Автокрос: гонщики з Болгарії за медалі в Чернівцях не змогли поборотися (фото)

0

На чернівецькому етапі Чемпіонату України з автокросу гості з Болгарії нерідко опинялися в центрі уваги. Надто коли їх авто загорілось. Проте за нагороди не могли боротися навіть теоретично, оскільки з певних причин змагалися поза конкурсом.

Минулими вихідними Буковина знову поринула у світ швидкості й суперечок моторів. На 150621-avto-Ukr-Gavr-sportbuk.com (21)міжнародній (хоча останніми роками статус «міжнародності» втрачено, і, схоже, надовго…) трасі «Суперкрос» у Чернівцях відбувся ІІ етап Чемпіонату України з автокросу на легкових автомобілях і багі. Змагання автогонщиків у цих класах автомобілів, які вже віддавна стали традиційними для нашого обласного центру, після Революції Гідності залишилися чи не єдиними, які збирають шанувальників технічних видів спорту на «Суперкросі».

Не зважаючи на складні часи й суттєву фінансову кризу в країні, учасники прибули на змагання з багатьох областей, причому не з ближніх, а з центру і сходу України. І, всупереч побоюванням, кількість їхня була достатньою для того, щоби реально відчути конкуренцію і створити для глядача справжнє видовище.

Запоріжжя, Мелітополь, Кіровоград, Вінниця, Олександрія, Харків, Одеса, Хмельницький, Кременчук, Дніпропетровськ, а також гості з болгарського міста Сілістра, і, звичайно, господарі з Чернівців – географія учасників була доволі широкою. 23 автомобілі змагалися серед трьох класів багі, 11 – серед легкових у двох класах кузовів, і 8 учасників було зареєстровано у двох класах міні-багі.

Гості з Болгарії брали участь у перегонах в рамках Суперкубку. До Чернівців завітала команда “Тоні-Старт” з міста Сілістра, що представляє однойменний завод охолоджуючої техніки. Болгари відчайдушно змагалися з українськими колегами, не зважаючи на проблеми зі своїми автомобілями, які виникли ще під час тренувальних заїздів. На щастя, балканські гонщики упоралися із усіма проблемами й вийшли на всі старти фінальних заїздів. Цікаво, що це були батько і син – Тодор і Георгій Крджиєв, причому Тодор був найстаршим гонщиком на змаганнях – у віці 65 років!

Погодні умови спочатку ледь не розбили плани організаторів. Тільки но всі учасники у всіх класах пройшли вільні тренування й готові були розпочати контрольні заїзди, розпочався дощ, причому з плином часу він посилювався. Жюрі змагань прийняло рішення відкласти контрольні заїзди на недільний ранок, оскільки на мокрій трасі автомобілі розвертало й виникла суттєва небезпека виходу з ладу транспортних засобів учасників змагань.

Таким чином, програма змагань на фінальний день – неділю – обіцяла бути не просто супер-насиченою, а й, навіть, перенасиченою, проте навряд чи це мало засмутити відвідувачів, зголоднілих за кросовими гонками на чернівецькій трасі.

Непогода все ж таки внесла корективи у загальну кількість глядачів, хоча в неділю й було сонячно і все сприяло успішному ходу змагань. Але ті, хто завітали цього дня на трасу «Суперкрос», навряд чи пошкодували. Безкомпромісність, швидкість, відчайдушна боротьба затятих суперників, сходи з траси, сенсації – було все, всі атрибути подібних змагань!

Учасники у всіх класах автомобілів провели по три фінальних заїзди й здобули очки як для цього етапу, так і для загального заліку Чемпіонату України. Приємно порадували своїх уболівальників і буковинські спортсмени, які вибороли ряд призових місць у запеклій боротьбі з конкурентами. Мова йде, звичайно, про Ірину Сікорську, Павла Петраша і Сергія Верегу, а також про перспективну юнацьку когорту нашого краю.

«Черговий етап Чемпіонату України з автокросу, що відбувся у Чернівцях, підтверджує провідне місце, яке посідає столиця Буковини у національному авто-мото спорті. Потенціал МСЦ «Суперкрос», що дає змогу проводити змагання європейського та світового рівня має слугувати Чернівцям як ресурс для розвитку спортивного туризму та дотичних сфер підприємницької діяльності. Спорт може та мусить рухати економіку громади!», – такої думки був по закінченню змагань Арсеній Анциперов, голова Буковинської партнерської агенції, член президії асоціації «Техноспорт».

І з ним не можна не погодитись. Варто згадати лише, скільки туристів вболівальників приїжджало до нас із європейських країн та інших областей України на етапи чемпіонатів світу і Європи з мотокросу в різних класах мотоциклів… Скоріше б повернулися ці змагання на трасу «Суперкрос»…

Ну й, нарешті, результати змагань…

 

І-ю молодша залікова група/ міні-багі

 

1 Сергій Подгорний (Чернівці)

2 Дар’я Скрипнікова (Чернівці)

3 Денис Гордий (Чернівці)

 

І-ю старша залікова група/ міні-багі

 

1 Данило Крисько (Олександрія)

2 Іван Райляну (Чернівці)

3 Єгор Райляну (Чернівці)

4 Євгеній Кірчиков (Чернівці)

5 Микола Ботук (Чернівці)

 

ІІ залікова група/ багі

 

1 Микола Панасюк (Запоріжжя)

2 Олексій Нечітайло (Мелітополь)

3 Віталій Онофрійчук (Вінниця)

4 Максим Старченко (Кіровоград)

5 Олександр Скрипніков (Чернівці)

6 Микита Гусаров (Запоріжжя)

 

ІІІ залікова група/ багі

 

  1. Тарас Максимов (Харків)
  2. Олег Ковальчук (Одеса)
  3. Павло Петраш (Чернівці)
  4. Олександр Можайко (Чернівці)
  5. Віталій Онофрійчук (Вінниця)
  6. Микита Гусаров (Запоріжжя)
  7. Сергій Вялих (Олександрія)

 

ІV залікова група/ багі

 

  1. Тарас Максимов (Харків)
  2. Павло Петраш (Чернівці)
  3. Олег Ковальчук (Одеса)
  4. Сергій Верега (Чернівці)
  5. Микола Панасюк (Запоріжжя)
  6. Олександр Можайко (Чернівці)
  7. Олексій Нечітайло (Мелітополь)
  8. Віктор Савкевич (Вінниця)

 

Легкові автомобілі, клас 8

 

  1. Костянтин Бородавченко (Кременчук)
  2. Олександр Бойчук (Кіровоград)
  3. Євген Степаненко (Дніпропетровськ)
  4. Ірина Сікорська (Чернівці)
  5. Андрій Грудєв (Хмельницький)
  6. Олег Скрипніков (Чернівці)

 

Легкові автомобілі, клас 12

1 Костянтин Бородавченко (Кременчук)
2 Євген Степаненко (Дніпропетровськ)
3 Олександр Бойчук (Кіровоград)
4 Ірина Сікорська (Чернівці)
5 Олег Скрипніков (Чернівці)

Альберт Комарі

Фото: Анатолій БОЙДА

ЧУ з автокросу 21.06.15 Черінвці (Фото: Анатолій БОЙДА)

***

Фото: Уляна Гаврилюк

ЧУ з автокросу 21.06.15 Черінвці (Фото: Уляна Гаврилюк)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.