Під Чернівцями на Фестивалі-2016 визначили найсильніших коней (фото, відео)

0

Коні змагались у рамках ІІІ Фестивалю «Коні мої, коні» 5.06.16 у парному та одиночному розряді, виборюючи для себе овес і оплески, а для господарів – гонор і грошові винагороди.

 

Започатковані у 2014 р. у с. Стрілецький Кут Кіцманського району (~7 км від Чернівців) змагання 160605-koni-StriletskiyKut-Bukovyna-fakty.cv.ua (274)-copyсеред коней цього разу відбулися вже у форматі Фестивалю «Коні мої, коні», якому пророчать велике майбутнє.

У центрі уваги, як і раніше, – змагання серед коней, які у парах та поодинці тягають нелегкі колоди. Проте цього разу свято було набагато масштабнішим – з насиченою мистецькою частиною, ярмарком-продажем, показовими виступами, майстер-класами (у т.ч. зі стрільби з лука – за участю майстра спорту з чернівецької спорт школи «Спартак» Михайла Косташа) тощо.

Ініціював це свято у 2014 р. місцевий підприємець Тащук Сергій Вікторович, чий ресторан «Мрія» якраз розташований неподалік від місця проведення заходу. До слова, «Мрія» приємно здивувала гостей смачними і доступними за ціною стравами. А деякі прихильники футболу напівжартома зауважили, що якби «Мрія» вийшла зі своїм шашликом торгувати на матчах «Буковини», іншим «шашличникам» там вже нічого було б робити:) Сам Сергій Вікторович теж має коней, захоплюється цією справою, тому й започаткував такі змагання.

Великих організаційних зусиль цього разу доклав знаний громадський діяч і благодійник Володимир Дорош (Благодійний фонд «Довіра»), який зізнався, що з дитинства теж дружить з кіньми, навіть перші заробітки з ними пов’язані. Тож залюбки взявся за організацію ІІІ Фестивалю «Коні мої, коні 2016», який, як мріє і вірить Володимир Ілліч, «приречений» вже наступного року стати міжобласним, а з часом, напевно, й міжнародним.

На Фестивалі-2016, без особливої реклами, були представлені найсильніші в тязі коні з Буковини (зокрема, Малий Кучурів, Заставна, Шубранець, Рогізна, Жучка, Садгора, Сторожинець, Дубово, Михайльча, Спаська, Чернівці, Мамаївці, Лужани, Ревно, Стрілецький Кут та ін.).

В офіційній частині, крім названих вже співорганізаторів, взяли участь сільський голова с. Стрілецький Кут Вудвуд Василь Костянтинович, директор Берегометського лісгоспу Фірчук Володимир Филимонович, Фаб’ян Мирослав Ілліч, Кудринський Юрій Васильович, Чефурко Богдан Григорович, Трач Анатолій Федорович, Столяренко Світлана Іванівна, Тащук Сергій Вікторович, І Віце-пані конкурсу «Успішна пані Чернівці 2015» Ольга Мотуляк (яка з колегами по Жіночому клубу «Успішна чернівчанка» теж багато допомогли в організації та проведенні).

Директор Берегометського лісгоспу Володимир Фірчук привіз багато мішків вівса, які потім дістались всім учасникам для коней (по одному), а переможці та призери у парному розряді отримали, відповідно, по 4, 3 і 2 мішки, в одиночному – по 3, 2 і 1. Плюс від лісгоспу встановили призовий фонд у розмірі 3000 грн.

Самі змагання викликали надзвичайно великий інтерес серед присутніх. Азарт був такий, ніби це якісь «кінські Олімпійські ігри». До слова, серед глядачів був помічений і найтитулованіший буковинський олімпієць Іван Гешко (з дружиною Олесею та старшими синами Тарасиком і Сашком), який тепер на громадських засадах очолює обласне відділення НОК України та профільну комісію обласної ради.

В одиночному розряді після завершення змагань «закипіли» такі пристрасті, що судді навіть пішли на «суперфінал» між Гайвором з Малого Кучурова Заставнівського району та Кармелітою з Вашківців. Гайвор протащив метрів на 14 далі 3 колоди, але представники Кармеліти «били на те», що вони, мовляв, не скористались третьою спробою протащити далі колоди, тому, мовляв, перемога Гайвора буде не зовсім справедливою. Зрештою, у додаткових спробах все одно Гайвор виявився сильнішим.

Не пощастило мамаївському газді, чий кінь, який два роки тому став срібним призером, цього разу під впливом музики та галасливої поведінки глядачів, пробіг з одним бревном аж до третьої колоди, пропустивши другу (не могли зупинити). Господар в серцях таки причепив другу колоду і чималу відстань пройшов з конем, аби всі бачили його потенціал. Проте шанси на призове місце були змарновані.

Після змагань, звісно відбулась церемонія нагородження.

А на початку заходу, зрозуміло, вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих Героїв. І оголосили про благодійність Фестивалю – охочі могли зробити свої пожертви на підтримку нашої армії та учасників АТО. Наприкінці свята Володимир Дорош оголосив, скільки було зібрано коштів і на що вони будуть спрямовані.

«Приреченість» звітного Фестивалю вийти за межі Буковини підтвердив і присутній гість з Львівщини, який зазначив, що сам має зо 20 коней, цього разу завітав на свято в якості глядача, а наступного року вже збирається бути серед учасників. Та й взагалі «Фестиваль «Коні мої, коні 2016» по правді вдався і заслуговує стати національним святом, якому поки що в Україні аналогів немає.

Георгій МАЗУРАШУ, fakty.cv.ua

Переможці та призери

Одиночний розряд

1 №11 Гайвор, 8 років (Фаб’ян Ярослав Ілліч, Малий Кучурів, Заставнівський район)

2 №35 Кармеліта, 7 років (Гнатишин П. Т., Вашківці)

3 №37 Карін, 5 років (Владейчук В. В., Чернівці)

Парний розряд

1 №33 Орлик, 4 р., Мання, 6 р. (Воробець Іван Васильович, с. Спаська, Сторожинецький район)

2 №22 Цібан, 12 р., Цілан, 12 р. (Григорощук Микола Іванович, с. Дубове, Сторожинецький район)

3 №14 Юля, 5 р., Зірка, 10 р. (Кудрянський Юрій Іванович, Мамаївці, Кіцманський район)

Інші учасники (представники)

Парний розряд:

Домітращук Павло Васильович (№4, Волока), Фаб’ян Ярослав Ілліч (№16, Малий Кучурів), Драгомарецький Григорій Іванович (№10, с. Спаська), Поляк Віталій Дмитрович (№7, Спаська), Флеківчук Богдан Васильович  (№12, ?Михальча), Лакуста Степан Григорович (№27, Мамаївці), ?Бойчук Микола Іванович (№8, Чернівці), Совецкий Іван Сидорович (№13, Сколо, 4 р., Люська, 1,7 р., Шубранець), Сливка Юрій Тодорович (№27, Спаська), Проданчук Михайло Георгійович (№18, Дубове), Тумак Іван Петрович (№23, Стрілецький Кут), Павлюк Андрій Євгенович (№25, Мамаївці).

Одиночний розряд:

Пентелюк В. Е. (№31), ?Поляк В. І. (№21), Драгомарецький Г. І. (№10), Мельник С. М. (№5), Томуц В. В. (№15), Флеківчук Богдан Васильович (№12), Воробець І. В. (№33), Євчук В. В. (№1), Варварич Петро Петрович (№32, Спаська), Прокопець Філімон (№19, Глиниця).

Примітка: Велике прохання до колег-жуналістів: поважайте чужу працю, при використанні матеріалів (інформації, фото, відео) посилайтесь на джерело!

Якщо хтось помітив якусь неточність, або бажає доповнити інформацію, пишіть нам на e-mail: fakty.cv@gmail.com

fakty.cv.ua

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО та ВІДЕО:

***

Фестиваль Коні мої, коні 2016: змагання, співи, ярмарок і велике майбутнє (фото, відео)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.