Новий президент ФК «Буковина»: З фінансуванням у нас все добре

0

Як ми і анонсували на SportBuk.com, футбольний клуб «Буковина» очолив вихованець місцевої школи, колишній гравець і головний тренер чернівецької команди Вадим Заяць.

Збори засновників громадської організації ФСК «Буковина», на яких вирішувались серйозні кадрові питання у керівництві клубу, відбулись 7 лютого 2019 р. Не без суперечок, новим президентом ФСК «Буковина» був

7.02.2019 р. Після зборів засновників ФСК «Буковина», біля готелю «Буковина»

обраний Вадим Заяць (попередній президент клубу Сергій Гринюк останнім часом був формальним керівником клубу, бо була потреба виконувати деякі офіційні функції). Новий генеральний директор – Валерій Королянчук (колишній гравець «Буковини», одеського «Чорноморця», ізраїльських клубів, колишній директор стадіону «Буковина»). Цікаво, що вже колишній гендиректор Ігор Наболотний – теперішній директор стадіону «Буковина».

Вадим Заяць не схильний до авантюрних рішень. І до цього повернення у «Буковину» (вже в новій ролі) він готувався не один місяць, що зазначив в одному з перших інтерв’ю на новій посаді, яке й пропонуємо до вашої уваги.

***

З фінансуванням все добре. Далі – завдання повернутися в Першу лігу

Він з юних років в команді – зіграв за Буковину 127 матчів в 1994-1998 роках, перш ніж зробити хорошу кар’єру в Зірці, Металурзі (Запоріжжя), Таврії, Закарпатті, потім протягом декількох дуже успішних років очолював чернівчан як головний тренер, вигравши з ними Групу А другої ліги і перетворивши клуб в реального претендента на медалі.

Але новообраний президент Вадим Заяць приголомшує нас вже на початку бесіди, розповівши, що кілька років не дивився вітчизняний футбол і зовсім не вітає все те, що відбувається зараз за лаштунками чемпіонату України. Вадим Григорович бере на себе відповідальність за ФК Буковина в складний період життя клубу, коли стоїть питання про збереження професійного статусу і уникнення вильоту в аматори. Але вважає, що зберегти місце у Другій лізі цілком реально, а далі Буковина зможе задуматися і про повернення в Першу лігу.

Щоб Буковина була професійним клубом не тільки на словах

– Вас можна привітати з обранням на пост президента ФК Буковина. Коли вперше отримали запрошення очолити чернівецький футбольний клуб і як довго над цим думали?

– Це спільне рішення нашої команди, яка зараз прийняла футбольний клуб. З цього приводу спілкувалися приблизно вісім місяців. Так що рішення зважене.

– Перші кроки, які ви зробили на посаді президента клубу?

– В першу чергу, це необхідність створити новий колектив, який ми формуємо. Зібрав усіх разом і сказав, що буде дуже багато роботи. Тому що крім турнірної задачі у нас стоїть мета надати клубу такий статус, щоб він був професійним не лише на словах. Щоб і на ділі клуб відповідав тим запитам, які нам пред’являють вболівальники. Налаштував усіх на роботу – ніяких поблажок бути не може. Дійсно, дуже багато буде залежати саме від перших кроків, які ми зробимо.

– Формат клубу ви бачите незмінним? Комунальний клуб, який буде фінансуватися з міського бюджету?

– Ні, у нас буде так званий гібрид. Є обласна рада, міська рада, меценати. Зараз ми розберемося з клубом і зрозуміємо, що нам потрібно – буде внутрішній аудит. Наступний крок – ми знову зберемося всі разом і визначимо ті шляхи, якими будемо вирішувати конкретні завдання.

Профі-статус хочемо зберегти за спортивним принципом

– Ви відомі, в першу чергу, як футболіст і тренер. Чи будете поєднувати роботу президента з роботою головного тренера?

– Це питання дуже передчасне. Та посада, яку мені довірили, на перший погляд – гучна. Але, я зловив себе на думці, що належить величезна кількість роботи. Без сильної команди одному буде дуже важко, тому зараз головне – вирішити перше завдання, тобто сформувати колектив.

– Ми знаємо, що восени виникла ситуація, коли навіть публічно було оголошено, що якщо міська влада не піде клубу на зустріч – команда не дограє сезон. Виділено кошти на 2019 рік? І чи достатньо їх для покриття хоча б 30 відсотків річного фінансування клубу?

– Скажу коротко – з фінансуванням у нас все добре.

– Відносно складу команди. Не секрет, що Буковина не могла претендувати на високі місця, тому що багато гравців приходило і йшло. В цілому, склад молодий і немає таких лідерів, які були в ті часи, коли ви працювали з командою. Яке посилення планується і чи є на це ресурси?

– Завжди є можливість підсилитися. Але, спочатку ми повинні вирішити локальну задачу – зберегти професійний статус. Ми – чесна команда і хочемо зберегти його за спортивним принципом. Для цього потрібно зрозуміти, який шлях для нас найприйнятніший, і в залежності від цього будемо підбирати футболістів, тренерів і так далі.

– Тобто, на це півріччя завдання очевидна – зберегти місце у Другій лізі. А далі?

– Далі однозначно буде завдання – вийти в Першу лігу.

З 2016 роки не дивився український чемпіонат

– Поставлю болюче питання. В ті часи, коли ви працювали з командою, на трибунах було по десять тисяч уболівальників. Зараз Буковина, м’яко кажучи, не виділяється глядацької активністю. З чим це пов’язуєте, як з цим боротися?

– Висловлю свою думку. Завжди кажу футболістам, що глядач, який приходить на стадіон, повинен побачити дійство. Таке, щоб він зрозумів: «Я так не вмію». Гравці повинні бути як артисти в театрі. Якщо я включаю кіно або перебуваю на виставі, а артист грає погано, то дивитися це не буду ніколи в житті. Так що, все залежить від футболістів: будуть показувати дійство – прийдуть уболівальники. Ховатися за тим, що у нас в країні проблеми, не треба. Однозначно, є ще таке поняття, як маркетинг – цим також потрібно залучати уболівальників на стадіон. Але, перше – це гра. Все інше – другорядне.

– Хто на сьогодні ваші перші помічники? Хто входить до адміністративного штабу?

– Віце-президент – Роман Дрінь, який залишився на цій посаді. Порядна людина, який дуже любить футбол. Генеральний директор – Валерій Королянчук. Також поки що ми не визначили посаду Ігорю Наболотному, який був генеральним директором – вона буде залежати від сектора роботи. Він – професіонал, і також буде в штабі. По інших кандидатурах ще будуть співбесіди, де ми визначимо рівень професійних якостей людей. Це стосується всіх – в тому числі футболістів. Повинно бути так зване виживання – всі разом ми повинні працювати в одному напрямку. Ми – поза політикою, ми – спортивний клуб.

– Куниця залишається головним тренером?

– На сьогоднішній день, Віталій Куниця – виконуючий обов’язки головного тренера. Ми ще не встигли поспілкуватися. Так, ми знайомі, але є філософія клубу і вимоги – поспілкуємося і визначимося. По-перше, тренер повинен гарантувати нам зберегти професійний статус. З цього будемо починати.

Артур ВАЛЕРКО, sportarena.com

***

ФК «Буковина» має очолити Заяць. Які це відкриває перспективи?

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.