Що Рудюк та Гешко наїздили на Одещині та Хмельниччині

0

Підсумкам візиту представників керівництва Федерації легкої атлетики України до Одеської та Хмельницької областей офіційний сайт національної федерації присвятив окремий матеріал, який пропонуємо до вашої уваги.

Минулого тижня перший віце-президент Федерації легкої атлетики України Володимир Рудюк відвідав з робочим візитом Одесу, а потім взяв курс на Хмельниччину, де до нього приєднався віце-президент ФЛАУ Іван Гешко.
Яких позитивних зрушень можна очікувати найближчим часом в легкоатлетичному житті цих регіонів – про це пан Рудюк розповів прес-службі ФЛАУ.
– З самого початку моєї роботи в керівництві української Федерації я поставив собі за мету впродовж найближчого року об’їхати всі наші територіальні ФЛА, аби особисто ознайомитися з ситуацією, яка склалася на місцях. На даний момент у більшості областей я вже побував. Ось і минулого тижня на запрошення нашого видатного атлета, олімпійського чемпіона та віце-президента ФЛА Одеської області Миколи Авілова я відвідав Одесу. Дуже приємно, що місцева федерація починає активно включатися в легкоатлетичні процеси. Адже останнім часом цей регіон помітно здав свої позиції, в Ріо-2016 вперше в історії легкої атлетики не було одеських олімпійців-легкоатлетів. Не в найкращому стані у місті зараз перебуває і легкоатлетична інфраструктура. Вважаю, що ця поїздка була дуже корисною і для одеситів, і для ФЛАУ. Нам вдалося визначити відправні точки, від яких ми будемо рухатися вперед.
Насамперед це стосується відновлення легкоатлетичної бази Одеси та області. Наразі успішно працює проект в Чорноморську, де побудовано декілька стадіонів, регулярно проводяться змагання, збори національної збірної. Обласний центр, на жаль, такими зрушеннями не може похвалитися. Проте, вже є хороші напрацювання, ініційовані місцевою ТФЛА та міською владою.
З представниками керівництва міського спорту, Управління капітального будівництва та ФЛА Одещини ми відвідали стадіон «Спартак». Ознайомилися з його можливостями, обговорили, як найоптимальніше можна буде його використовувати. Проектанти зараз вже активно працюють над питанням реконструкції «Спартака». Також ми побували на динамівській базі. Це – унікальний, стратегічний об’єкт. Враховуючи, що ми втратили наші легкоатлетичні бази на півдні Криму, він є найбільш прийнятним варіантом заміни. Звісно, за умови реконструкції, створення сучасних легкоатлетичних секторів, тренажерної, місця відпочинку, блоків харчування. Якщо це все зробити, може вийти дуже потужна легкоатлетична, та й взагалі спортивна база. Є певні думки, як нам рухатися спільно з ФСТ «Динамо», одеською облрадою, щоб залучати кошти Фонду регіонального розвитку, включати цей об’єкт в перелік баз олімпійської підготовки, щоб забезпечити обладнанням, тощо.
Також сьогодні знаходиться в критичному стані легкоатлетичний манеж. Він на сьогодні потребує не просто заміни легкоатлетичного покриття, а капітальної реконструкції – потрібно оновлювати дах, систему опалення, вікна-склопакети. З обласного бюджету на реконструкцію манежу цього року передбачено 15 мільйонів гривень. Спільно з ФЛАУ необхідно зробити прийнятний проект, який буде влаштовувати і атлетів-початківців, і спортсменів високого класу. Якщо тут проводитимуться ранні чи пізні збори національної збірної, щоб не залежати від погодних умов і не переривався тренувальний процес, в розпорядженні має бути манеж. Тем більше, тут все дуже компактно розташовано: все знаходиться поблизу моря, де ми можемо використовувати пляжі, поруч також є асфальтові та 8-кілометрова грунтова доріжки.
Отож, в Одесі сьогодні почали рухатися в правильному напрямку, і від ФЛАУ їм потрібна методична, технічна допомога, розроблення стратегії розвитку легкої атлетики в регіоні спільно з місцевою федерацією. Вважаю, на Одещині легка атлетика невдовзі отримає друге дихання і ми знову будемо радіти успіхам одеських атлетів.
Після цього на запрошення президента Хмельницької федерації легкої атлетики Олександра Прокопова я разом з Іваном Гешком відвідав Хмельниччину. Спочатку ми побували в Кам’янці-Подільському, зустрілися з керівництвом міста, зокрема, з мером, аби вивчити питання реконструкції центрального стадіону. Він у них на 8 доріжок, але його треба осучаснити. Амбіції у міської влади дуже серйозні. Вважаючи на чудову архітектуру, а також великої кількість молоді у місті, там дуже доцільно проводити змагання, а також збори. Кам’янець-Подільський національний університет делегував до Ріо-2016 близько десяти олімпійців. Отож, спортивні традиції там дуже високі. Зазначу, що в цьому навчальному закладі свого часу навчався Іван Гешко, і йому, як випускнику університету, дуже хочеться, щоб там відновилася легкоатлетична база. І це дуже реально: наразі завершується розробка проекту, готується подання в Фонд регіонального розвитку на часткове його фінансування.
Наше перебування на Хмельниччині продовжилося у місті Волочиськ. Сьогодні там створена об’єднана територіальна громада, мер спільно з головою райдержадміністрації планують приділити велику увагу розвитку спорту, зокрема і легкої атлетики. В регіоні активно працює президент ФЛА Хмельниччини Олександр Прокопов, який за декілька місяців, відколи обійняв посаду, налагодив контакти фактично з усіма районами і містами.
Нашу делегацію було запрошено на підсумкову щорічну нараду з питань фізичної культури і спорту за участі міського голови, голови райдержадміністрації, міських та селищних голів, а також тренерів. В районі йде активна робота щодо пропаганди здорового способу життя, стоїть питання відкриття відділення легкої атлетики. Безумовно, ми будемо усіляко підтримувати подібні прагнення. Ми переглянули їхні спортивні об’єкти, обговорили питання реконструкції місцевого стадіону, яку тут хочуть провести вже найближчим часом. Приємно, що зараз на місцях вже всі розуміють, що подібні об’єкти, для більш ефективного використання, мають бути сертифіковані. Мер міста і голова адміністрації в дуже зацікавлені в реконструкції споруди, кошти планують залучати як з місцевого бюджету, так і від партнерів, спонсорів. Судячи з того, як вони активно працюють, у них все вийде, я переконаний. Але зауважу – тут дуже велику роль відіграють керівники територіальних ФЛА: якщо вони активно працюють і підтримують подібні процеси, то і результат на виході буде обов’язково.
Джерело: uaf.org.ua

Leave A Reply

Your email address will not be published.