Інтрига у боротьбі за нагороди чемпіонату області 2017 «закручується»

0

Найцікавішою на фініші чемпіонату області з футболу 2017 обіцяє бути боротьба за 2-3 місця. Хоча і одноосібний лідер «Університет» ще не забезпечив собі чемпіонство, а отже чинний чемпіон «Волока» та «Іванківці» ще можуть дати бій.

 

У 15 турі, як повідомив SportBuk.com заступник голови обласної федерації футболу Сергій Задорожняк, зафіксовано наступні результати:

15 тур

06.10 15.30 с.Іванківці ФК «Іванківці» – ФК «Борівці» – 7:3

07.10 15.30 смт.Глибока «Колос-Глибока» – «Черемош-Вижниця» – 1:2

07.10 15.30 с.Волока ФК «Волока» – «Колос» (м.Новоселиця) – 3:0

***

    І В Н П М О
1. ФК «Університет» 13 10 2 1 34-17 32
2. ФК «Волока» 14 9 2 3 53-17 29
3. ФК «Іванківці» 13 8 2 3 35-25 26
4. МСК «Кіцмань» 13 7 2 4 17-13 23
5. «Черемош-Вижниця» 13 5 1 7 17-35 16
6. ФК «Борівці» 14 4 3 7 24-45 15
7. «Колос»  13 3 4 6 20-25 13
8. «Колос-Глибока» 14 3 1 10 16-37 10
9. ФК «Путила» 13 2 1 10 15-17 7

***

Наступні матчі:

16 тур

14.10 12.00 с.Борівці ФК «Борівці» – МСК «Кіцмань»

17.10 с-н Мальва  ФК «Університет» – ФК «Іванківці»

13.10 м.Новоселиця «Колос» (м.Новоселиця) – «Колос-Глибока» 

17 тур

20.10. м.Кіцмань МСК «Кіцмань» – ФК «Університет»

20.10 с.Іванківці ФК «Іванківці» – «Черемош-Вижниця»

20.10 смт.Глибока «Колос-Глибока» – ФК «Волока» 

18 тур

27.10. с-н Мальва ФК «Університет» – ФК «Борівці»

27.10. м.Вижниця «Черемош-Вижниця» – МСК «Кіцмань»

27.10. м.Новоселиця «Колос» (м.Новоселиця) – ФК «Іванківці»

***

Сергій Задорожняк: “В нашій федерації – велика і відповідальна команда однодумців, і всі разом ми доходимо до спільного хорошого результату”

Безперервний процес футбольних змагань у Чернівецькій області викликає увагу не тільки спортивної громадськості краю, а й пересічних громадян. Напевно, жоден інший вид спорту на Буковині не задіює таку кількість спортсменів і вболівальників, як футбол. В чому ж секрет такої активності, і, як наслідок, популярності цього виду спорту на буковинській землі? На цю, а також на інші теми ми поспілкувалися з заступником голови Чернівецької обласної федерації футболу (ЧОФФ), головою Чернівецької міської федерації футболу Сергієм Задорожняком.

  • Провівши моніторинг публікацій в засобах масової інформації, квартальних звітів обласної федерації футболу вражає кількість проведених спортивно-масових заходів під егідою ЧОФФ, а ще ж далеко не кінець сезону! Ознайомившись із планом-графіком проведення матчів на жовтень, трохи шокувала (приємно, звичайно) їхня кількість – 277 !!! Це – майже 8 300 людино-днів по кількості учасників змагань! Яким чином працівникам федерації вдається це все організовувати?
  • Секретів або якихось спеціальних рецептів немає. Грубо кажучи діємо по формулі 7/24 (сім днів у тижні/ 24 години на добу) (сміється…), нон-стоп! Буде великим перебільшенням говорити, що всі заходи організовуються та проводяться виключно штатними працівниками ЧОФФ ( їх у нас фактично тільки троє). Нам допомагає велика кількість активних помічників федерації (на громадських засадах) та колективних членів ЧОФФ, а ми у свою чергу, допомагаємо їм і таким чином ведеться робота. Якщо конкретизувати, то дитячо-юнацькі змагання, спільно з ЧОФФ, успішно організовують та проводять обласна ДЮФЛ (президент Ю. Шелепницький) та міська ДЮФЛ (В. Сарафінчан). До речі, в сезоні 2017-18 р.р. зареєструвалась рекордна кількість команд (у п’яти вікових категоріях) – 56! Організаційними питаннями змагань аматорів (чемпіонат, кубок, суперкубок області, чемпіонат та кубок області серед ветеранів, Ліга чемпіонів районів Чернівецької області, Кубок буковинських річок та багато інших турнірів) цілком опікується Комітет із проведення змагань ЧОФФ. Виїзди ветеранських команд (різних вікових категорій) на різноманітні турніри та офіційні чемпіонати України – під контролем Асоціації ветеранів футболу Чернівецької області (президент Д. Андріящук). Студентський та шкільний футбол розвиваємо спільно з відповідним Комітетом (начальник – К. Жукотинський). В цю сферу входять як участь наших команд у Всеукраїнських змаганнях так і проведення обласних етапів «Шкіряного м’яча» та «Відкритих уроків футболу». Також багато футбольних змагань організовують наші колективні члени ФСТ «Колос», «Спартак», «Україна» і «Динамо». Тренерські курси категорії «С» УЄФА вже багато років поспіль ведуть знані спеціалісти Ю. Крафт і А. Васильчук, і до речі, з кожним роком збільшується кількість бажаючих вчитись на таких курсах.
  • Зрозуміло, що без підготовки арбітрів тут ніяк не обійтися. Як ви оцінюєте роботу суддівської колегії Буковини при такому навантаженні й такій кількості змагань?
  • Дуже позитивно. У всіх ланках підготовки суддівства постійно іде кропітка робота, яка, фактично, не припиняється цілий рік. Починаючи від Школи молодого арбітра, де задіяна велика кількість нашої талановитої молоді і якою керує досвідчений фахівець Петро Кобічік, і закінчуючи обслуговуванням обласних турнірів, де працюють вже досвідчені арбітри й асистенти. Звичайно, їм приходиться не те, що важко, а надзвичайно важко, і причин цьому теж багато. Це знову ж таки велика кількість змагань, причому не можу не зазначити, що немало арбітрів Чернівецької області задіяні не тільки в районних, міських чи обласних турнірах, а і в чемпіонатах України. І не тільки в аматорських змаганнях! Багатьох викликають на матчі другої, першої й навіть прем’єр-ліг, і давайте не будемо забувати, що професійних арбітрів ми не маємо! Всі ці люди мають свою роботу чи навчання і в той же час знаходять можливість займатися улюбленою справою, пов’язаною з футболом. Як вони все встигають – одному Богу відомо… Але встигають, і роблять свою справу добре, нарікань на арбітраж ми, фактично, не маємо.
  • Відповідно до ваших слів, складається враження, що все в роботі обласної федерації добре, легко і позитивно. Я вас правильно зрозімів?
  • Звичайно, коли займаєшся улюбленою справою, це вже позитив! (сміється), але якби Ви знали, скільки разів собі говорив: от ще цей сезон – і все, пора закінчувати! Проходить день два, люди телефонують, питають: що заплановано, які змагання і т.д. І все проходить, і знову до роботи.  Поки люди довіряють тобі і знають що все буде чесно і прозоро, на високому організаційному рівні, треба працювати, не можна підводити в цих моментах людей і просто піти. Це було б неправильно і непрофесійно. А проблем вистачає. Зрозуміло, в який час ми живемо і не завжди нинішня влада, як колись влада на місцях, має змогу допомагати футбольним командам, тому основний тягар лягає на місцевих меценатів, які фактично відривають власні кошти від своєї сім’ї й дають їх на розвиток футболу у своєму регіоні.  Зважаючи на це, тому і приходиться так організовувати всі футбольні процеси, щоби якомога більше людей хотіли й могли підтримувати спорт №1 у світі. Боже борони, щоб Ви подумали, що я тільки за футбол!  Просто колись казали: якщо в селі нема футбольної команди, то і взагалі нема спорту. На жаль, це так. Ну якщо вже влада не може утримувати футбол, то організуйте, скажімо, баскетбол, волейбол, легку атлетику чи навіть перетягування линви, але щось робіть, бо молодь без спорту деградує фізично і навіть морально. Не дурний придумав слоган: «У здоровому тілі – здоровий дух»! А коли нація здорова тілом і духом, ця нація непереможна, що дуже важливо в наш час!
  • Багато хто відмічав, що на Буковині доволі високий рівень організації змагань як обласного, так і всеукраїнського рівнів. Від чого це залежить?
  • Так, організація футбольних змагань вимагає дуже великих зусиль, тим більше, якщо змагання проводяться на рівні всеукраїнських. Але тут можу сказати, що в нашій федерації – велика і відповідальна команда однодумців, і всі разом ми доходимо до спільного хорошого результату. Та й від ФФУ ми маємо підтримку, тому робимо, як можемо і вміємо. А ми вміємо!
    • Помітно, що зростає популярність нових футбольних турнірів, започаткованих федерацією не так давно. В чому секрет і як з’явилася ідея проведення таких змагань?
    • Знаєте, ми помітили, що більша частина буковинських аматорських команд знаходяться в замкнутому просторі, тобто обмежені районними рамками. А серед учасників чемпіонатів районів є багато хороших футболістів і доволі непоганих команд, які могли б себе проявити на вищому рівні. Розумієте, це те саме, що «перший хлопець на селі»))) У своєму селі він – кращий, а якщо його порівняти з іншими? Проте такі футболісти й такі команди через дану обмеженість навряд чи будуть прогресувати. Тому Ліга Чемпіонів районів Чернівецької області та Кубок буковинських річок були створені для того, щоби спортсмени і команди мали можливість спілкування та обміну досвідом, могли подивитися, як організовано футбольну справу в інших районах, що доброго можна у них запозичити. І, як ми бачимо, до цих турнірів приєдналося багато учасників, і ми сподіваємося, що невдовзі зможемо побачити їх на вищому рівні, тобто в чемпіонаті та Кубку області, скажімо…

    Розмову вів АЛЬБЕРТ КОМАРІ, спеціально для ЧОФФ

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.