Сергій Задорожняк: Студентський футбол в Україні існує відносно

0

Про футбольні підсумки «Студреспубліки 2016» і студентський футбол на Буковині та Україні – розмова з колишній футболістом «Буковини» та інших команд майстрів Сергієм Задорожняком, який очолює Чернівецьку міську федерацію футболу і є заступником голови обласної федерації.

Регіональний етап щорічного Всеукраїнського молодіжного фестивалю Zadorozhnyak-Komari-160801-copy«Студреспубліка», невід’ємною частиною якого традиційно є й спортивні змагання, відбувся на початку липня у м. Вижниця. І незмінно найбільш популярні види спорту серед студентів – футбол і волейбол – збирають доволі велику глядацьку аудиторію на спортивних майданчиках «Студреспубліки».

Через недостатнє фінансування з боку держави цього року виникли потреби зі спортивним інвентарем для проведення змагань. І тут на допомогу буковинським студентам прийшла Чернівецька обласна федерація футболу в особі заступника голови ЧОФФ Сергія Задорожняка, який надав для проведення змагань з футболу в рамках «Студреспубліки-2016» м’ячі відомого бренду Select.

Цікавою видалася розмова з паном Сергієм, під час якої ми дізналися його думки про значення розвитку футболу серед українського студентства.

  • Звичайно, від оргкомітету «Студреспубліки» та молодих шанувальників футболу під час фестивалю вам велика подяка за наданий необхідний інвентар. А чому ви, власне, відразу відгукнулися на запит про допомогу, адже ця проблема не входить до обов’язків ЧОФФ і не є окремим питанням розвитку футболу на Буковині?
  • Знаєте, ми ніколи не обходимо увагою людей, які звертаються по допомогу до нас. Ми вислухаємо кожного і певною мірою – тим, що є нам по силах – допоможемо. Тим більше, у таких мінімальних питаннях, як надання необхідного інвентарю для проведення змагань. І ми раді, що змагання відбулися, раді, що були корисними. Тим більше, що м’ячі, якими грали студенти, дуже якісні й це, безумовно, мало допомогти зіграти молодим спортсменам краще. А щодо того, що це питання не входить до наших обов’язків… Розумієте, не в цьому питання. Ми любимо футбол понад усе й завжди готові протягнути руку допомоги тим, хто цього потребує.
  • А як ви взагалі ставитеся до студентського футболу в Україні?
  • Цікаве питання. І вчасне, тому що він – студентський футбол – в сучасній Україні існує відносно. І далеко не у всіх регіонах. Так, є певні змагання серед студентів, як от всеукраїнські турніри серед студентських команд, ЧУ серед університетських команд, як змагання під час «Студреспубліки» чи інші, але цього замало. Це – фрагментарно, епізодично, в той час як спеціалізованої програми розвитку футболу в цій галузі немає. Більше того, це – великий, величезний пробіл у програмі розвитку українського футболу взагалі! На відміну від багатьох інших країн, де студентський спорт активно підтримується і є важливою складовою у становленні майбутніх успішних спортсменів.
  • Тобто, мова іде про необхідність спеціальної програми для підтримки студентського спорту на рівні держави?
  • Звичайно! І в цьому має бути зацікавленою не тільки держава, а й самі вищі навчальні заклади. От, для прикладу, зверніть увагу на відношення до спорту, в тому числі й футболу, скажімо, в США чи Канаді. Я маю на увазі, до студентського спорту. Представники університетів відшукують у школах, а потім і в коледжах талановитих молодих спортсменів, комплектують ними університетські команди, які грають у повноцінних чемпіонатах на національному рівні. Ними ж комплектуються й збірні своїх країн. Ці спортсмени в університетах забезпечуються стипендією, певними привілеями, харчуванням, гуртожитками й можуть отримати вищу освіту в додаток до продовження власної спортивної кар’єри. А вже післе закінчення навчання ці спортсмени або займаються спортом професійно, тобто остаточно переходять у великий спорт, або мають можливість влаштувати своє життя по-іншому. І, головне – процес підготовки спортсмена іде поступово, поетапно, без пробілів: дитячий спорт – студентський спорт – дорослий спорт. Так би мало бути і в нас, але цього, нажаль, немає. Тому й відбувається такий важкий перехід від дитячого до дорослого спорту, де багато дійсно талановитих молодих спортсменів просто губиться. Не всі витримують цей різкий перехід, тому що це – різні світи, різний рівень, абсолютно різні вимоги, а наявність саме студентського спорту як необхідність такої собі прокладки чи амортизатору допомогла би цього уникнути й значно покращити рівень українського спорту. І особливо футболу, в контексті виступів нашої національної збірної…
  • Ви вважаєте, що поява повноцінного студентського футболу в Україні може суттєво вплинути на якість рівня українського футболу в цілому?
  • Безумовно! Розумієте, вихованці ДЮСШ після випуску зі шкіл частіше за все попадають немов «під танки». Далеко не всі дорослі професійні команди мають повноцінні молодіжні склади й діти дуже часто попадають напряму до жорсткого дорослого футболу. А інші, найбільш талановиті, можуть «упіймати зірочку», попавши відразу до дорослого складу. Так чи інакше, але багато з них губиться, так і не дійшовши до своєї мети, а якщо б були умови для існування студентського футболу, то цих проблем можна було б позбутися. Навіть якщо молода людина не стане професійним футболістом, вона вже матиме вищу освіту, а, відповідно, й професію. А так…

Наприкінці розмови Сергій Задорожняк побажав успіхів молодим спортсменам і запевнив, що Чернівецька обласна федерація футболу завжди допомагатиме тим, хто любить і пропагує футбол на Буковині, незалежно від вікової категорії.

А ми зазначимо, що в рамках «Студреспубліки-2016» у Вижниці змагалося сім студентських команд, розбитих на дві групи. Всього під час фестивалю відбулося 12 футбольних поєдинків, а переможцем змагань стала команда ЧТЕІ КНТУ, яка у фіналі за допомогою післяматчевих пенальті перемогла збірну навчальних закладів «Топорівську народну республіку».

Альберт Комарі

P.S.: Напередодні Сергій Задорожняк відсяткував черговий день народження. Вітаємо і бажаємо міцного здоров’я та подальших організаційних і життєвих звершень!

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

Футбол і “Студреспубліка 2016”. Фото: Альберт Комарі

***

***

***

Фото: Тетяна Алінбаєва – Перша леді Буковини, Влад Явний – Містер студреспубліка 2012

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.