Ювілей Петра Раци відзначили міжнародним турніром (відео, фото)

0

У суботу, 12.10.2019 р., у Новоселиці провели міжнародний турнір з волейболу серед ветеранських команд, присвячений 80-літтю від дня народження легенди буковинського волейболу – майстра спорту, судді національної категорії Петра Григоровича Раци.

У фіналі у драматичній боротьбі “Галичина” (Чернівці) дотиснула на тай-брейку команду з Новоселиці. У матчі за 3 місце команда “Карпати” (Бакеу, Румунія) перемогла буковинський колектив, сформований на базі Путильського району.

Під час урочистого відкриття турніру Петро Григорович Раца отримав немало відзнак і презентів. Найбільш ефектною була найвища нагорода Федерації волейболу України (За заслуги І ступеню), яку вручити приїхав президент ФВУ Михайло Григорович Мельник.

Серед особливих гостей був і перший серед буковинців майстер спорту з волейболу Юрій Генадійович Локтєв. Він є уродженцем м. Герца, але потім сім’я переїхала до Новоселиці, де Юрій Геннадійович і пізнавав ази волейболу. Пізніше він грав у Вінниці, згодом він перебрався до Москви, де працював у ЦСКА в парі із знаменитим Юрієм Чесноковим. Також він тренував молодіжну збірну СРСР, немало титулованих клубів. Останнім часом він проживає у Маріуполі. А декілька останніх сезонів успішно працює з жіночими колективами в Ізраїлі.Юрій Геннадійович зазначає, що якби не такі земляки-волейболісти, як Петро Григорович, то не знати, чи досягнув би таких успіхів, як гравець і як тренер.

Привітав ювіляра і найтитулованіший буковинський спортсмен – голова обласного відділення НОК України Іван Гешко. Вручили подяку Петру Григоровичу і від Комітету з питань молоді та спорту Верховної Ради України, який очолює випускник Чернівецької ЗОШ №2 Андрій Кожем’якін. Він свого часу також займався волейболом (під керівництвом Серафіма Синицького). Андрій Анатолійович хотів завітати на це ювілейне дійство, але вирушив у державних справах у відрядження за кордон, тож Подяку вручив буковинський нардеп-голова підкомітету масового спорту Георгій Мазурашу.

Серед найдорожчих для Петра Григоровича гостей свята, крім родини, був і успішний керівник агрофірми “Золотий Колос”, у минулому депутат Верховної Ради СРСР Степан Савович Глігор, який користується величезною повагою в районі та далеко за його межами. Ювіляра Петра Рацу він називає “братом”. Свого часу вони грали разом у волейбол.

Свято мало і мистецьке продовження вже в неофіційній обстановці. І ця частина також пройшла на найвищому рівні, завдяки “головному колосовцю” Новоселиччини – Заслуженому працівнику фізичної культури і спорту Георгію Кірілу, який чудово вміє гуртувати однодумців навколо гарних проектів.

***

Відео (онлайн):

***

***

Фото:

***

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.