Волей: Чернівчанка зі збірною України – у фінальній частині Євро-2019!

0

Жіноча збірна України з волейболу, до складу якої входить і чернівчанка Людмила Осачук (захищає кольорри команди Суперліги «Волинь-Університет-ОДЮСШ»), кваліфікувалась до фінального раундуЧемпіонату Європи 2019 року.

У вирішальному поєдинку за другу путівку до фінальної частини Євро-2019 (першу в нашій групі С здобула Греція) українські волейболістки 5.01.2019 р. у Запоріжжі здолали суперниць з Чорногорії – 3:0 (25:22, 25:21, 25:21).

Складі збірної України

Зв’язуючі: Алла ПОЛІТАНСЬКА («Куаниш», Казахстан), Дар’я ВЕЛИКОКОНЬ («Хімік»);

Ліберо: Христина НЄМЦЕВА («Хімік»), Анастасія КАРАСЬОВА («Волинь-Університет-ОДЮСШ»); 

Центральні блокуючі: Юлія ГЕРАСИМОВА («Анкара», Туреччина), Дар’я ДРОЗД («Хімік»), Світлана ДОРСМАН («Островієц», Польша);

Діагональні: Олеся РИХЛЮК («Бешікташ», Туреччина), Людмила ОСАЧУК («Волинь-Університет-ОДЮСШ»);

Догравальниці: Надія КОДОЛА («Бухарест», Румунія), Анастасія КРАЙДУБА («Єнісей», Росія), Карина ДЕНИСОВА («Казерта», Італія), Любов УЖВА («Волинь-Університет-ОДЮСШ»), Катерина ТКАЧЕНКО («Новатор»).

Приємно зазначити, що і чоловіча збірна, після 14-річної перерви, знову пробилась до фінального раунду чемпіонату Європи – з першого місця у групі F! Дострокове перше місце у групі наші співвітчизники забезпечили собі цього ж дня, домашньою перемогою у Запоріжжі проти Македонії – 3:1 (25:19, 28:26, 23:25, 25:23).

Нижче до вашої уваги звіт про ці матчі з сайту ФВУ:

Кваліфікація ЧЄ-2019 (жінки). Україна виходить у фінальний раунд континентальної першості! 

У ключовому матчі підопічні Гарія Єгіазарова здолали впертий опір волейболісток Чорногорії

У фактично вирішальному протистоянні за другу путівку до фінального раунду контитентальної першості 2019 року (першу достроково собі забезпечила команда Греції)наставник української збірної Гарій Єгіазаров вирішив не ризикувати і зробив ставку на найдосвідченіших виконавиць. При цьому, очевидно, інтуітивно виявився правим, оскільки суперниці із Чорногорії відчайдушно чіплялися за свій шанс до останнього…

Через різні причини збірна України недорахувалася кількох провідних майстрів. Натомість приїхала досвідченіша Олеся Рихлюк, тим самим добряче посрамивши песимістів, котрі завзято стверджували, що її ноги у національній команді більше не буде. Та не такий характер у Олесі, коли мова йде про допомогу «синьо-жовтим», котрі втрапили у відбірковій групі в непросту ситуацію. Колективу Гарія Єгіазарова потребувалася лише перемога, і Рихлюк не просто приїхала, але й зробила все залежне від себе, щоби ця сама перемога стала реальністю… 

У порівнянні з першим протистоянням, яке відбулося 19 серпня, чорногорська команда також зазнала відчутних змін. І, це слід визнати, у кращий бік. Адже тепер поруч лідерів – Татьяни Бокан і Ніколети Перович – згуртувалися переважно молоді волейболістки, дуже охочі до гучних досягнень. Їм було очевидно байдуже, проти кого боротися: тобто, Україна – так Україна. У психологічному настрої проблем у гостей не відчувалося. Але загальний клас у волейболі – аргумент дуже серйозний. І Гарій Єгіазаров, котрий задіяв у матчі лише сімох найдосвідченіших виконавиць, своєю ставкою «перебив» сподівання опоненток на молодість…  

Наші дівчата розпочали з ривку – 4:0, і потім цю різницю втримували досить упевнено. Олеся Рихлюк та Надія Кодола бомбардували чужу половину майданчику із солідним відсотком влучності. Проблеми у діях українок виникали лише тоді, коли підводила якість прийому. А ще дуже негативно могла позначитися передчасна самозаспокоєність. Через це, здобувши солідний сетбол – 24:16, господарки майданчику дозволили Бокан і Перович відіграти шість(!) м’ячів поспіль. На щастя, все завершилося неточною подачею тієї ж Перович за межі лицьової лінії…

Та чорногорки вже відчули спроможність боротися, принаймні, на рівних. Тому, застосувавши максимально мобільний блок та відчайдушну самовідданість на прийомах, у другій партії їм тривалий час вдавалося навіть лідирувати. Однак порція хльостких влучань Рихлюк, котру вчасно підтримала Анастасія Крайдуба, таки дозволила Україні відірватися на комфортну відстань – 15:12. Далі – 19:15. І хоча гості спробували видати в кінцівці ще один камбек, це їм не вдалося.

Третій сет спочатку повністю нагадував попередній. Тільки цього разу в його середині підопічні Гарія Єгіазарова видали ривок – 6:0 і, на вимогу переповнених трибун запорізького ПС «Юність», на досягнутому не зупинилися. Продовжили «вбиватися» на прийомах ліберо Христина Нємцева і майстровита Світлана Дорсман, класно «чохлила» чужі атаки Юлія Герасимова (усього на її рахунку 5 результативних блоків), впевнено розпасовувала Алла Політанська… Ну, а руки Рихлюк, Кодоли і Крайдуби не втомлювалися спрямовувати у паркет по той бік сітки невідпорні «гвіздки».

Таким чином – 3:0, і збірна України гарантує собі участь у фінальному раунді континентальної першості-2019, яка відбудеться у серпні-вересні в Туреччині, Польщі, Угорщині та Словаччині. Її заключний матч у групі С 9 січня в Норвегії вже нічого не вирішує. Поздоровляємо!

***

Кваліфікація ЧЄ-2019 (чоловіки). Достроково забезпечили перше місце! 

У напрочуд запеклому протистоянні з Македонією підопічні Угіса Крастіньша
підтвердили невипадковість виходу до фінального раунду континентальної першості

Довгих 14 років чоловіча збірна Україна була позбавлена радощів перебування серед учасників чемпіонатів Європи. І ось – нарешті! Ставка нового керівництва ФВУ на запрошення зарубіжного спеціаліста спрацювала на всі сто. Угісу Крастіньшу вдалося створити по-справжньому монолітний колектив однодумців, котрий починає поступово привчати нас до регулярних перемог над гідними суперниками. Остання звитяга «синьо-жовтих» над Македонією – якраз із таких…

Як і перший матч цих команд, що відбувся 18 серпня у Барі і завершився перемогою українців – 3:2, нинішнє протистояння для любителів інтриги вийшло на заздрість. Для македонців турнірна ситуація склалася досить складною: в разі перемоги у Запоріжжі вони могли зазіхнути навіть на перше остаточне місце в групі, тоді як поразка значно погіршувала надії хоча б на другу фінішну позицію, яка забезпечує путівку до фінальної частини континентальної першості. Тож підопічні Ніколи Матьяшевича вийшли на паркет переповненого ПС «Юність» у самому бойовому настрої і… нарвалися на цілий град невідпорних ударів Дмитра Вієцького. Саме діагональний сербської «Войводіни» узяв на себе функції головного бомбардира «синьо-жовтих», і впорався з ними на «відмінно». Його 7 очок багато в чому забезпечили українцям переконливий успіх у стартовому сеті.

Але в наступному сеті дуже невчасно на повну заголосила «гармата» кращого бомбардира македонців Ніколи Георгієва. В принципі, цього варто було очікувати, оскільки в попередніх матчах він традиційно набирав близько 30 очок, а у протистоянні з угорцями записав до свого активу цілих 42 пункти! Класного снайпера добре підтримав Александар Ляфтов, і незабаром підопічні Угіса Крастіньша «горіли» – 10:14.

Та поява на майданчику Олега Шевченка стала для опонентів дуже неприємним сюрпризом. Владислав Діденко спрямував своєму партнеру серію класних передач, і догравальник «Барком-Кажанів» своїх нагод майже не втрачав. Допомогли й самі суперники, котрі чимало помилялися на подачах. Тож наші волейболісти вирівняли становище, а на «більше-менше» той же Шевченко здобув вирішальне очко.   

Для збірної України головне завдання в поєдинку було виконане, натомість для команди Македонії нічого не скінчилося. Тож коли у третій партії українці повели – 12:8, гості не знітилися. На подачах Александара Ляфтова та Філіпа Маджункова вони спромоглися відповісти загальним контрударом – 9:1 і вирвалися вперед – 19:14. Запахло «смаженим». Проте тепер уже не розклеїлися наші хлопці. Дмитро Терьоменко тричі «зачохлив» атаки опонентів, у свою чергу, Ян Єрещенко їхні блоки фактично не помічав.

І якби ж ще не власні помилки, особливо на прийомах! Тож господарям майданчику вдалося відіграти два сетболи, а ось відіграти третій завадила саме чергова помилка…

Розуміючи, що його підопічним необхідний, що називається, свіжий ковток повітря, Угіс Крастіньш вдався одразу до трьох замін. І вони справді стали знаковими. Зв’язуючому Володимиру Ковальчуку вдалося привнести в нападі непередбачуваності, Тимофій Полуян видав розважливий ейс, а Володимир Тевкун перехопив у партнерів статус основного бомбардира. У відповідь Георгієв і Ляфтов тягнули свою команду до останнього, та заключно слово все одно залишилося за «синьо-жовтими».

Таким чином, здобувши п’яту перемогу поспіль, збірна України достроково забезпечила собі перше місце в групі. Поздоровляємо! (Прес-служба ФВУ)

***

Зустріч на вокзалі і знайомство ближче з чемпіонками Дитячої ліги 2018 (відео)

***

Чернівецька призерка Суперліги-2017/18: «Ми можемо набагато більше!» (відео)

***

Буковинське «дербі» у Тернополі за путівку до фіналу Кубку України 2017/18

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.