З нагоди ювілею Чернівецької області відзначили лише одного спортсмена, і кого?..

0

У п’ятницю, 7.08.15, з нагоди 75-річчя утворення Чернівецької області відбулися урочисті збори та святковий концерт в обласному муздрамтеатрі імені О. Кобилянської.

Andriets-vidido-ua

Серед усіх гилок влади про спорт згадала лише Чернівецька міська рада. Так ніби не було в історії Чернівецької області призерів Олімпійських ігор, олімпійських чемпіонів, чия доля пов’язана з Буковиною, чемпіонів Європи та світу і т.п. Або, можливо, влада вважає, що ці успіхи надто скромні, щоби про них згадувати в ювілейному контексті?..

Добре, що міська рада хоч згадала за спорт. Але… Нагородили від міської влади неодноразового переможця та призера національних змагань з мотокросу Валентина Андрійця. Валентин, безумовно, знакова фігура для буковинського мотокросу! Але якщо відзначати одну спортивну особистість на 75-літті області, напевно, можна було взяти й трохи «вищу ноту»… До Валентина питань, звісно, жодних бути не може – він відомий спортсмен (і Людина з великої літери, до слова), його запросили і нагородили, все ОК. Інша справа, що в області вистачає спортсменів з більш поважними успіхами, які чомусь залишились «в тіні»…

Можливо, хтось скаже: ну, не нагороджувати ж постійно одних і тих самих. Але за такою логікою на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи також не мали би нагороджувати переможців, якщо вони вже вигравали раніше? Хто найбільше заслуговує, – тих і треба нагороджувати, тим більше, коли мова йде про спорт.

Повертаючись до звітної урочистості – хіба не гарніше було б, якби на такому поважному святі, перед поважною аудиторією, відзначили, приміром, дворазову призерку І Європейських ігор 2015 лучницю Лідію Січенікову? Заодно нагадали би землякам, що на цьому історичному прем’єрному спортивному форумі Буковина не лише була представлена, а ще й отримала дві нагороди… (виявляється, Лідія була зі своїм тренером Олегом Осипенком в залі, але… «для масовки») Або, якщо немає поваги до визнаної у світі «спортивної ієрархії» чи просто «тягне до не олімпійських видів спорту», можна було нагородити ту ж Анну Беженар (панкратіон), яку цього року вперше в історії області визнали кращою спортсменкою України якраз з не олімпійських видів спорту (за підсумками 2006 р. зірковий Іван Гешко був визнаний взагалі кращим спортсменом України, більше такого рівня визнань у буковинців немає)…

Знову ж таки, ніхто не применшує спортивних мотокросових заслуг Валентина Андрійця! Просто масштаб свята не дуже гармонує з відзначенням одного спортсмена з цього виду спорту і такого рівня, коли на Буковині є достатньо багато більш титулованих спортсменів і в олімпійських, і в неолімпійських видах спорту…

Як зазначив жартома в контексті цієї ситуації один спортивний працівник: може, міська влада припустила, що обласна адміністрація та рада відзначать всіх титулованіших за Андрійця спортсменів з олімпійських та не олімпійських видів, тому зупинила вибір на ньому?..

Напевно, ніж «так», краще було б взагалі нікого більше не нагороджувати – обмежитися оголошенням про присвоєння звання «Почесний громадянин Буковини» легендарному співаку Дмитру Гнатюку. Бо це – так, РІВЕНЬ!

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Мотокрос: Кращий серед українців – на межі першої десятки WC МХ-3

***

Михайло Ротар-молодший поєднався з мотоспортом

***

ГЕШКО Іван Тарасович

***

МУНТЯН Тетяна Степанівна

***

ГЕРАСИМЕНКО Ліна Сергіївна

***

Валентина Василівна КОЗИР (Valentina Kozyr)

***

ЛУПУ Наталія Олексіївна (легка атлетика)

***

Лідія Юріївна Січенікова (Lidia Sichenikova)

***

ДОРОХОВА Тетяна Миколаївна

***

ЯНЕНКО Сергій Михайлович (Sergiy Yanenko)

***

Павло Георгійович Тарновецький (Pavlo Tarnovetsky)

***

Тетяна Шинкаренко (Tetyana Shynkarenko)

***

КРИВОШЕЄВ Абрам Григорович (Abram Krivosheyev) 12.11.1933-4.01.2014

***

СЕНЮКОВ Сергій Васильович (Serhiy Seniukov)

***

Микола Лабовський (Mykola Labovskyy)

***

РУСНАК Микола Андрійович (вільна боротьба)

***

Беженар Анна Валеріївна (пакратіон)

***

Юрій Омельченко (Yuri Omeltchenko)

***

Михайло Марандюк (складання шахових композицій)

***

НІКОЛАЙЧУК Ольга Петрівна (самбо)

***

Наталя Черновцан (Мігалатюк)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.