Чемпіон-марафонець до 5 курсу ЧНУ не хотів бігати навіть… 3000 м

0

Продовжувач славних марафонських традицій Буковини Олександр Сосновський, який на Білоцерківському марафоні 2016 сюрпризно виграв молодіжний чемпіонат України і фінішував четвертим серед дорослих, розповів про свій шлях до цього успіху і не лише.

 

«Золото» молодіжного чемпіонату України U-23 студент ЧНУ Олександр Сосновський (ШВСМ, тренери – Ірина Ячнюк, Іван Павлюк) виборов з результатом 2 год. 34 хв. 27 сек.

Це, певною мірою, нове ім’я серед успішних буковинських легкоатлетів, тому на початку інтерв’ю SportBuk.com попросили Сашка розповісти «все спочатку»:)

Народився 18 листопада 1994 року в смт. Стара Ушиця (Кам’янець -Подільський район Хмельницької області). З четвертого класу займався веслуванням на байдарках та футболом. Паралельно вчився в музичній школі (спочатку закінчив напрям баян – 5 років, потім ще пішов на акордеон – 6 років). Любив дуже волейбол та футбол, був в збірній району серед школярів з цих видів спорту. У 2011 закінчив школу і вступив до Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Як «занесло» в легку атлетику і якими були перші успіхи у цьому виді?

Все в принципі просто. У 9 класі виграв перші змагання – чемпіонат району на дистанції 600 м. На відміну від своїх однолітків, на тренуваннях міг подолати дистанцію 10 км без всяких проблем. Так і почав тренуватись. У 10 класі вже виграв чемпіонат Хмельницької обл. на дистанції 2000 м з/п та 800 м, і був срібним призером у стрибках у висоту. Обожнював цей вид, хоч і стрибав не дуже високо,  особистий рекорд – лише 1 м 60 см. У той час в принципі на кожному чемпіонаті вигравав дистанції 1500 та 800 м. «Коронкою» була 800-метрівка. 3000 м не любив дуже, тому до вступу в університет біг її лише одного разу.) Після 10 класу вирішив, що спробую вступити в ЧНУ на спеціальність фізичне виховання. Продовжував тренуватись. У 2011 році вступив до університету. Бігав 800 та 1500 м. На третьому курсі вирішили з Іриною Омельянівною (Ячнюк – тренер) готуватись лише на дистанцію 1500м. На 5 курсі вирішили спробувати 3000 м. Есперемент вдався – на зимньому чемпіонаті України я був четвертим з результатом 8.50. На Кубку України встановив особистий рекорд – 8.45,85. А так як влітку немає дистанції 3000 м, вирішили готуватись на 5000 м!

За місяць до чемпіонату України проводили чемпіонат України з напівмарафону. Вирішили з тренером спробувати свої сили у цій дисципліні. Пробіг я тоді дистанцію за 1 год. 14 хв. 45 сек. Результатом був задововолений, хоч це й скромний час. На чемпіоні України на дистанції 5000 м мене спіткла невдача: я показав дуже поганий результат – 16.14,98. Це було зумовлено неправельним харчування перед самим стартом і перенавантаженням в змагальному періоді. Після цих змагань місяць відновлювався, і відчувши, що організм готовий до серйозних навантажень, 18 липня розпочав підготовку до марафону. Підготовка пройшла так, як і планувалось. Раціонально було підібране дозування навантажень, тому до марафону я, вважаю підготувався ідеально, настільки це було можливо. Готовий був не лише фізично, але й психологічно. Важливим чинником також було те, що дуже мало людей вірили в мене. Мене це не зламало, а, навпаки, підштовхнуло псиологічно.

Тобто хотілось і собі, і іншим щось довести?..

Так, хотілось всім довести, що я щось можу! Вже безпосередньо в Білій Церкві все було супер. Виходячи на старт, не хвилювався взагалі. Лякало одне: що це марафон і що може статись будь-що, тим більше, що це був мій перший марафон.

Почав дистанцію так, як і планував, але відчувалось, що це темп не швидкий і можна бігти трішки швидше. Бігти було комфортно, адже по дистанції біг не один, а зі спортсменом з Сумщини. Після 3 км нас наздогнала спортсменка з Києва Вікторія Хапіліна, і почала задавати ідеальний для мене темп. В такому складі ми подолали 17 км, після чого я почав по трішки прискорюватись, щоби відірватись від суперника з Сумщинни!

30 км пролетіли дуже швидко, і я взагалі не відчував втоми! Почувався дуже комфортно. По дистанції пив в основному воду, лише після 30-го 35-го км випив тонік. Важко стало, коли до фінішу залишилось одне коло, але в принципі темп залишався стабільним. Наприкінці дистанції зробив ще фінішне прискорення, наскільки залишилось сил. По закінченю дистанції я не міг повірити в те, що я зміг подолати дистанцію 42 км 195 м за 2.34.26.

Отже, марафонська дистанція «прийшлась до душі»?

Отримав нереальне задоволення від марафону в Білій Церкві, і хочу розвиватись саме на цій дистанції.

Наскільки важливо правильно харчуватися по дистанції?

До харчування я почав серйозно ставитись на 4 курсі навчання в університеті. Я вважаю, що в марафонському бігу харчування – це один з найважливіших чинників, які впливають на результат. Звісно, головним чинником є тренувальний процес. Харчуюсь 5-7 разів на добу, в першій половині дня в основному це вуглеводи, як прості так і складні, в другій половинні дня вживаю більше білкових продуктів, адже доведено, що білок не менш важливий для бігунів на довгі дистанції!

Що, можливо, здивувало на Білоцерківському марафоні?

Приємною несподанкою було те, що після подолання дистанції всім вручали симпатичні медалі, за які попередньо не потрібно було платити. І на цьому сюрпризи не закінчились. Нагороджували трійку кращих на марафоні і у півмарафоні, серед чоловіків і жінок! Призові були наступними: 1 місце – 30000 грн, 2 місце – 20000 грн., 3 місце – 10000 грн. І, що важливо, жоден учасник не вносив стартового платежу. Це вперше я таке бачу, щоби повністю все організовувалось завдяки спонсорам і організаторам, тому хотілось би подякувати цим людям, які проводять такі змагання!

Трасу в Білій Церкві називають «бігучою»…

Що стосується самої траси, то, як на мене, вона майже ідеальна. Приємна атмосфера, тепла підтримка з боку мешканців! Одним словом, тільки позитивні емоції привіз з Білої Церкви. Ще більшим сюрпризом стала моя перемога серед молоді, чесно кажучи, не думав що зможу стати чемпіоном України, тим більше, на дистанції 42195!

Які плани після перемоги в Білій Церкві?

Вже є плани на майбутнє, але не хочеться їх розголошувати, адже коли щось плануєш, нерідко нічого не виходить так, як хотілось би…

Записав Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

Білоцерківський марафон, ЧУ-2016: успіх буковинця, цікавинки, результати, відео, фото

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.