Блискучий «voyage» буковинських дартсменів до Волинської столиці (фото)

0

 На запрошення Волинської федерації дартсу буковинські дартсмени взяли участь у змаганнях із класичного дартсу в дисципліні «501DO», присвячених пам’яті Дмитра Мєдвєдєва. Організувавши на достойному рівні турнір-меморіал із класичного дартсу, волиняни планують щороку вшановувати в такий спосіб пам’ять одного із перших дартсменів, хто почав розвивати дартс на теренах Волині.

Окрім місцевих дартсменів, у змаганнях 22 січня 2017 р. взяли участь львів’яни та наші земляки. Загалом чисельний склад турніру дійшов до рекордних 24-х учасників. Буковину представляли віце-чемпіон краю 2016 року Антон Подольчук, чинний другий номер обласного рейтингу Олександр Арійчук, бронзовий призер чемпіонату області Сергій Яненко, керівник дартс-клубу «Літо» Родіон Мигалюк та чинний чемпіон області серед жінок Тетяна Саїнчук.

Зазначимо, що всі представники буковинського дартсу перебувають приблизно на однакових позиціях в національну рейтингу, а Тетяна є кандидатом до національної збірної України.

Відповідно до проведеного жеребкування сформувалось 4 відбіркові групи по 6 спортсменів у кожній. Регламент змагань гарантував учасникам вихід чотирьох в раунд плей-офф.

Групу А очолив найсильніший волинський дартсмен Олександр Бадира (20-ка національного рейтингу), який у суперники отримав Сергія Яненко. Цікаво, що саме Олександр та Сергій методично здобували перемоги переважно із сухим рахунком, а тому перед очною зустріччю мали по 4 перемоги із 4 можливих. Двобій за перше місце розпочався «м’яко кажучи» не гостинно. Олександр одразу взяв лег суперника і вибив майже максимальних 140 очок на своєму початку. Однак ця обставина не тільки не зламала, а й по спортивному розізлила Сергія, що у підсумку вилилося у першу за останні два роки перемогу буковинця над Олександром Бадирою.  

Група В мала менш зірковий склад, де Буковину представляв Родіон Мигалюк. Не надто впевнено розпочавши гру, Родіон у своїй звичній манері продовжив метати дротики і перед останнім туром із лідером, чинним другим номером Волині – Олегом Томчуком забезпечив подальший вихід у плей-офф. Однак, неабияка майстерність все-таки принесла волинянину омріяну  перемогу.

Група С ознаменувалася гучним протистоянням буковинця Антона Подольчука та організатора змагань Анатолія Байдохи. У цій зустрічі було зафіксоване єдине за турнір закриття булом (50 очок) у виконанні Антона!, що, на жаль, не допомогло йому перемогти досвідченого господаря.

Група D була таким собі «західним мікстом», до якої увійшли дартсмени чоловічої та жіночої статі. Буковину представили Тетяна Саїнчук та Олександр Арійчук. Лідером групи прогнозовано став новоспечений волинянин, уродженець м. Донецьк – Павло Циганков. Як і в групі А буковинець та волинянин здобули по 4 перемоги, а в особистій зустрічі перемогу здобув Павло, викинувши при цьому перший на турнірі максимум (180 очок!). Тетяна  вперше у свої спортивній кар’єрі грала у чоловічій групі, при чому не на домашній арені. До того ж буковинську спортсменку підвело закриття…

За підсумками групових етапів, Сергій Яненко вийшов із першого місця, Олександр Арійчук та Антон Подольчук – із другого, Родіон Мигалюк – із третього. При цьому серед найкращих досягнення Антона – максимально швидкий лег 17 дротиків та закриття булом!

Волею жеребу два буковинці Антон та Родіон зустрілися уже на першій стадії плей-оффу. Досить швидко розпочавши із брейку, Родіон не зміг дотиснути і до чвертьфіналу вийшов Антон, де на нього вже чекав Сергій, який також здобув перемогу над «харківською» львів’янкою Мариною Павлюченко.

Олександр Арійчук на першій стадії плей-офф зустрівся із молодим амбітним львів’янином В. Курбатовим, який на груповій стадії склав гідне протистояння Сергію Яненко. Знаючи це, Олександр швидко кинувся в атаку і, закриваючи максимально можливий чекаут (170 очок!) не вцілив у центр мішені й поступився як у першій партії, так і в матчі в цілому. Як не дивно, феєрична перемога львів’янина вибила його із подальшої колії і в першому чвертьфінальному матчі він нічого не зміг протиставити чинному другому номеру Волині Олегу Томчуку.

У другому чвертьфіналі «кривдник» Родіона Мигалюка, дартсмен зі стажем, хоча при цьому із 4-х річною перервою Олег Бояркін досить несподівано переміг одного із фаворитів змагань Павла Циганкова, який, у свою чергу, не пустив далі аксакала волинського дартсу Андрія Франчука.

Третій півфінал, як вже стало зрозумілим, був суто буковинський. Витративши багато сил, Антон Подольчук продемонстрував не притаманну для себе «мляву гру» і перемога для Сергія Яненко виявилася однією із найлегших на турнірі. Також до півфіналу прогнозовано пробився Олександр Бадира, де на нього вже чекав вище згаданий нами Олег Томчук. Другу півфінальну пару склали Сергій Яненко та відкриття змагань Олег Бояркін.

Першими до мішені вийшли господарі змагань. Олег Томчук показав впевнену гру за рахунок чого й переміг. Враховуючи це, Сергій зрозумів, що на обрії чи не вперше з’явилася перспектива стати переможцем міжрегіональних змагань!

Сенсаційний виступ Олега Бояркіна забезпечив йому впевнене закриття на своєму стартовому легу. До честі Сергій не тільки не розгубився, а ще й при цьому закрив свою партію із чекаутом 114 очок! Маючи перевагу на чужому легу, спортсмена підвело закриття й перспектива фіналу стала «туманною». Однак і це не зламало нашого земляка, який вирішив побити власний чекаут і в четвертому легу закрив на очко більше, тобто 115!.

У вирішальній партії Сергій зрозумів, що без атаки і психологічного пресу йому перемоги не бачити, тому одразу взявся за справу і вже після 12 дротиків зумів вийти на закриття 32 очок (сектор D16). У свою чергу, його суперник мав на своєму рахунку більше 300 очок. Однак, на перший погляд простий класичний дубль старої школи дартсу мало не довів всю нашу команду до серцевого нападу, оскільки як Сергій не ставав, а влучити не міг. Суперник дарма часу не гаяв і після чергового Сергієвого промаху, як не дивно, вийшов на закриття, при чому не будь-якого сектору, а сектору «топ» (D20).  Однак, припустившись помилки, спочатку влучив у простих 20, а згодом замість подвійних 10 простих 15, чим додав впевненості буковинцю. Сергій, розбивши 32 очки навпіл, все-таки зумів влучити у сектор подвоєння 8, тобто закрив 16 очок, що дозволило йому святкувати непросту, але солодку перемогу з рахунком 3:2.

Як це часто буває, доклавши максимум зусиль, Олег Томчук не зумів налаштуватись на фінал.  Натомість на мові дартсу «Сергію все полетіло» і, як наслідок, суха перемога нашого земляка, з чим його і вітаємо!

Півфінальний батл забрав багато сил в Олега Бояркіна, у результаті чого дартсмен  не витримав протистояння із іменитим Олександром Бадирою. У матчі за п’яте місце продемонстрував спортивний характер буковинець Антон Подольчук, який, програючи по ходу матчу, зумів зібрати волю в кулак і двічі поспіль закрити 70 очок у своєму звичному стилі (подвоєний сектор 15). Цікаво, що ця «фішка» Антона стабільно працює і приносить свої плоди!

Отже, цілком справедливо можна вважати перший у новому році виступ буковинських дартсменів успішним! Крім цього, вперше за історію буковинського дартсу одразу всі чоловіки вийшли із груп, що говорить про високий рівень спортивної майстерності буковинців, який вони покращили протягом минулого року. Хорошу гру продемонструвала Тетяна Саїнчук, перемоги якої ще попереду. Не можливо не відзначити те, що наприкінці 2016 року на Чемпіонаті України спортсменка стрибнула вище голови, показавши себе вперше на виїзді.

Головним тріумфом залишається перемога Сергія Яненко, до якої він так впевнено йшов! Хочеться подякувати Волинській федерації дартсу в особі Анатолія Степановича Байдохи за запрошення і надану можливість зіграти із спортсменами західної України. Не секрет, що будь-який вид спорту і спільний інтерес не тільки об’єднує людей, країну, але й формує національний патріотичний дух.

До слова, важлива інформація з’явилася двома днями раніше. PDC (Professional Darts Corporation) дала «зелене світло» нашій країні. Так, з 2017 року будь-який дартсмен України має шанс зіграти із елітою світового дартсу, беручи участь у так званій десятці «Євротурів», які відбуваються протягом року по всій Європі. Таке нововведення стало ще більшим мотивом не тільки посилено з дня у день «метати дротики», але покращувати свої досягнення на національних змаганнях, що проходитимуть щомісяця в різних куточках України.

Буковинська федерація дартсу запрошує усіх бажаючих не залежно від віку чи статі долучитися до спільноти буковинського дартсу, як то кажуть, від «малого до старого».

Ласкаво просимо!

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

***

* Нагадаємо про останні події минулого сезону.

** Наприкінці жовтня 2016 року Буковинська федерація дартсу організувала та провела підсумковий Чемпіонат області з класичного дартсу в дисципліні «501DO». Щиро вдячні Чернівецькому коледжу будівництва та архітектури Львівського національного аграрного університету за приміщення спортивного залу, яке нам люб’язно погодилися надати на час проведення змагань.

Президією федерації відзначено досить високий рівень розвитку дартсу на Буковині. Так, дебютний травневий чвертьфінал командної першості у м. Черкаси, високі індивідуальні результати на Кубку Волині, вереснева парна першість у м. Одеса на тій же стадії, а також стабільний виступ Сергія Яненко дозволили Буковині отримати дві підсумкові прямі квоти на Чемпіонат України 2016, що відбувався наприкінці листопада 2016 р. у Києві.

Зазначимо, що цьогоріч федерація успішно організувала та провела (на час написання статті) 4 чемпіонати області з дартсу в різних дисциплінах та започаткувала перший на Буковині турнір серії  «major».

Отже, «метати дротики» в чоловічій першості виявили бажання 11 дартсменів. Як завше, група А виявилася найсильнішою за своїм складом – другий номер рейтингу Олександр Арійчук, чинний весняний чемпіон області Віталій Мойсюк та дартсмен, який в будь-який момент здатен зробити сенсацію Олег Вишневський. Відкривав групу матч між Олександром та Олегом. В першому ж легу Олександр мав можливість закрити партію за 12 дротиків!, проте не влучив у подвоєння сектору 16 і «примудрився» програти лег. Однак у підсумку спортсмен переміг з рахунком 3:2. Водночас Олег не зумів налаштуватися на матч із Віталієм і зазнав поразки 0:3. Так, доля першого місця вирішувалася між Олександром і Віталієм. Перемогу здобув останній з рахунком 3:1.

Групу В очолив перший номер рейтингу Дмитро Гоян, у суперники якому дісталися член збірної області Антон Подольчук та Олег Павзюк. Прогнозовано обидва збірники здобули легкі «сухі» перемоги. А от у очній зустрічі мала місце перша на цьому турнірі сенсація – Дмитро, маючи суттєву перевагу у першому легу, не зумів закрити його і, як наслідок, був зафіксований результат 3:0 на користь Антона. 

До групи С увійшли 4 гравців – визнані фаворити змагань Віталій Зеленько та Віталій Івасюк і новачки у класичному дартсі Ярослав Ємельянов та Євген Іванюк. До наступної стадії пройшли обидва Віталії, при чому в суперечці за перше місце було зафіксовано максимальне закриття на той момент – 112 очок! Віталієм Івасюком, який і переміг з рахунком 3:0.

Склад групи D спочатку видавався «легкою прогулянкою» для чинного чемпіона області Сергія Яненко, оскільки йому в суперники дісталися Родіон Мигалюк та дівчина із найбільшим прогресом Тетяна Саїнчук, котра всі леги трималася на рівних із Сергієм, однак нічого не могло протистояти його стабільному закриттю. А ось у матчі із Родіоном це закриття на деякий час покинуло гравця, що й зумовило підсумковий результат 3:1 на користь Мигалюка.

Таким чином, чвертьфінальні пари мали наступний вигляд: Віталій Мойсюк – Сергій Яненко, Віталій Івасюк – Дмитро Гоян, Антон Подольчук – Віталій Зеленько, Родіон Мигалюк – Олександр Арійчук.

Найбільш гострою боротьбою порадував глядачів матч між двома чемпіонами Буковини. Вони вперто брали «чужі» леги і за рівного рахунку у 5-ому вирішальному легу Віталій Мойсюк двічі промахнувся на матч. У цьому випадку фортуна була на боці Сергія. Інший Віталій зібрав всю спортивну злість за увесь рік, переніс її на ігрову атмосферу і вперше на стадії плей-офф таки зумів перемогти Дмитра Гояна з рахунком 3:1.

У матчі між Родіоном Мигалюком та Олександром Арійчуком останній продемонстрував один із найкращих середніх наборів на турнірі – 79,3 і впевнено переміг з рахунком 3:0. Його почин підтримав Антон Подольчук і «каменя на камені» не залишив на Віталію Зеленько. Антон зумів за 3 лега п’ять разів викинути 140 очок та закрити один із легів за 17 дротиків!, чим встановив найкращий результат на турнірі.

Так, півфіналістами стали Сергій Яненко та Віталій Івасюк, Антон Подольчук та Олександр Арійчук.

Першими на рубіж вийшли Сергій та Віталій. Згідно регламенту змагань всі наступні матчі, окрім фіналу проводилися до 5-ти перемог. Натхненний перемогою над Дмитром Гояном, Віталій Івасюк впевнено розпочав своє протистояння із чинним чемпіоном Буковини і повів вперед з рахунком 3:1. Однак, зібравшись, Сергій зміг не лише зрівняти рахунок, а ще й при цьому покращити результат свого суперника, продемонстрований раніше, і закрити лег в кінцевому підході вибивши 129 очок та влучивши в центр мішені. У фінальному 9-ому легу при кидку на матч у найвідповідальніший момент нагадало про себе нестабільне закриття Сергія, що позбавило його місця у фінальному батлі. Забігаючи вперед, слід сказати, що Сергій Яненко один до одного повторив долю та результат чемпіона України 2014 року – Владислава Омельченко з Кривого Рогу, який минулого року поміняв золоті медалі на бронзові.

У другому півфіналі зустрілися чинний другий номер обласного рейтингу Олександр Арійчук і Антон Подольчук, який до півфінальної стадії спромігся не програти жодного легу. Півфінал розпочався зі швидкого старту Антона з рахунком 0:2. У 3-ому легу Олександр повів вперед, але Антон зумів вдало для себе «промахнутися». Не влучивши у подвоєння сектору 20, попав у «сектор сусіда» – подвоєння сектору 5 і як представник електронної школи буковинського дартсу з першої ж спроби влучив у подвоєння сектору 15. Ця обставина психологічно зламала Олександра і єдине на що йому вистачило сміливості – це зіпсувати «суху» статистику своєму супернику. Отже, другий півфінал закінчився з рахунком 5:1 на користь Подольчука Антона.

У матчі за бронзу Сергій Яненко продемонстрував дартс європейського рівня. Перших три леги він зумів закрити за однакових 20 дротиків! Зважаючи на цю обставину та на виконане поставлене перед собою завдання (путівка на Чемпіонат України) Олександр не знайшов мотивації та змоги переламати поєдинок і зазнав поразки за рахунку 1:5.

Фінальний поєдинок розпочався із несподіваної заяви двох фіналістів про їх відмову за будь-якого результату представляти Буковину на Чемпіонаті України 2016. Фінальний матч двох старих друзів тривав більше півтора години і досягнув максимального апогею аж до вирішального 13-ого легу. У ньому Антон зробив незначну, але фатальну математичну помилку, чим вміло скористався Віталій Івасюк і здобув титул Чемпіона Буковини 2016!

Жіноча першість розпочалася із протистояння між Тетяною Саїнчук та Аліною Гадельшиною. Більш досвідчена Аліна одразу захопила ініціативу й повела вперед. Проте, Тетяна довела, що перебуває зараз в найкращій формі серед прекрасної половини буковинського дартсу і вчасно перевела гру на «тай-брейк», в якому святкувала перемогу з рахунком 3:2. Здобувши нелегку, але солодку перемогу, у другому матчі Тетяна також здобула перемогу і кваліфікувалася до фіналу. Її суперницею стала Аліна, яка у матчі за вихід у фінал перемогла Наталію Арійчук з рахунком 3:1. Фінал відзначився аналогічним результатом що і в групі.

Сміливо можна стверджувати, що цьогоріч на Буковині, на відміну від Німеччини, «silverkusen» таки стали чемпіонами.

*** 25-27 листопада 2016 р. в столиці нашої держави був проведений Чемпіонат України з дартсу одразу в двох дисциплінах «501DO» в одиночному та змішаному розрядах. Дякуючи наполегливій праці буковинських дартсменів протягом 2016 року право представляти наш край вперше в його історії вибороли аж чотири дартсмени: президент БФД Арійчук Наталія, чемпіон області серед жінок Саїнчук Тетяна, керівник дартс-клубу «Літо» Мигалюк Родіон і віце-президент БФД, 2 номер обласного рейтингу Арійчук Олександр. На жаль, через форс-мажорні обставини не зміг взяти участь чемпіон Буковини 2015 Сергій Яненко. Однак, згідно із вище згаданою заробленою обласною квотою його місце зайняв Родіон Мигалюк, при чому не без успішно.

Для більшості членів нашої команди такого роду змагання були дебютними. І тільки Олександр Арійчук мав невеликий, але все ж таки потрібний досвід фіналів Чемпіонату України. Зважаючи на більш високий рейтинг, Наталії Арійчук випало грати у рівній групі, де з-поміж 5 учасниць вирізнялася лише Ганна Чумак із Маріуполя. З цією спортсменкою зі сходу Наталія і розпочала свої виступи на Чемпіонаті. Матч був безкомпромісним і вкрай важким і за відносно рівної гри завершився 3:1 не в нашу користь. Слід зазначити, що Наталія стала єдиною в групі, хто зумів вчинити гідний опір цій титулованій спортсменці. Далі доля зводила нашу землячку лише із господарями і тільки в останньому турі із представницею Дніпровського краю Катериною Спекторенко. З титулованою криворіжанкою Наталія виклалася «на повну», а ось із київськими гравцями успіх мав перемінний характер. У підсумку буковинській спортсменці не вистачило одного легу для першого в історії виходу у плей-офф чемпіонату Україну.

Честь Буковини достойно захистила чинний чемпіон області Тетяна Саїнчук. Попри прикру суху поразку лідеру сезону Тетяні Редзюк вона зуміла переступити через себе і святкувати у наступних матчах потрібний для нас результат у підсумку зайнявши друге місце у своїй відбірковій групі. Жереб для Тетяни у чвертьфіналі виявився дуже суворим. Її суперницею стала майбутня чемпіонка турніру Світлана Анісімова. Зовсім дещиці не вистачило нашій землячці до виходу в історичний півфінал національних змагань. Разом з тим, цей факт не завадив Тетяні виконати норматив кандидата в майстри спорту України.

Успішний виступ Тетяни Саїнчук та Наталії Арійчук дозволив обом увійти до завітної, на перший погляд, недосяжної дюжини українського рейтингу. А Тетяна, крім цього, стала кандидатом до національної збірної України.

Успіх дівчат надихнув наших чоловіків. Олександр Арійчук потрапив до нелегкої групи з явним фаворитом, представником старої східної школи Анатолієм Агнєвщиковим, лідером черкаської команди Ігорем Пальоним та титулованим дартсменом із Кривого Рогу Дмитром Деркачем. Зазнавши прикрої поразки за рівної гри з метром, психологічно важко було зіграти вирішальну гру з черкащанином і свій клас Олександр продемонстрував лише у зустрічі із криворіжанином, у підсумку зайнявши третє місце в групі.

Родіон Мигалюк попри статус дебютанта отримав менш складну, але більш рівну групу учасників. До неї увійшли найнезручніший для буковинців дартсмен із Маріуполя Дмитро Чумак, раніше нами згаданий волинянин Анатолій Байдоха та лідер команди Жовтих вод Сергій Хімчак. Старт для Родіона виявився надзвичайно вдалим у грі із волинянином. Поступаючись у перших легах за рахунок влучного закриття буковинець зумів перемогти з рахунком 3:1. Другий тур виявися не таким вдалим. За рахунок досвіду та високого класу лідер групи не дав жодного шансу. Останнє протистояння мало знаковий характер. У разі виграшу Родіон повторював результат багаторічного лідера Буковини Дмитра Гояна й умовно зрівнював рахунок у буковинсько-маріупольському протистоянні. Ціною надзвичайних зусиль у вирішальному легу Родіон зумів схилити шальки терезів на свою користь і вийти у другий груповий турнір, де на нього вже чекали Анатолій Агневщиков, інший черкащанин Володимир Зарайський та 5-ти разовий чемпіон України, господар змагань Вадим Лєдєньов.

Слід сказати, що у 2016 році по відношенню до наших спортсменів чітко працював ефект циклічності. Так, Родіон і в першому і другому групових турнірах отримав у суперники тих людей, які протягом сезону змагалися із іншими буковинцями. Велика втрата сил та брак досвіду, на жаль, не дозволили нашому земляку вийти із цієї вкрай важкої групи.

Після закінчення групових турнірів розпочався чемпіонат України у змішаному розряді. Попри велике фізичне навантаження обидві пари О.Арійчук/Н.Арійчук і Р.Мигалюк/Т.Саїнчук змогли гідно представити Буковину і лише втома не дозволила їм вийти в плей-офф.

Так, Родіон і Тетяна не пройшли до вісімки лише за рахунок гіршої різниці легів, при цьому ними були здобуті вольові перемоги над титулованими зіграними парами. Олександр і Наталія вже у першій грі зуміли встановити національний рекорд у змішаних змаганнях, закривши лег за максимально швидких 16 дротиків! Ця ейфорія зіграла з буковинцями злий жарт, що не дозволило вийти із групи. Проте, орієнтир встановлено. Чекаємо на його побиття!

***

Перший MAJOR в історії буковинського дартсу (фото)

***

ІІ етап Кубку з дартсу 2016 виграли президент і капітан (фото)

***

Дартс: У фіналі Кубку України 2016 – волейболіст і 12-річний школяр (відео, фото)

***

Дартс: Потрійний київський тріумф у крікеті на етапі у Чернівцях (відео, фото)

***

Дартс: У фіналі Чернівці Open 2016 – Одеса / Чернівці та Черкаси / Маріуполь (фото, відео)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.