На знаного чернівецького арбітра накинулись з кулаками… (відео)

0

Неприємний інцидент стався у Глибоцького районі у матчі між командами Тереблече та Старий Вовчинець.

Відповідне відео з’явилось в інтернеті. На ньому не видно, що стало причиною конфлікту. Але видно, що гравці команди з с. Тереблече сперечались з головним арбітром. В якийсь момент суддя показав одному з агресивних футболістів червону картку (очевидно за якісь некоректні слова, тобто неспортивну поведінку), після чого гравець накинувся на рефері з кулаками, його підтримали колеги по команді, тож арбітру довелось бігти від футбольних злочинців.

Жахливо – це м’яко кажучи… З такими явищами треба боротися всіма можливими засобами! 

Звісно, футболісти можуть переконувати, що у всьому винен арбітр, який прийняв якесь помилкове, упереджене рішення. Але… Друзі! Навіть це не є приводом для того, щоби вдаватися до рукоприкладства! Проти упередженого суддівства треба боротися іншими методами! У наш час будь-яка команда навіть рівня чемпіонату району може спокійно знімати свої матчі з якоїсь простої відеокамери. Так, бувають «тонкі» моменти, коли навіть наявність 30 камер не допомагає точно розібратися, яке рішення судді було б абсолютно вірним. Але це винятки! А більшість суперечливих епізодів можна розглянути на відео загального плану. І тоді, якщо фахівці побачать упередженість з боку суддів, – треба їх карати жорстко, аж до пожиттєвої дискваліфікації! Але якщо гравці дозволяють собі розпускати руки, вибачайте, – за це теж варто карати навіть пожиттєвою дискваліфікацією!

Як можна було б ще профілактично діяти? Знову ж таки, напевно, недооціненим механізмом гарантійних внесків. Нехай би перед чемпіонатом кожен гравець вносив гарантійний внесок, не символічний, а такий, який «б’є по кишені» (наприклад, пару сотень доларів, лише не кажіть, що це забагато – гроші ж повернуть, треба лише дотримуватися правил fair play, плюс поцікавтеся гонорарами, які отримують футболісти-аматори – не проблема буде їм, або їхнім спонсорам, давати такі гарантійні внески, якщо хочуть грати). У разі, якщо команда успішно завершує сезон, ніхто з гравців не опускається до подібних інцидентів, – ВСІ гарантійні внески повертаються 100%. Якщо ж матимуть місце неспортивна поведінка і т.п., – гроші залишаться у федерації і будуть спрямовані на купівлю спортінвентарю для дітей і т.п. Такі ж гарантійні внески можна застосувати і щодо арбітрів, яких можна і дискваліфікувати, і «покарати рублем» у разі явної упередженості.

Якщо ж хтось хоче грати у футбол з елементами боксу… Хлопці, можете організувати якусь свою окрему відповідну лігу, де одразу буде визначено, що можна битися між собою і з суддями, і грайте собі на здоров’я там. А не знущайтесь з цього чудового виду спорту…

Завершити можна перефразованим «класичним»: «Нам такий футбол не потрібний»…

Георгій Мазурашу, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

P. S. Як повідомив SportBuk.com знаний фанат футболу Марсель Павлюк, який був присутнім на тому матчі, цей скандальний епізод «оголив» цілий комплекс проблем. Він зазначає, що футболісти доволі некоректно висловлювались і щодо асистентів арбітра – двох дівчат. Також він зазначає, що спостерігач арбітражу – арбітр ФІФА Юрій Мосейчук – намагався припинити такий скандальний розвиток подій.

Марсель зазначає, що 

При звичайному фолі в центрі поля почали згадувати «все на світі», на емоціях, вважаючи, що суддівством було упередженим на користь господарів з Вовчинця. Були два пенальті у ворота обох команд, але якихось претензій до арбітражу висловлювати складно, воно було нормальним, на думку Марселя.

Марсель зауважив, що поїхав дивитися матч, передусім, тому, що асистентами арбітра були дівчата, за чиєю суддівською кар’єрою він стежить. Але навіть уявити собі не міг, що може стати свідком таких неприємних подій. Він розчарований і тим, що у футбольних колах часом кажуть, що, мовляв, дівчатам не місце у футболі і т.п. Насправді вони такі ж самі арбітри, як чоловіки, і в деяких епізодах можуть навіть більш високий рівень суддівства демонструють, ніж чоловіки.

І дуже важливо – треба забезпечити охорону правопорядку на стадіонах. Мав би бути наряд поліції на матчах…

***

Фінал Ліги чемпіонів 2016 – з «боксом», інтригою і зірваними пенальті (фото, відео)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.