Ювілейний Меморіал Павленка 2017 увінчався «рідним фіналом» (фото, відео)

0

Ювілейний ХХ юнацький турнір з футболу пам’яті колишнього тренера «Буковини», майстра спорту СРСР Олександра Павленка увінчався фінальним поєдинком на центральній арені краю за участю двох рідних для Олександра Георгійовича команд «Буковина» (Чернівці) – «Нива» (Вінниця).

 

Символічно і те, що наставником чернівецьких фіналістів є перший капітан збірної незалежної України Юрій Шелепницький, для якого Олександр Павленко свого часу став першим тренером у команді майстрів.

Основний час вирішального поєдинку переможця не виявив, а в драматичній серії післяматчевих пенальті, в якій господарі поля двічі вели (рятували поперечина і воротар), фортуна виявилась більш прихильною все-таки до вінничан – 2:3.

Також по пенальті третє місце вибороли представники «Вереса» (Рівне) у суперництві з командою з Копичинців (Тернопільська обл.). Останні, до слова, теж були відзначені організаторами – як учасники «бронзового» матчу.

Командні та індивідуальні нагороди вручили згаданий вище зірковий буковинський футболіст Юрій Шелепницький та директор ДЮСШ з футболу міськспортуправління Юрій Крафт.

Як зазначив Юрій  Крафт, головне, що традиції продовжують і вже вдвадцяте вшанували пам’ять знайомої фігури для буковинського футболу таким чудовим дитячим турніром.

Приємно відзначити, що ці змагання патронують ся місцевою владою. І цього разу міськспортуправління (яке очолює колишній футболіст «Буковини» Дмитро Макаренко) надало для проведення матчів Меморіалу Павленка наявні хороші поля, а півфінальні та медальні двобої відбулися на центральній арені краю – стадіоні «Буковина», що, безумовно, додало урочистості події, і для учасників вирішальних поєдинків це гарна пам’ять і додатковий стимул ще старанніше тренуватися задля реалізації і більш дорослих футбольних цілей і мрій.

Звіт про фінал можна буде подивитися у програм «Спорт-тайм» на телеканалі «Буковина» у понеділок, 12.06.17, о  17:45 та 20:30.

Інформація буде доповнена.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

***

ВІДЕО:

***

***

Біографічні дані:

Павле́нко Олекса́ндр Гео́ргійович (26 березня 1941, Тернопіль — 11 січня 1995, Чернівці) — радянський та український футболіст, що виступав на позиціях півзахисника та захисника. Відомий завдяки грі у чернівецькій «Буковині» та одеському «Чорноморці». Після завершення активної кар’єри гравця став тренером.

Кар’єра футболіста Олександр Георгійович розпочав у житомирському «Поліссі», але вже 1963 року, переїхав до Одеси, грати в місцевому «Чорноморці». Однак, зігравши один сезон переїхав вже до Вінниці у «Ниву». «Бігання по клубах» закінчилося у 1966 році, коли Павленко перейшов у Чернівецьку «Буковину», аж до 1971 року футболіст не покинув команду, закінчивши ігрову кар’єру. У дебютний буковинський сезон вправний захисник зіграв 38 матчів, у яких відзначився двічі. Вдалим для Павленка виявився сезон 1968 року. Чернівецька команда посіла друге місце у класі «Б» (1 зона УРСР).

Сезон 1971 року виявився останнім у кар’єрі футболіста Олександра Павленка. Вже у червні 1972 року Олександр Григорович стає старшим тренером чернівецької «Буковини». Через десять років він привів нашу команду до здобуття чемпіонського звання (друга союзна ліга). Саме за часів роботи Павленка у «Буковині» дебютував Віктор Олійник, який став кращим бомбардиром в історії чернівецького клубу і пізніше працював у рідному клубі на різних посадах.

У 1989 році Олександр Павленко став головним тренером тернопільської «Ниви». За підсумками сезону 1989 року «Нива» здобула бронзові нагороди чемпіонату СРСР (друга ліга, шоста зона). У сезоні 1992–1993 Олександр Григорович знову очолив тренерський місток «Буковини». Тоді «Буковина» спромоглася обіграти харківський «Металіст», сімферопольську «Таврію», зіграти унічию з донецьким «Шахтарем».

Досягнення

Як гравця:

Срібний призер Чемпіонату УРСР (1) : 1968

Як головного тренера:

Переможець Чемпіонату УРСР (1) : 1982

Бронзовий призер Чемпіонату УРСР (1) : 1989

Використані дані uk.wikipedia.org.

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.