Фото: «Єврошоп» обіграв «Форвард» у «достроковому фіналі» чемпіонату Чернівців 2013/14

0

Перша серія пенальті у плей-оф Відкритого чемпіонату Чернівців з міні-футболу відбулась у чвертьфінальному поєдинку «Форвард» – «Єврошоп» 16.03.14.

 

Сергій Рибак в атаці "Єврошопу"
Сергій Рибак в атаці “Єврошопу”

Як і прогнозувалось, всі чвертьфінальні матчі видалися надзвичайно напруженими, незважаючи на підсумковий рахунок. І це не дивно, адже на цій стадії у всіх командах є достатня кількість відомих і досвідчених виконавців, у т.ч. колишніх гравців «Буковини», футзального «Меркурія», різних збірних України.

«Динамо-Мангер» –«Буковина-2»

У першому двобої чвертьфінального ігрового дня зійшлися, можна сказати, досвід і перспективи, адже майстровитій команді «Динамо-Мангер» на чолі з чемпіоном Всесвітньої Універсіади Юрієм Кисилицею протистояли резервісти «Буковини», чим все сказано. Гра йшла на зустрічних курсах, обидві команди створювали небезпечні моменти біля чужих воріт. Але забити ніяк не вдавалось. Аж до 32 хв., яка стала роковою для «Буковини-2». Спроби резервістів «Буковини» відігратися були ускладнені через вилучення Юрія Косована на 36 хв. – за другу жовту картку. А ось Олександр Булезюк отримав пряму червону картку на лаві для запасник – за зайві розмови, звісно. І все-таки «Буковина-2» могла врятуватися, якби реалізувала супер момент у кінцівці.

«Візувій» «Дорошівці»

У другому матчі командf з Дорошівців Заставнівського району доволі оперативно забилf два м’ячі, хоча не можна сказати, що це відображало реальне співвідношення сил на майданчику. Більше того, «Візувій», напевно, навіть більше атакував і, відповідно, міг розраховувати на зовсім інший результат. Правда, слід зазначити й те, що небезпечні моменти «Дорошівців» були значно гострішими, особливо коли «Візувій» із зрозумілих причин відкрив тили.

«Форвард» «Єврошоп-Обнова»

Поєдинок «Форвард» – «Єврошоп» фахівців справедливо називали гідним фіналу. Достатньо сказати, що за «Єврошоп» грали два майстри спорту міжнародного класу з футболу (!) і чемпіони Всесвітньої Універсіади 2009 р. (Юрій Бахтіяров і Олександр Крохмалюк), багаторічний голкіпер футзальної Екстра-ліги Олег Іжаківський, екс-капітан чемпіона першої футзальної ліги «Меркурія» Сергій Рибак, який зіграв також за молодіжну збірну України, його партнер по «Меркурію» Віталій Гончар та декілька екс-гравців «Буковини». У свою чергу, ударною силою «Форварда» були «меркурівці» Сергій Янчик, Віталій Ткачук і Олександр Дележа (Сашко свого часу залучався і до молодіжної збірної України з футболу, не кажучи вже про роки виступів у складі «Буковини»), а також ряд колишніх гравців головної футбольної команди краю.

Суперники продемонстрували справді надзвичайно висококласну і видовищну гру, яка цілком могла би стати окрасою навіть фіналу. Цікаві комбінації, ефектні фінти, самовіддана боротьба на кожному клаптику майданчику, яскраві моменти біля одних і других воріт – цим всім (і не лише) мали можливість насолоджуватися присутні на звітному матчі вболівальники. Показовим є й те, як «Форвард» відігрався після пропущеного голу (до слова, забив «Єврошоп» внаслідок класичної комбінації, яка завершилась ударом в порожні ворота). У середині другого тайму Сергій Янчик змінив амплуа, ставши воротарем-п’ятим польовим гравцем (Віталій Ткачук, який, зазвичай, виконував таку роль в «Меркурію», отримав травму і не зміг продовжити гру). Тобто ми побачили і цей елемент міні-футболу. «Форварди» закрутили атаки з використанням «зайвого» польового гравця. Але, що цікаво, розіграти «зайвого» в класичному розумінні не вдалося – рятівний гол забив Сергій Янчик гарматним ударом з середньої дистанції. «Окрилені» цим успіхом, Янчик і Ко провели феєричну кінцівку зустрічі і втратили щонайменше дві супер нагоди для того, щоби вирвати перемогу в основний час. «Єврошопівці», хоч і грали «другим номером», теж могли поставити переможну крапку. Проте публіка таки отримала і «десерт» – у вигляді післяматчевих пенальті, які ще називають «лотереєю».

Кіпер «Форварда» Валентин Подольський відбив перший же удар, причому від чемпіона Всесвітньої Універсіади Олександра Крохмалюка. Але вже наступний удар відбив і Олег Іжаківський. І це статус-кво зберігся до кінця основної серії. Після чого Іжаківського замінив інший чемпіон Всесвітньої Універсіади Юрій Бахтіяров, який стояв у воротах перший тайм (на стику основної серії та додаткових ударів воротарі у міні-футболі можуть помінятися). І одразу ж записав до свого активу взятий пенальті – від Сергія Білецького, який бив, підслизнувшись. Наступним на «точку» вийшов капітан «Єврошопу» Євген Веретенко, який, порівняно з титулованими одноклубниками, має скромніші футбольні регалії. Тим не менше, він холоднокровно реалізував пенальті і приніс своїй команді путівку до півфіналу. Символічно, що півфінальний прорив оформив саме Веретенко, який є капітаном «Єврошопу». На напівжартівливе запитання SportBuk.com, чи не було страшно бити пенальті в такий вирішальний момент, Євген зауважив, що до цієї місії поставився спокійно і забив «на досвіді»: «Взагалі я дуже вдячний нашим хлопцям за гру і продемонстрований характер. Чи відіграло роль те, що у нас двоє голкіперів такого рівня? Ну, те, що з воротарями такого рівня грати спокійніше, – це точно. Взагалі матч був дуже напруженим. Поза майданчиком ми товаришуємо, але у грі не могло бути ніяких компромісів. Шкода, що Віталій Ткачук зазнав травми. Але це сталось не внаслідок грубощів, просто м’яч дуже невдало зрикошетив йому в око. Якщо Віталію потрібна буде наша дружня допомога для лікування готові його підтримати, як класного гравця і нашого товариша».

Компліментарно про суперників висловився і Олександр Діденко: «Недарма цю гру назвали гідною фіналу. Я би відмітив і суперників, які зіграли чудово. Ми грали переважно другим номером, враховуючи розвиток подій. Якби по ходу зустрічі програвали, то, напевно, грали би першим номером. Дуже приємно, що «лотерею» виграли ми. Будемо готуватися тепер до півфіналу. До речі, наша команда пропонує організаторам розглянути можливість розведення півфіналів та матчів за медалі в різні дні. Щоби «бронзовий» поєдинок і фінал стали справжнім футбольним святом, коли команди, відновившись фізично і морально, зможуть зіграти на повну потужність».

«Епіцентр К»«Шишківці»

Найбільш переконливою вийшла перемога «епіцентрівців» над командою з Шишківців Кіцманського району. Хоча легкою її аж ніяк не назвеш. Більше того, колишні гравці «Буковини» Василь Раковіца, Ярослав Солкан і Василь Каралаш (останній свого часу грав і за вікову збірну України) та теперішній «буковинець» Василь Палагнюк, яким компанію переважно складав Ілля Піцик, значну частину ігрового часу володіли ініціативою. Але, як відомо, виграє не той, хто більше володіє м’ячем, а той, хто забиває. А забивав у цій зустрічі лише «Епіцентр-К». У тому числі двічі вже після того, як суперники заграли з п’ятим польовим гравцем, коли ворота ставали незахищеною мішенню після кожного перехоплення м’яча.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

1/4 фіналу 16.03 (неділя)

183 16.03 9.00 «Динамо-Мангер» – «Буковина-2» 1:0 (Іван Антонюк, 32)

184 16.03 9.50 «Візувій» «Дорошівці» – 0:2 (Іван Паньків, 6, Сергій Головачук, 14)

185 16.03 10.40 «Форвард» «Єврошоп-Обнова» – 1:1 (Сергій Янчик, 32 – Віталій Гончар, 16), по пен. – 4:5 (Олександр Дележа 1:0 – Олександр Крохмалюк 1:0, Олександр Руснак 1:0Віталій Гончар 1:1, Сергій Янчик 2:1 – Віталій Савчук 2:2, Роман Нестеренко 3:2 – Олександр Діденко 3:3, Олександр Темерівський 4:3 – Сергій Рибак 4:4, Сергій Білецький 4:4 – Євген Веретенко 4:5)

«Форвард»: Валентин Подольський, Роман Нестеренко, Олександр Руснак, Олександр Дележа, Віталій Ткачук, Сергій Янчик, Сергій Білецький, Олександр Темерівський, Сергій Гамаль, Микола Задорожний, Андрій Фурега, Микола Величко, Максим Кінащук, Петро Федірчик.

«Єврошоп-Обнова»: Юрій Бахтіяров (Олег Іжаківський), Євген Веретенко, Сергій Рибак, Олександр Діденко, Віталій Савчук, Олександр Крохмалюк, Віталій Гончар, Володимир Аркушин, Дмитро Давидний, Ігор Щасливий.

186 16.03 11.30 «Епіцентр К» «Шишківці» – 3:0 (Геннадій Куляк, 30, Василь Савчук, 32, Валерій Кривенчук, 40)

***

1/2 фіналу 22.03 (субота)

187 22.03 9.00 «Динамо-Мангер» «Дорошівці»

188 22.03 9.50 «Єврошоп-Обнова» «Епіцентр К»

Змінений календар ігор, результати та турнірні таблиці можна подивитися тут:

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

no images were found

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.