Яким чином «Буковина» причетна до договірних ігор

0

У травні спортивну Україну сколихнув скандал небачених раніше масштабів – МВС повідомило про причетність 35 футбольних клубів до організації та участі у «договірних» матчах. Ця цифра справді вражає, враховуючи, що у професійних лігах України беруть участь 52 футбольних клуби. Серед списку команд, який оприлюднили правоохоронці, опинився і ФСК «Буковина»

У 2015 році Верховна Рада ухвалила так званий «закон Павелка» про боротьбу з договірними матчами у футболі. Згідно із документом, для учасників та організаторів таких ігор передбачена кримінальна відповідальність. Виявленням договірних матчів займається Комітет з етики та чесної гри Федерації футболу України, який очолює італієць Франческо Баранка.

У Комітеті «Шпальті» роз’яснили, що спостерігали за матчами «Буковини» та динамікою ставок на них у букмекерських конторах упродовж останніх двох сезонів.

«Протягом 2017 та 2018 років до поля зору Комітету з етики і чесної гри ФФУ потрапило декілька матчів молодіжної та основної команд ФСК «Буковина» (Чернівці), під час яких відбувалися аномальні рухи ставок. Комітет проінформував керівництво клубу про даний перелік матчів та офіційно розпочав їх перевірку. Водночас, Комітет не може повідомити більш детальної інформації про перебіг та строки розслідування».

Назвати підозрюваних осіб та наявні докази футбольні функціонери зможуть лише у випадку передачі матеріалів перевірки до контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ та Національної поліції. Своєю чергою, президент ФСК «Буковина» Сергій Гринюк запевнив, що адміністрація клубу в нечесні ігри не грає, а підозри стосуються тільки окремих футболістів.

«Наші місцеві ЗМІ швидко підхопили тему договірних матчів, проте лише поверхнево із гучними заголовками, нібито «Буковина» теж причетна до нечесної гри і є у списку підозрюваних клубів. Але мало хто заглиблювався у ситуацію – тільки нашуміли та облили брудом. Мене підозрювали у тому, що я також певною мірою причетний до цього. Але хочу всіх запевнити, що керівництво «Буковини» не бере участі в договірних матчах. Я більшу частину життя працював на свій імідж, і для мене немає сенсу його псувати якимись сумами, в рази меншими, ніж я вклав у ФСК «Буковина». У вищих футбольних органах нам пояснили, що до клубу немає жодних претензій, вони є лише до певних футболістів, які разом з посередниками брали участь у ставках. Тим, хто організовує здачу ігор, не вигідно пропонувати гроші цілому клубу, вони залучають до цього ключових гравців, які забезпечують необхідний результат. У зв’язку з тим, що футболісти мають невеликі зарплати, їм пропонують 25-30 чи 40 тисяч гривень за гру, від яких важко відмовитись», – розповів Сергій Гринюк.

Останній підозрілий матч відбувся зовсім недавно – 26 травня у передостанньому турі Другої ліги, в якому ФСК «Буковина» на виїзді поступився «Скалі» (Стрий) із рахунком 3:1. Тоді чернівецька команда пропустила два голи упродовж шести хвилин на початку другого тайму, а головний тренерВіктор Мглинець на післяматчевій прес-конференції заявив наступне: «Гра у мене викликає серйозні сумніви. Є питання щодо самовіддачі окремих гравців та їхніх дій на футбольному полі». За словами генерального директора ФСК «Буковина» Ігоря Наболотного, висновки з того матчу вже зробили.        

«Як правило, грають не на певний фіксований результат, а, наприклад, ставлять на те, що з 15 по 30 хвилину мають пропустити два голи, або ставлять на різницю голів. Щодо останньої виїзної гри в сезоні проти «Скали» (Стрий) є підозри стосовно трьох футболістів, ми провели службове розслідування та звернулися до відповідних органів, яким надали відеоматеріали. Назвати прізвища я не можу, тому що триває слідство, але цих гравців у наступному сезоні в команді вже не буде», – повідомив у коментарі «Шпальті» Ігор Наболотний.

Довести причетність до «договірних» матчів надзвичайно важко, адже висновки щодо того, чи футболіст просто помилився, чи навмисне «не дограв» у конкретному епізоді, досить суб’єктивні. Тому пропонуємо вам переглянути відео голів, пропущених «Буковиною» від «Скали» і сформувати власну думку щодо дій тих чи інших гравців.

«Це ціла система – гравці не можуть самі на себе поставити, з ними працюють посередники», –каже президент ФСК «Буковина» Сергій Гринюк. «Я до кінця не знаю, як це відбувається і хочу боротися з цим явищем. Адже такі факти ніколи не роблять нормального психологічного клімату в команді. Якщо кілька футболістів здають гру, тоді як інші стараються, «ламаються», то нормального мікроклімату в колективі не може бути. У першу чергу таку ситуацію породжує бідність наших клубів, низькі зарплати футболістів. Про що може думати футболіст, якщо в командах, що грають в чемпіонаті області більші зарплати, ніж в «Буковині», яка грає в професійній Другій лізі. Навіть якщо футболіста викриють у «грі на контору», він спокійно піде грати за якусь аматорську команду. Але що найцікавіше – цих футболістів ще й беруть інші професійні клуби, де вони продовжують нечесну гру. Тепер ще й ввели ставки на матчі чемпіонату області і зробити «потрібний» результат на такому рівні ще легше», – розповів Сергій Гринюк.

За словами президента «Буковини», ноги такого негативного явища, як нечесна спортивна гра, ростуть із системи дитячо-юнацького футболу.

«У нас там наразі немає належного психологічного виховання майбутніх гравців-професіоналів. Метою роботи спортивних шкіл має бути сформований футболіст, готовий до боротьби та розвитку. У нас же на першому місці стоїть результат, здобуття перших місць на дитячих турнірах будь-якими способами. Вже на цьому рівні починаються фінансові махінації у футболі. До цього долучаються, зокрема, і фінансово забезпечені батьки. Але є й бідні діти, які із самого початку бачать цю несправедливість. І, відповідно, тренер потрапляє у залежність від багатих батьків. Що найгірше – у федерації нам повідомили, що є певні докази здачі ігор гравцями «Буковини» U-19. Про що ми далі можемо говорити? Якщо молоді футболісти, які мали би підсилювати основну команду, вже навчені і знайомі з цією системою», – зазначив Сергій Гринюк.

Своєю чергою, директор ДЮСШ «Буковина» Юрій Крафт не вірить у причетність своїх вихованців з команди U-19 до договірних матчів.

«Ми в ці ігри не граємо. Ми граємо прозоро, чесно і слідуємо букві закону. У мене особисто немає підозр щодо наших гравців і загалом це нас не стосується. Із команди ми нікого не виганяли, нехай у ситуації розбирається Федерація футболу України», – повідомив він у коментарі «Шпальті».

«Посередники чіпляють гравців на гачок, шантажують, адже мають компромат. І якщо вже забруднив руки цією справою, то імідж уже не відбілиш. Хочу, щоб молоді футболісти це усвідомлювали. Адже, інакше, як зрадниками таких гравців я не можу назвати, бо вони підводять своїх партнерів. Я сподіваюся, що ці ганебні випадки – лише виключення, у нас багато талановитих футболістів, які ще проявлять себе в майбутньому. Велика проблема в тому, що досі в Україні немає покараних. Поки хтось не понесе відповідальність, це буде продовжуватись і надалі», – резюмує Сергій Гринюк.

Чи доведуть правоохоронці та футбольні чиновники розпочату боротьбу з «договірняками» до кінця, побачимо вже найближчим часом. Скептицизму додає те, що жоден з організаторів схем нечесної гри раніше в Україні не був покараний, а піарився на цій темі не один функціонер. Водночас уже 21 червня гравці ФСК «Буковина» вийдуть з відпустки і почнуть підготовку до нового сезону Другої ліги. Якщо гендиректор клубу Ігор Наболотний не лукавив, то футболістів, котрі брали участь у договірних матчах, у складі чернівецької команди ми більше не побачимо.

Джерело: shpalta.media (Іван Сірецький)

***

«Буковина» теж серед клубів, які підозрюються у «договорняках»… (відео)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.