У Чернівцях кращим спортсменам виплачуватимуть стипендії та одноразову премію 16 тис.

0

Давно говорили про те, що Чернівці мали би підтримувати кращих спортсменів не лише “іноді”, а й регулярними виплатами у вигляді, наприклад, стипендій.
Поєднання нових можливостей місцевих бюджетів (децентралізація) та ініціативності молодого керівника міського спорту (Дмитро Макаренко) вилились у позитивний результат – з квітня 2017 року 15 чернівецьких спрртсменів отримуватимуть щомісячну стипендію в розмірі 1600 грн. (почнуть виплачувати починаючи з квітня через бюрократичні особливості), а 5 спортсменів і 5 тренерів отримають одноразову премію в розмірі, відповідно, 16 тис. та 8 тис. грн.
Це системна поточне робота, яка додає до спортивного бюджету міста (в напрямку адресної підтримки кращих спортсменів і тренерів) майже пів мільйона гривень в рік. І за це треба подякувати керівнику міського спорту Дмитру Макаренку та всіх, хто його підтримав на шляху до реалізації цієї ініціативи.
Хто ж отримуватиме ці стипендії та премії? Відповідно до Положення, стипендії дістануться цього року 11 кращим представникам олімпійських видів спорту та 4 представникам неолімпійських. Це взяли до уваги рекомендовані столицею пропорції фінансування олімпійських і неолімпійських видів десь 70-75% на 30-25%. Але стипендії не можуть отримувати спортсмени, які мають регулярні виплати (стипендії) від інших владних органів (обласна влада теж, як відомо, виплачує кращим 15 спортсменам приблизно таку ж стипендію).
Одноразові премії комісійно вирішили цього разу передбачити трьом представникам олімпійських видів і по одному з неолімпійського та паралімпійського (дефлімпійського) сегментів.
Передбачалось, що тренери цих спортсменів і отримають по тих 7 тис. одноразово. Але призначена розпорядженням мера комісія вирішила цього року розділити спортсменів і тренерів окремо. Були ситуативні обставини, які вимагали саме такого підходу.
Під час засідання комісії не все було гладко, мали місце і гарячі дискусії. “Скандальну тональність” задав депутат міської ради Ігор Наконечний, який одразу обурився, чому його не включили в комісію. А не включили тому, що панкратіон, який представляє Ігор, не входить до першої категорії пріоритетності в Україні. Проте Наконечний тиснув на головуючого – заступника мера Олександра Паскаря, аби змінили умови і його таки включили до комісії.
Зрозуміло, що незадоволений був Ігор Наконечний тим, що більшість поданих місцевою федерацією панкратіону успіхів спортсменів не були враховані через скромні нижні бар’єри представництва країн на чемпіонатах Європи та світу (15 і ?30 країн, відповідно), які доя цього виду спорту поки що є проблемними.
Самому Ігорю Наконечному проголосували тренерську премію 8 тис. грн. Вже за лаштунками деякі члени комісії дивувались, чому, мовляв, Ігор, будучи головою федерації, не взяв “самовідвід”, аби ця премія дісталась його колезі – теж усмішному тренеру з панкратіону Петру Горюку. Мовляв, це було би скромно і гарно. Але комісія підтримала кандидатуру Наконечного і тему закрили.
Не одразу розібравшись в ситуації, представник федерації вільної боротьби під кінець засвдання запропонував повернутися до розгляду кандидатів на отримання олімпійських стипендій, обурюючись, як це одразу 3 стипендії дістались бейсболістам, які показали 5 місце у дорослому чемпіонаті України (насправді – 1 місце у дивізіоні Б, але в А грають 4 команди, так що загальне місце по суті справді 5-те) і 4 та 3 місця у вікових чемпіонатах. У той же час представники інших олімпійських видів, виграючи національні змагання у своїй віковій групі, залишились без стипендій. Але, як буває, члени комісії вже хотіли швидше “розбігтися” по своїх справах, тому ця пропозиція не мала достатньої підтримки, тобто не пройшла.
Визначились, що найближчим часом комісія збереться, аби обговорити умови призначення стипендій та премій і внести пропозиції щодо можливих змін. Зокрема, мова йде і про доцільність витрачання бюджетних коштів на неолімпійські види, коли поворитетними є Олімпійські ігри та відповідні види, і всі фахівці чудово розуміють, що в неолімпійських видах, як правило, відзначаються спортсмени і тренери, які не можуть проявити себе в умовах високої олімпійської конкуренції. Правда, враховуючи те, що деякі неолімпійські єдиноборства навчились витягувати з тих умовних “видатних успіхів” в обхід олімпійської конкуренції непоганий матеріальний зиск (внески від батьків, які “клюють” на перспективи швидко бачити чадо з європейськими і світовими медалями, і високими спортивними званнями теж, кошти від спонсорів та навіть з бюджету), змінити ситуацію, і принагідно захистити справжні спортивні цінності від “неолімпійської гіперінфляції), реально непросто. Хоча можна і треба. І відповідна побота теж ведеться.
Список стипендіатів та лауреатів одноразової премії буде доданий.

Георгій Мазурашу, SportBuk.com, директор облцентру “Спорт для всіх”

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.