Буковинський олімпієць збирає кошти на облаштування… шкільного стадіону

0

Учасник Олімпійських ігор 2012 р. у Лондоні (10000 м), призер командного чемпіонату Європи (3000 м), майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики Микола Лабовський взявся зібрати кошти на облаштування… шкільного стадіону, точніше – легкоатлетичних доріжок і баскетбольного майданчика.

Микола Лабовський є уродженцем с. Байраки Герцаївського району (батько – з Миколаївщини). Свого часу, після вступу на навчання до Чернівців, здивував фахівців дуже стрімким ростом результатів у легкій атлетиці, якою він почав займатися серйозно лише після закінчення школи (під керівництвом Заслуженого тренера України Дениса Тищука, під кінець кар’єри – і донецького фахівця Костянтина Степанцова). 

Перед Олімпійськими іграми 2012 року Микола лише трішечки не дотягнув до рекорду України на дистанції 10 000 м. Виконавши (одним з 5-ти на всю Європу!) олімпійський норматив на цій дистанції (і на 5000 м теж виконав, але у Лондоні виступав лише на удвічі довшій), мріяв дотягнутися до національному рекорді саме на Іграх-2012. Проте через дивні організаційні «неув’язки», з високогір’я він спустився раніше, ніж планували, і в підсумку у Лондоні біг на «піку ями», тож замість атаки рекорду «на зубах» добігав. Але це так, «ліричний відступ».

Микола славиться своїм твердим характером, несприйняттям «показушності», небайдужістю, чудовими людськими якостями тощо. Тож не дивно, що після завершення виступів в елітному спорті він знайшов себе і в тренерській роботі. Щоправда, поки що не в державній (комунальній) системі, а у відомому чернівецькому приватному спортклубі «Лідер», куди його запросили працювати з єдиноборцями (олімпійські дзюдо, карате, неолімпійські ММА, кікбоксинг) у напрямку загальної фізичної підготовки.

Жити Микола Лабовський мав би у Чернівцях, адже перед Олімпійськими іграми 2012 місцева влада обіцяла було підтримувати традицію забезпечувати житлом в обласному центрі всіх буковинських учасників найпрестижніших змагань сучасності. Але, на жаль, саме на Лондоні-2012 цю традицію на Буковині поки що перервали (хочеться вірити, що тимчасово). Тож після «скитань» по зйомних квартирах, Микола, вже із сім’єю, переїхав до дружини в селище Лужани Кіцманського району (яке славиться у спорті, зокрема, тим, що звідти родом перший капітан збірної незалежної України з футболу Юрій Шелепницький). Згодом вони переїхали в сусідні Шипинці, де тепер олімпієць пробує добудувати власне житло (ну, з допомогою від влади поки що не складається).

Паралельно з допомогою «лідерам» з «фізухою», Микола почав тренувати місцевих дітей і підлітків (з Лужан і Шипинців), також у напрямку загальної фізичної підготовки. Каже, що так краще і ефективніше, оскільки такі «універсальні» тренування і корисніші для дітей, і дозволяють ширше розкрити можливі здібності до тих чи інших видів спорту, якими пізніше зможуть займатися вже спеціалізовано.

Умови для тренувань там, зрозуміло, скромні. І ось олімпієць мрійливо виступив з ініціативою, аби спільними зусиллями небайдужих облаштувати хоча би дві сучасні доріжки на шкільному стадіоні в Лужанах. І розпочав із відеозвернення на своїй сторінці у Facebook.

До слова, саме там, в Лужанах, починав свій шлях у великий спорт уродженець Шипинців Ігор Сурла – багаторічний член збірної команди України, учасник чемпіонатів Європи та світу, призер клубного Кубку Європи (3000 м з/п), один з небагатьох, хто виступав на рівні вище майстра спорту на дистанціях від 1500 м до марафону! Ігор нині, разом з іншими найсміливішими патріотами, захищає інтереси України в так званій зоні АТО. Побачивши ініціативу Миколи, одразу сказав, що він теж скинеться – мовляв, хоч і нелегко, бо має доробити ремонт в квартирі у Чернівцях, і з зарплати доводиться часом витрачати кошти і на ремонт техніки, і на форму, проте скинутися на доріжки для рідного стадіону – «святе».

Як і Миколі Лабовському, нам, певно, буде цікаво дізнатися, а скільки ж у нас справді небайдужих патріотів, які не лише кричать про свій патріотизм, а готові підтримати таку благородну справу, як облаштування шкільного стадіону в Лужанах. Це ж «багато в одному». До ініціатора-олімпійця Миколи Лабовського дітки дуже тягнуться, він сам надзвичайно позитивна людина, і може відігравати прекрасну роль і у позитивному вихованні підростаючого покоління, і у виявленні та підготовці спортивних резервів! Плюс це ще й підтримка села, про що теж багато говорять з високих трибун наші владники. 

А, може, і влада долучиться до цієї справи? Може, не лише словом, а й ділом?! Раптом навіть сам президент Петро Порошенко, який недавно виявив супер «чутливість» і, почувши з машини, як заплакав підліток, зупинив кортеж і вийшов «заселфитися» з ним. Раптом Петро Олексійович (або хтось із помічників) зверне увагу на таку незвичну позитивну ініціативу і допоможе втілити цю сільську мрію в життя – задля дітей, які є майбутнім України!

А, може, почують земляка-олімпійця і у впливовому Земляцтві Буковини у Києві? Приміром,  член Ради Буковинського земляцтва у Києві, колишній партнер (спонсор) футбольного клубу «Буковина» – генеральний директор ТОВ «Інвестиційно-будівельна компанія», Заслужений будівельник України Ігор Васильович Яків’юк часом приємно дивує, підтримуючи різні соціальні проекти. Може, він «запалить» цією ідеєю впливових земляків у столиці;)

З Лужан і екс-віце-президент Федерації футболу України, нині перший радник президента ФФУ Василь Орлецький, який теж може й сам посприяти, і «слово замовити»…

Час покаже, як кажуть. Завдання непросте, але не сказати, що неможливе;) Тим більше, якщо плече підставлять впливові особистості;)

Зв’язатися з Миколою можна за телефоном (066) 068-57-58, або через його сторінку у Facebook.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»,
член Спілки журналістів України,
КМС з легкої атлетики

***

Микола Лабовський: Мені пропонували виступати за Австрію

***

Микола Лабовський: Я би не пробився на Олімпіаду, якби…

***

Микола Лабовський: Можна було побити в Лондоні рекорд України, якби…

***

Легка атлетика: «Буковинську милю-2011» виграв Микола Лабовський

***

Микола Лабовський: «Міжнародник» – добре, але потрібні ще вищі результати!

***

Лабовський подався у карате (фото)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.