота» перемогли  хлопців з під Києва,  і за звитягами в окремих вправах могли би стати чемпіонами (у них – 3 перемоги). Онак до заліку  йдуть набрані очки, а перемоги в дисциплінах мають значення лише при рівності балів. А балів на один більше у підсумку виявилося у Чернівців, які й стали чемпіонами Івано-Франківська! Черкаси – другі, Галичина – теж у призах, здобувши «бронзу».

ВПРАВА 6. «Пулл – пуш» («Випихання» суперника з майданчика за допомогою колоди. До 2 перемог). Технічні результати

Команда
Місце
Очки
Сума
Загальне місце
1
Чернівці
4
3
28
1
2
Черкаси
1
6
27
2
3
Івано-Франківськ – Львів
3
4
24
3
4
Київська обл.
2
5
22
4
5
Донецьк
14
5
6
Київ
8
6

Парний турнір в Івано-Франківську пройшов цікаво і захоплююче і, після яскравого фіналу у Калуші, підтвердив, що в Україні є багато молодих талановитих стронгменів, котрим потрібно працювати над підсиленням своїх слабких сторін і зростати у силі і тактиці. Надзвичайно позитивне враження про богатирське майбутнє склалося після змагань на Заході України. Чекаємо нових зустрічей – тепер уже не аматорів, а професіоналів. 19 червня у Трускавці – міжнародна матчева зустріч «Україна проти Європи», Найсильніші українські «профі» – Юрченко, Лашин, Муравльов, Пеканов, Конюшок – зійдуться з силачами з Польщі, Росії, Ісландії, Данії та Естонії, об‘єднаними в одну команду. Буде ще та битва!

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ, sport.ua

***

Василь Вірастюк
Василь Вірастюк. Фото: sport.ua

Leave A Reply

Your email address will not be published.