Міська влада виділила грошову допомогу кандидатам в олімпійці 2016

2

У вівторок, 12.07.16, виконком Чернівецької міської ради ухвалив рішення щодо виділення грошової допомоги місцевим кандидатам в олімпійці.

2016-Rio-logo-2

З відповідним клопотанням до міської влади звернулось обласне відділення НОК України, яке очолює учасник трьох Олімпіад Іван Гешко. Його запросили на засідання виконкому, на яке було винесене питання підтримки кандидатів в олімпійці.

На час засідання виконкому вже було відомо, як кажуть, на 99,99%, що на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро Україну будуть представляти і троє чернівчан – легкоатлетка Наталія Лупу (04.11.1987, Чернівці/Новоселиця, «Динамо», СК «Гешко», Анатолій Якимчук, Володимир Степанов, офіційний партнер – готель «Буковина»), яка виконала олімпійський норматив на дистанції 800 м ще у 2015 р. (а у 2016-му підтвердила), лучниця Лідія Січенікова (03.02.93, «Спартак», «Динамо», ШВСМ, тренер – Олег Осипенко, офіційний партнер – житловий комплекс «Водограй»), яка на останніх відбірних до Олімпіади в командному виді програми змаганнях (Гран-прі в Анталії) здобула командну ліцензію (здобувши перше місце разом з Анастасією Павловою з Нової Каховки Херсонської обл. та Веронікою Марченко зі Львова), та ще одна легкоатлетка Руслана Цихоцька (23.03.1986, Чернівецька, Анатолій Голубцов, Геннадій Терехов), яка цього сезону декілька разів перевершила олімпійський норматив і, також з «олімпійським результатом», виграла чемпіонат України 2016 у Луцьку.

У клопотанні фігурували ще двоє потенційних олімпійців-атлетів – учасник Ігор-2012 Микола Лабовський (04.05.1983, Чернівецька, ШВСМ, «Динамо»/«Колос», Денис Тищук, офіційний партнер – туркомплекс «Аква-Плюс», Георгій Козьма) та  рекордсмен України в естафеті 4х100 м Еміль Ібрагімов (01.02.1990, Чернівецька, Запорізька, Геннадій Слюсарєв, Віктор Бризгін, СК «Гешко», офіційний партнер – готель «Буковина»), а також кандидат до паралімпійської збірної Віктор Карп (настільний теніс).

Попри те, що шанси другої трійки на участь у головних змаганнях чотириріччя у Бразилії мінімальні, члени виконкому вирішили таки виділити всім по 20 тис. грн. (була ще пропозиція дати удвічі більше «залізним» олімпійцям-2016).

Зірковий керівник буковинського відділення НОК України Іван Гешко зауважив, що і ті спортсмени, які були включені до листа-клопотання рішенням виконкому відділення, але на ігри-2016, наймовірніше, не потраплять вже, цілком заслужили на цю фінансову підтримку від влади: «Всі ми розуміємо, що досягти успіхів у спорті без належної фінансової підтримки неможливо. У нас ця підтримка реально дуже скромна. Навіть олімпійці, як правило, мусять вирішувати житлові, побутові, фінансові та інші проблеми, замість того, щоби концентруватися на підготовці до важливих стартів. Тож від олімпійського активу я хотів би подякувати міському голові Олексію Каспруку, членам виконкому та, загалом, міській владі за те, що раніше вже виділили приблизно по 10 тис. олімпійцям-2012, а тепер позитивно відреагували на прохання допомогти кандидатам на участь в Олімпіаді та Паралімпіаді 2016. Сподіваюсь, ми й надалі будемо знаходити спільну мову в контексті підтримки як окремих титулованих спортсменів, так і олімпійського спорту, загалом. Ну і, звісно, сподіваюсь, що і обласна влада не відставатиме від міської у цьому плані, адже спільними зусиллями вирішувати проблеми реальніше».

Коли реально спортсмени зможуть отримати цю матеріальну допомогу, складно сказати, адже, як зауважив керівник міського спорту Дмитро Макаренко, потрібно уладнати ще деякі бюрократичні формальності.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

Патріотичний презент олімпійці перед Ріо-2016 – на удачу (фото)

***

Оголосили склад збірної України зі стрільби з лука на Ріо-2016

***

Ріо-2016: Буковина має ще дві путівки на Олімпіаду, плюс перспективи

***

Стрільба з лука: Січенікова і Ко здобули командну ліцензію на Ріо-2016! (відео)

***

Легка атлетика: Цихоцька виконала олімпійський норматив 2016

***

Легка атлетика: Лупу і Шаталова – у призах на Madrid Meeting 2016 (відео)

***

Легка атлетика: Ібрагімов ще раз покращив рекорд на 100 м

***

Каспрук обговорив з олімпійцями спортивні проекти за чаєм з «грошовим додатком»

***

2 Comments
  1. Ростислав Грsчнук says

    Яка сума стипендія від обласної влади для карщих спортсменів минулого року? Хто не знає нагадаю 100 гривень на місяць. Дуже суттєва допомога у підготовці до нових спортивних досягнень. Дякуємо і за це, а то могло бути і 50 гривень.

  2. Рос, будь точнішим – на руки 126 ніби, “брудними” 150:) Це стипендія,розмір якої не мінявся з кучмівських часів… Зрозуміло, що втратила свою актуальність в такій сумі.
    Я мав можливість її змінити, в сенсі час (більше 3-х років). І обговорювали це питання, але не міняли тоді свідомо, бо виплачується стипендія із загальних асигнувань на фізкультуру і спорт, і збільшення суми стипендії не збільшує ці асигнування. А отже при збільшенні розміру стипендії втрачається певний відсоток коштів, виділених на фізкультуру і спорт. Легше пояснити на круглих цифрах:) Якщо виділяється 150 тис., то втрачається 24 тис. грн. (відрахування/нарахування). Ну, думаю, ти і від такої суми не відмовився би на рік на бейсбол, правда?:) А вона повертається в бюджет. Не в спортивний:)
    А якщо збільшити суму в 10 разів, то втрата буде вже не 24, а 240 тис. грн. Оскільки вистачає механізмів, як спортсменам надавати альтернативно значно більше, ніж ця “смішна” на даний час стипендія, ми вирішили не втрачати ці кошти (нарахування/відрахування), а надавати допомогу цим провідним спортсменам через збори або/та придбання екіпірування, тобто без зайвих відрахувань (втрат). Нагадую, що перед обласними змаганнями навіть за нашою забюрократизованою системою можна робити збір на 12 днів, перед національними – на 18 і перед міжнародними – на 24 дні. Тоді верхня межа була десь в районі 60-70 грн. на добу, якщо не помиляюсь. Але навіть якщо брати 50 “тодішніх” гривень і помножити на 24 дні, то отримаємо 1200 грн., що, погодься, набагато краще, ніж 126 грн.:) Ще й коли долар був навіть менше 8-ми. 
    Думаю, ти зрозумів про що мова.
    Коли я вже звільнявся, підготував було проект розпорядження про зміну суми стипендії на мінімальні зарплати. Було передбачено, залежно від рівня спортсменів (від олімпійського чемпіона і до найскромнішого, який може потрапити у десятку), – від 1 до 4-х мінімальних зарплат. Плюс передбачалось по 0,5 мінімалки для перспективного (за рекомендацією федерації) за кожного з виду спорту, який потрапив до топ-10. 
    Так, ті самі втрати на нарахування/відрахування… І я теж це чітко розумів. Але йшов на такий крок в якості певного “запобіжника” для збереження пріоритетного фінансування (бодай в частині точечної підтримки через стипендії), бо ж не знав, хто буде потім і чи не повернуться до системи “всім і нікому”, тобто роздачі “копійок” по трохи всім, і толку мало… Найважче було пройти фінуправління, але вдалося переконати. Підписав у всіх погодження і звільнився. Але розпорядження так і не підписали. Термін дії тих підписів – 1 місяць. Новому запропонував пройтися ще раз по тих же людях, показати їх підписи, зібрати “свіжіші” і таки подати повторно на підпис губернатору, а я вже “піарив” би то, як позитив вже нового керівництва. Не схотів. Можливо, з тих же причин, які я вище описав (хоча не впевнений, чи про це він думав, правда, Богдан Іванович, з яким ми разом те готували, цілком міг це саме “розкласти по поличках” і переконати не робити цього, оскільки він залишався і в принципі зберіг точково-пріоритетну систему фінансування видів і окремих спортсменів). Загалом, сподіваюсь, доступно пояснив позитиви і негативи цієї “смішної” стипендії та її збільшення, яке вже стало фактом, лишились якісь формальності, і спортсмени вже будуть отримувати 1500, а спортивний бюджет області буде втрачати (повертати в загальний бюджет) вже більше з передбачених асигнувань. Ура:)

Leave A Reply

Your email address will not be published.