heshko.com: Гешко – кращий спортсмен України 2006 року!

1

Головним героєм започаткованої з ініціативи бронзової призерки Олімпіади Олени Говорової церемонії “Герої спортивного року”, яка відбулася 12 квітня 2007 року в столичному міжнародному центрі культури і мистецтв під патронатом Національного Олімпійського комітету та Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, став кіцманський чернівчанин Іван Гешко (офіційний партнер – ГТК “Буковина”). Саме його новостворена “Академія спорту”, до якої увійшли живі легенди вітчизняного спорту, назвала кращим українським спортсменом 2006 року.

Отримавши спеціальний трофей з рук дев’ятиразової олімпійської чемпіонки зі спортивної гімнастики Лариси Латиніної та легендарного “напів буковинського” спринтера Валерія Борзова, спортсмен року в Україні у своїй короткій промові передав присутньому бомонду привіт з Буковини, з рідного села Кліводина та Кіцманя, подякував організаторам за гарне свято, висловив слова щирої вдячності батькам, бабусі Орисі (яка його виховала), наставнику Георгію Миронюку, особистому лікареві Аллі Лисенко, меценатам і всім тим, хто допоміг йому пройти шлях від маленького сільського бешкетника до кумира мільйонів прихильників спорту.

– Я народився у звичайній селянській родині, мав далеко не безхмарне дитинство, не за розповідями знаю, що таке матеріальні проблеми, і, як кажуть, вибитися в люди було не так просто, – зазначив Іван. – Тож я вдячній долі за те, що звела мене з тренером Георгієм Миронюком, який став для мене другим батьком і допоміг досягти омріяних висот у спорті. Думаю, і інші номінанти заслуговували на перемогу в номінації, але в спорті має бути один переможець, і я щасливий, що “Академія спорту” зупинила свій вибір на моїй кандидатурі. Було дуже хвилююче виступати перед такою поважною аудиторією, адже у “Жовтневому” зібралися майже всі живі легенди українського спорту, та й не лише спорту. Тим приємніше, що багаторічні виснажливі тренування дали мені можливість заявити про рідний край та близьких людей з такої високої сцени.

Нагадаємо, що раніше Іван був визнаний кращим легкоатлетом 2006 року (премія “Афіна”).

На звання “Спортсмен року” претендували також чемпіон і рекордсмен світу з плавання Олег Лісогор та бронзові призери Олімпіади-2006 з танців на льоду Олена Грушина і Руслан Гончаров. Останніх відзначили в “олімпійській номінації”, а Лісогор отримав титул “Народний вибір” – як переможець SMS-голосування на телеканалі “Мегаспорт”.

Кращою спортсменкою 2006 року “Академія спорту” назвала чемпіонку світу зі спортивної гімнастики Ірину Краснянську. Її наставник Інна Коробчинська стала тренером року. Серед трьох головних претендентів на першість в цій номінації фігурували також тренер Івана Гешка – заслужений працівник фізичної культури і спорту України Георгій Миронюк – та тренер багаторазового чемпіона світу з плавання Олега Лісогора – Віктор Турчин.

Найкращою командою року визнали квартет срібних призерів чемпіонату світу з фехтування на шаблях (Володимир Лукашенко, Владислав Третяк – Київ, Олег Штурбабін, Дмитро Бойко – Нетішин Хмельницької області). На це звання претендували також сенсаційні чвертьфіналісти чемпіонату світу з футболу та жіноча збірна України з шахів, яка виграла Всесвітню шахову олімпіаду.

Головною сенсацією 2006 року назвали перемогу “нового українця” Ібрагіма Алдатова на чемпіонаті світу з вільної боротьби. Конкуренцію йому склали чемпіонка Європи з плавання Анна Хлістунова (Рівне) та чемпіонка Європи зі стрибків у воду Юлія Прокопчук.

Найкращий спортивний організатор року за версією “Академії спорту” – заступник начальника департаменту спорту Мінсім’їмолодьспорту – у минулому срібна призерка Олімпійських ігор, п’ятиразова чемпіонка світу з академічного веслування Ніна Уманець. Менше голосів набрали президент федерації біатлону Володимир Бринзак (Коломия) та президент Національного Паралімпійського комітету України, народний депутат Валерій Сушкевич.

У паралімпійській номінації тріумфувала чотириразова переможниця Паралімпійських ігор (лижні гонки, біатлон) Олена Юрковська. Гідними були і інші претенденти – чотириразова чемпіонка світу з плавання Олена Акопян та триразовий чемпіон світу з легкої атлетики Олександр Іванюхін.

Звання “Меценату спортивного року” дісталося оператору мобільного зв’язку UMC. Щоправда, здивувало те, що деякі “герої спортивного року” користуються послугами “Київ стар”, хоча, за логікою речей, вони могли би мати презентовані безлімітні пакети UMC. Можливо, це тимчасове явище?

Приємно зазначити, що Іван Гешко був хоч і головним, але далеко не єдиним зірковим представником Буковини “Героях спортивного року”. Серед ведучих був екс-актор Чернівецького муздрамтеатру Петро Мага, який у співавторстві з нашим земляком Олегом Шаком написав ще й фінальну пісню урочистості. Крім згаданого Валерія Борзова, до “Академії спорту” увійшов і уродженець Витилівки Кіцманського району – олімпійський чемпіон з гандболу Сергій Кушнірюк, одну з нагород вручав перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк з Хотинщини, дві хітові пісні присутнім подарувала чернівецька естрадна зірка Катя Бужинська, а серед почесних гостей імпрези була і ще одна екс-мешканка Витилівки з Кіцманщини – Марія Омельянович (Данилюк), яка має в активі срібні медалі чемпіонату світу та четверте місце на Олімпіаді-1988 в академічному веслуванні. Це лише ті буковинці, які були “на передньому плані” під час прем’єрної церемонії “Герої спортивного року”.

Звісно, не може не тішити й думка про те, що серед каталізаторів появи “Героїв спортивного року”, напевно, був і автор цих рядків, який не раз пропонував, зокрема, Національному Олімпійському комітету та Мінсім’їмолодьспорту запровадити практику вшанування кращих спортсменів України на прикладі зініційованої шоу-програми “Зірки естради – зіркам спорту”, яка у Чернівцях відбулася цього року вже вчетверте. Сподіваємося, і інший наш позитивний досвід в цьому напрямку стане у нагоді столичним спортивним організаторам.

Георгій МАЗУРАШУ, начальник відділу
з питань фізичної культури і спорту
Чернівецької облдержадміністрації
(з місця подій).
Фото автора
***
Україна назвала героїв спортивного року
13/04/2007

12 квітня за ініціативи Національного олімпійського комітету України та Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту в київському Міжнародному Центрі культури й мистецтв (Жовтневий палац) за участю олімпійських чемпіонів, легенд спорту, тренерів та фахівців галузі, діячів культури ти мистецтв відбулася справжня спортивна феєрія – Всеукраїнська урочиста церемонія “Герої спортивного року-2006”.Церемонія проходила за підтримки компаній “UMC”, “Златогор”, телевізійного каналу “Мегаспорт”, радіо “Мелодія” та медіа-партнерів “7+7я”, “Экономические известия”, “Хрещатик”, “Новая”, “WHAT’S ON”, “Олімпійська арена” та “Спортивна газета”.

В урочистому відкритті церемонії взяли участь президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, керівник Головної служби гуманітарної політики та з питань збереження національного культурного надбання Секретаріату Президента України Олександр Биструшкін, який зачитав вітання від Президента України Віктора Ющенка, заступник Голови Верховної Ради України, член Виконкому НОК України Микола Томенко, Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту, віце-президент НОК Віктор Корж, який зачитав вітальне слово від Прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

Даючи старт першій Всеукраїнській урочистій церемонії “Герої спортивної року, Президент НОКу Сергій Бубка відзначив: “Приємно, що сьогодні зібралася єдина спортивна сім’я, сузір’я світового і вітчизняного спорту різних років, жива історія олімпійського руху країни. Вірю, що церемонія стане гарною традицію вшановувати кращих з кращих”.

З перших звуків чаруючих акордів та захоплюючих па глядачі перенеслись в Стародавню Грецію – родоначальницю Олімпійський ігор. Від античності до сьогодення. Художній фільм про здобутки українських спортсменів за 2006 рік знову і знову відновлює в пам’яті щасливі миттєвості перемог, гордість за кожного спортсмена, що подарував радість всім вболівальникам нашої держави.

Цьогорічними героями стали ті, хто впродовж року був тріумфатором на світових спортивних аренах, гідно захищав кольори національного прапору України. Процедура обрання номінантів була прозорою та демократичною. Перш за все, свою думку висловили провідні спортивні журналісти країни, а Комісія НОК України “Засоби масової інформації та пропаганда олімпійського руху” визначили по 3 претенденти в кожній номінації.

Переможців в 9 номінаціях шляхом таємного голосування обирали члени Української Академії спорту, яка створена за ініціативи НОКу. До неї ввійшли легендарні спортсмени, що завершили активну спортивну діяльність, але продовжують жити спортом.

10-у номінацію “Народний вибір”, обирали глядачі шляхом смс-голосування на телеканалі “Мегаспорт”.

Інтрига трималася до останнього. Про це засвідчують й сльози радості, які не змогли стримувати ті, хто отримував статуетку найкращого. В цей вечір і номінанти й переможці, урядовці й легенди спорту, глядачі та просто всі прихильники спорту були єдиною сім’єю. Єдиним організмом, що дихав в унісон один з одним. Кожного переможця та легенду зал вітав бурхливими оплесками стоячи.

Українська столиця давно не бачила такої кількості живих легенд. Лариса Латиніна, Павло Лєдньов, Ігор Тер-Ованесян, Ірина Дерюгіна, Лілія Подкопаєва, Олександр Волков, Ольга Бризгіна, Ніна Бочарова, Валерій Борзов, Людмила Турищева, Володимир Голубничий, Борис Шахлін – імена, які поправу ввійшли в літопис світової спортивної слави та стали гордістю й надбанням України.

Крім зірок спорту, на сцену для оголошення переможців та вручення нагород, піднімалися й видатні діячі мистецтва та особистості нашої держави: Богдан Ступка, Ніна Матвієнко, Леонід Каденюк. Всіх присутніх вітали Володимир Гришко, група “Зєвлянє”, Катя Бужинська, балет “сузір’я Аніко”, В’ячеслав Хурсенко. Кропітка організаційна робота по підготовці до церемонії була сповна віддячена усмішками, гарним настроєм та святковою атмосферою всіх присутніх. Під фінальний акорд фантастичного дійства, лунав гімн “Герої спортивного року” на честь усіх переможців Всеукраїнської урочистої церемонії, які назавжди ввійшли в історію спортивного року 2006!

До нових перемог та нових героїв!

ПЕРЕМОЖЦІ Всеукраїнської урочистої церемонії “Герої спортивного року-2006”

1. Найкращий спортсмен року: Іван ГЕШКО – чемпіон світу з легкої атлетики, чемпіон та срібний призер Кубку Європи з легкої атлетики
2. Найкраща спортсменка року: Ірина КРАСНЯНСЬКА – чемпіонка світу зі спортивної гімнастики
3. Найкращий тренер року: Інна КОРОБЧИНСЬКА – тренер Ірини Краснянської, чемпіонки світу зі спортивної гімнастики
4. Найкраща команда року: Збірна команда України з фехтування – Срібні призери чемпіонату світу (шабля) (чоловіки)
5. Сенсація року: Ібрагім АЛДАТОВ – чемпіон світу з вільної боротьби
6. Найкращий спортивний організатор: Ніна УМАНЕЦЬ – Заступник Департаменту спорту – начальник відділу єдиноборств та складно-координаційних літніх олімпійських видів спорту Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту
7. Сильні духом: Олена ЮРКОВСЬКА – Чотириразова чемпіонка Паралімпійських ігор, найкраща спортсменка ІX Параолімпійських ігор (Біатлон, лижні гонки)
8. Спортивна слава України: Борис ШАХЛІН – Семиразовий олімпійський чемпіон, чотириразовий срібний призер Олімпійських ігор, дворазовий бронзовий призер Олімпійських ігор
9. Меценат спортивного року: “UMC” – Генеральний спонсор НОК України
10. Народний вибір: Переможцем став Олег Лісогор шляхом sms-голосування на каналі “Мегаспорт
Прес-служба НОК України
heshko.com (12/04/2007 23:55)
***
Гешко кращий спортсмен України, Іван Гешко кращий спортсмен України, герої спортивного року, церемонія герої спортивного року, Зірки естради зіркам спорту, шоу програма Зірки естради зіркам спорту, нагородження кращих спортсменів Буковини, нагородження кращих спортсменів області, топ 10, десятка кращих спортсменів Буковини, топ 10, десятка кращих спортсменів Буковини, десятка кращих, топ 10 спорт, кращі спортсмени Буковини, десятка кращих спортсменів Буковини, десятка кращих спортсменів Чернівецької області, топ-10 Чернівецької області, топ-10 Буковини, топ-10 Буковина, топ-10 Чернівецька область, кращі спортсмени року на Буковині, спортсмени року на Буковині, десятка кращих спортсменів Чернівецької області, топ 10 2010, шоу-програма Зірки естради – зіркам спорту, Зірки естради – зіркам спорту, нагородження кращих спортсменів року на Буковині, нагородження кращих спортсменів року, новини спорту, спорт новини, новини буковинського спорту, новини спорт Буковина, новини чернівецького спорту, новини спорт Чернівці, Буковинський спортивний портал sportbuk.com, буковинський спорт Мазурашу, спорт Чернівці Мазурашу, буковинський спорт sportbuk.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.