Меморіал Кужельного 2016 найвдаліший для Хмельницького, Львова і Києва

0

Найбільше нагород на молодіжному Меморіалі Кужельного з боксу, який традиційно проводять у Хмельницькому, здобули представники Києва. Проте перших місць більше вибороли господарі рингу, тож за класичною системою командний залік очолила команда Хмельницької області.

160723-box-Kuzhelnogo-K-sportbuk.com (3)-copy

Щорічний Турнір з боксу серед молоді пам’яті Євгена Кужельного, який відбувся минулого тижня, зазвичай, є міжнародним. Проте цього разу він був Всеукраїнським і зібрав усіх найсильніших боксерів країни у цій віковій категорії. Що, власне, прирівнює його до чемпіонату України.

Заради цікавості й справедливості зазначимо, що турнір пам’яті Кужельного став сімнадцятим у своїй історії, і дуже приємно, що його завжди чекають із нетерпінням. До того ж, він, зазвичай, є дуже важливим етапом відбору до чемпіонатів Європи чи світу, тому його важливість переоцінити дуже важко.

«Турнір традиційно проводиться у віковій категорії «молодь» і вже встиг стати справжньою візитівкою хмельницького спорту. І ми дуже раді, що наші місцеві боксери стабільно демонструють на ньому дуже високі результати, – каже головний організатор змагань, президент Федерації боксу Хмельницької області, ЗТУ Андрій Чумаков. – Звичайно, ми й надалі щорічно проводитимемо його. Наш турнір не тільки сприяє розвитку боксу на Хмельниччині, а й має дуже велике всеукраїнське значення. Під час поєдинків турніру пам’яті Є. Кужельного кращі боксери цього віку мають додаткову можливість позмагатися з кращими опонентами, що, безумовно, стає надзвичайно важливою змагальною практикою перед стартами європейських чи світових форумів. Тому всі учасники, звзвичай, налаштовані дуже рішуче».

Виступила на змаганнях і збірна Чернівецької області, укомплектована представниками ЧО ФСТ «Спартак» під керівництвом тренера Ф. Бурми. Це – Олексій Гуцкал (вагова категорія до 69 кг) та Леонтій Горчинський (в.к. до 91 кг) – чемпіони Буковини у своїх вагових категоріях.

На жаль, приводів для радощів у Хмельницькому не було, хоча керівництво Чернівецької обласної федерації боксу розраховувало на медалі. Чи то психологічно, чи то фізіологічно, але буковинці банально не були готові до виступів на найвищому національному рівні. «Розбір польотів» відбудеться, це – без сумнівів, але негативні враження таки залишилися. Обидва молоді боксери непогано виглядали на рингу під час турніру в Шипинцях, що відбувся за кілька тижнів до цього, але…

Проте Турнір пам’яті Є. Кужельного відбувся. І відбувся традиційно на дуже високому рівні. Організатори зробили все для того, щоби самі спортсмени, тренери, судді й глядачі відчували себе комфортно й могли насолоджуватися протягом цілого тижня боксом високої якості. Протягом п’яти змагальних днів відбулося близько 90-та поєдинків, багато з яких точно залишилося в пам’яті тих, хто був присутній на змаганнях у залі спортивного клубу «Епіцентр».

«Кожного року тренерський штаб молодіжної збірної України з боксу приділяє турніру пам’яті Є. Кужельного велику увагу, адже він є одним із найважливіших етапів підготовки збірної до континентальних або світових чемпіонатів, – зазначив старший тренер збірної України з боксу серед молоді ЗТУ Леонід Лоївський. – Ось і цього разу ми передивилися майже всіх найсильніших боксерів цього віку, хоча кілька лідерів були відсутніми у Хмельницькому. Остаточно визначатимемося зі складом збірної на поїздку до чемпіонату світу в російському Санкт-Петербурзі вже після Турніру на призи братів Кличків, що традиційно відбудеться в серпні в місті Бердичів. Наразі можу сказати одне: усі призери наразі є кандидатами на чемпіонат в Росії. Ще будуть навчально-тренувальні збори, буде турнір, коли ми точно знатимемо, хто представлятиме нашу країну на світовому рівні. Тому поки що продовжуємо підготовку, адже попереду ще багато роботи».

А тепер перейдемо трохи до цікавої статистики турніру. Змагання проходили в десятьох вагових категоріях (така ж кількість, як і в дорослому боксі) і, безперечно, було цікаво, яка ж область стане найсильнішою і збере найбільшу кількість «золотих» медалей. Господарі змагань – збірна Хмельницької області – підтвердила своє реноме одного з найсильніших регіонів України в боксі на сьогоднішній день і залишила у себе аж три «золота»! В цілому ж залік «золотих» медалей виглядає наступним чином:

Хмельницька – 3

Львівська – 2

Донецька, Чернігівська, Дніпропетровська, Полтавська області й м. Київ – по 1

Якщо враховувати всі призові місця, до розклад кращих областей трохи змінюється. І головний чинник цього – різна кількість учасників від кожної області, хоча далеко не всі області мали у своєму активі хоча б одну медаль. Отже, загальний медальний залік:

Хмельницька – 4 (3 «золота» – 0 «срібла»  – 1 «бронза»)

Львівська область – 5 (2 – 1 – 2)

м. Київ – 9 (1 – 3 – 5)

Полтавська – 4 (1 – 1 – 2)

Донецька – 3 (1 – 1 – 1)

Чернігівська – 2 (1 – 0 – 1)

Дніпропетровська – 1 (1 – 0 – 0)

Житомирська – 2 (0 – 1 – 1)

Вінницька – 1 (0 – 1 – 0)

Запорізька – 1 (0 – 1 – 0)

Харківська – 1 (0 – 1 – 0)

Тернопільська, Одеська, Волинська, Луганська, Закарпатська – по 1 «бронзі».

А щодо взагалі кількості переможних боїв на турнірі, то тут із явною перевагою попереду всіх опинилися збірні м. Києва та Хмельницької області!

Цифри – наступні:

м. Київ – 17

Хмельницька обл. – 13

Львівська і Донецька – по 10

Полтавська – 8

Запорізька, Дніпропетровська та Чернігівська – по 4

Тернопільська, Вінницька, Луганська та Волинська – по 2

Кіровоградська, Київська, Закарпатська й Харківська – по 1

Жодного бою не виграли представники Чернівецької, Одеської, Івано-Франківської, Рівненської, Сумської та Черкаської областей. Інші області взагалі не приймали участь у турнірі.

Не дуже весела для нас статистика, але що є, то є. І є над чим замислитися тренерам Буковини, адже такі провали не мають повторюватися. Результати аналізу над помилками побачимо вже цього літа, а поки що, як співалося у відомій пісні, «не падайте духом»! Усе буде добре, якщо працюватимемо над собою й над своїми помилками!

Альберт Комарі

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

Турнір з боксу серед молоді пам’яті Євгена Кужельного 2016 р. Фото: Альберт Комарі

***

Відкритий чемпіонат ФСТ «Україна» 2016 з боксу – у Шипинцях (фото)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.