Карате: На п’єдесталі Євро-2018 – двоє чернівчан! (відео)

0

На 53 чемпіонаті Європи з карате WKF, який завершився у Сербії (Нові Сад), на п’єдестал пошани піднялися одразу двоє вихованців чернівецької школи цього нового олімпійського виду спорту.

Медальним виступом відзначились титулований Валерій Чоботар (СК «Лідер»тренери – Андрій Лазоренко, Олександр Пікулін) та Різван Талібов (ДЮСШ міськспортуправління, клуб «Максимум», тренер – Станіслав Золотухін) – у командному куміте, де до складу збірної України входили також Ігор Угніч (Суми), Андрій Торошанко (Київ), Костянтин Цимбал (Київ) та Олександр Гревцов (Одеса).

На шляху до п’єдесталу пошани українська чоловіча команда куміте, як інформує сайт УФК, з однаковим рахунком 3:1 перемогла представників Росії та Латвії, а потім у двобої за путівку до фіналу з таким же рахунком поступилась Іспанії. У втішних сутичках українці спершу розгромили команду Боснії та Герцеговини – 13:0, а в бою за «бронзу» перемогли Португалію – 3:1.

Нагадаємо, що для Валерія Чоботаря це друга медаль з дорослого чемпіонату Європи – на Євро-2017 він також став бронзовим призером у командному куміте. Для Талібова це перший такий успіх.

Зазначимо також, що командне куміте не входить до програми Олімпійських ігор.

В особистому куміте Валерій Чоботар, як вже повідомляв SportBuk.com, також добрався до «медальних розбірок» і поступився у двобої за «бронзу» набагато титулованішому турецькому каратисту AKTAS UGUR. Цікаво, що рахунок особистих зустрічей у них в сезоні-2018 тепер 2:2.

Приємно зауважити також, що лікарем збірної України з карате є чернівецька киянка Тетяна Куртян.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

Відео медальних поєдинків за участю чернівчан:

***

***

А ось детальніший звіт про виступ українців на Євро-2018:

10-13 травня в місті Нові Сад (Сербія) пройшов 53-й чемпіонат Європи з карате. В турнірі взяли участь 532 спортсмени з 52 країн. Збірна України завоювала 1 золоту, 1 срібну та 2 бронзових медалі та посіла 7-е місце в загальнокомандному заліку.

Збірну України представляли 17 спортсменів, які виступили в усіх видах програми, крім командного ката.

Золоту медаль в куміте (-55 кг) виграла Анжеліка Терлюга (Одеса). Віце-чемпіонкою Європи стала Аніта Серьогіна (-61 кг, Чорноморськ). Стас Горуна (Львів) завоював бронзу (-75 кг) і приплюсував до індивідуальної медалі ще одну бронзу – в складі чоловічої команди куміте, за яку також виступали Валерій Чоботар, Різван Талібов (Чернівці), Ігор Угніч (Суми), Андрій Торошанко, Костянтин Цимбал (Київ), Олександр Гревцов (Одеса).

Нагадаємо, що на попередньому чемпіонаті Європи в 2017 році в Коджаелі (Туреччина) збірна України стала сенсацією. Спортсмени Української федерації карате (УФК) завоювали 6 медалей (2 золотих, 1 срібну та 3 бронзових) і посіли 4-е місце в загальному заліку.

Тому до українських бійців в спорткомплексі «Войводіна» міста Нові Сад суперники ставилися з максимальною увагою і викладалися з повною віддачею. Тим більше, що сьогодні на кону на всіх великих турнірах стоять не тільки медалі, а й рейтингові очки для потрапляння на Олімпійські ігри 2020 в Токіо.

Практично всі наші провідні майстри, з якими і пов’язані олімпійські очікування, успішно виступили на першості Європи-2018.

Анжеліка Терлюга, віце-чемпіонка Європи 2016 і бронзовий призер торішнього Євро (плюс золото в стінці), досягла найбільшого успіху в своїй кар’єрі. У першому бою 26-річна одеситка, лідер світового рейтингу в своїй категорії, перемогла Вікторію Росевою з Болгарії – 3:0. Потім Анжеліка одну за однією здолала дуже сильних суперниць: Яну Бітч (Німеччина) – 1:1 (за першим набраним балом), Дженіфер Варлінг (Люксембург) – 6:1, в півфіналі перемогла титуловану італійку Сару Кардін – 3:2. У фіналі проти Алесандри Хасані з Хорватії Терлюга в драматичній сутичці, програючи одне очко, за три секунди до кінця бою провела блискучий триочковий удар і перемогла – 3:1. Радість перемоги зі спортсменкою ділить її тренер Денис Морозов.

28-річна Аніта Серьогіна з Чорноморська, вихованка тренера Олександра Тонкошкура, найтитулованіша каратистка України, має в своєму активі повний комплект індивідуальних європейських медалей плюс золото і бронзу в команді (2017 і 2014). У Нові Сад Аніта впевнено дійшла до фіналу, прибравши з дороги словенку Тьясу Рістіч – 2:0, Вероніку Костовську з Македонії – 0:0 (за суддівським рішенням – хантеєм), Нелі Де Вос з Бельгії – 1:0, Беттіну Альстадсетер з Норвегії – 3:0. І лише у фіналі в рівній боротьбі Аніта поступилася старій суперниці – француженці Люсі Іньяс з мінімальною різницею 1:2.

Станіслав Горуна, капітан збірної України, віце-чемпіон Європи (2014 2017), знову повернувся з континентальної першості з індивідуальною медаллю. Цього разу – бронзовою. Після перемог над чехом Петром Кубічкой (1:0), португальцем Томасом Сільвою (3:1) і французом Логаном ДаКостою (2:0), 29-річний львів’янин в півфіналі програв угорцю Габору Харшпатакі, з яким вони перетинаються майже на кожному турнірі з різними результатами. Цього разу молодий угорець виявився сильнішим – 3:0. У бою за бронзову нагороду вихованець тренера Антона Нікуліна переміг хорвата Енеса Гарібовича – 1:0.

Чоловіча команда куміте з однаковим рахунком 3:1 перемогла команди Росії та Латвії, а потім з таким же рахунком поступилася команді Іспанії, яка пройшла в фінал. У втішних сутичках українці спершу розгромили команду Боснії та Герцеговини – 13:0, а в бою за бронзу перемогли Португалію – 3:1.

Таким чином, українська чоловіча стінка повторила свій минулорічний успіх, підтвердивши клас і рівень. У складі команди з’явилися два дебютанти – Різван Талібів (Чернівці) та Олександр Гревцов (Одеса). А п’ятеро бійців – Ігор Угніч, Стас Горуна, Валерій Чоботар, Андрій Торошанко і Костянтин Цимбал – взяли по другій європейській бронзі.

Поздоровлення разом зі спортсменами приймають їх тренери: Микола Сіраковский, Антон Нікулін, Олександр Пікулін, Станіслав Золотухін, Володимир Зарецький.

У тренерський штаб збірної, яку очолює головний тренер Антон Нікулін, також входили Ігор Богдан, Петро Корнійчук, Максим Невмержицький, Ігор Негатуров. Лікар збірної – Тетяна Куртян.

Результати виступів інших членів збірної України виглядають наступним чином:

Ката

Жінки

 Анна Крещенко (Одеса) – 2 виступи

Чоловіки

Віталій Кулик (Одеса) – 1 виступ

Куміте індивідуальне

Жінки

Катерина Крива (Одеса), -50 кг – 1 бій кг

Галина Мельник (Львів), -68 кг – 1 бій

Анастасія Степашко (Одеса), понад 68 кг – 1 бій

Чоловіки

Олег Філіпович (Львів), -60 кг – 2 бої

Гнат Пак (Київ), -67 кг – 1 бій

Валерій Чоботар (Чернівці), – 84 кг – 5-е місце (5 боїв)

Куміте командне

Жінки.

Катерина Крива, Анжеліка Терлюга, Аніта Серьогіна, Галина Мельник – 1 бій

Президент Української федерації карате Сергій Левчук прокоментував виступ збірної України на своїй сторінці в Фейсбук: «Другий рік поспіль українська національна збірна в десятці кращих команд Європи! Команда показує стабільний результат, а стабільність – ознака класу, високого класу. Щиро дякую всім, хто зробив свій внесок у цей результат. Ви найкращі!»

Тепер попереду у нашої збірної головний старт сезону – чемпіонат  світу в Мадриді, який відбудеться 6-11 листопада.

Важливою умовою успіхів українських каратистів і їх олімпійських перспектив є підтримка Міністерства молоді і спорту. Дуже хотілося б, щоб ця підтримка була реальною.

 Прес-служба УФК

***

Карате: Чернівчанин Чоботар на Євро-2018 – у «малому фіналі»

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.