В Україні буде окрема вертикаль управління сферою фізкультури і спорту

5

На ІІІ Спортивному конгресі України, який відбувся 18.10.12 у Києві, «освятили» пропозиції щодо створення єдиної вертикалі управління сферою фізичної культури і спорту.

 

Питання «футболювання» спортивної сфери з міністерства в міністерство давно критично обговорюється серед фахівців. За часів незалежності України, фізичною культурою і спортом управляли, зокрема, Держкомспорт, міністерства спорту і туризму, молоді та спорту, у справах сім’ї, молоді та спорту, а тепер – освіти і науки, молоді та спорту. Значна частина спортивних шкіл та інфраструктури весь час перебувають у підпорядкуванні державних органів управління освітою.

Нагадаємо, що лише за часів управління «помаранчевої» команди, спортивна сфера побувала у Міністерстві молоді та спорту, створеного шляхом реорганізації Міністерства України у справах сім’ї, дітей та молоді та Державного комітету України з питань фізичної  культури і спорту  (Указ Президента Віктора Ющенка від 26 лютого 2005 року № 381/2005), Міністерстві у справах сім’ї, молоді та спорту (Указ Президента України від 18 серпня 2005 року № 1176). У грудні 2010 р. вже Віктор Янукович створив своїм указом найбільшу поки що структуру, до якої входила спортивна сфера, – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту ( Указ Президента України від 9 грудня 2010 року № 1085).

Напочатку незалежності фізичною культурою та спортом управляв Держкомспорт. Потім функції управління сферою передали в об’єднане Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту. У липні 1996 року на базі Міністерства України у справах сім’ї, молоді і спорту, Комітету у справах неповнолітніх Кабінету Міністрів України, Комітету у справах жінок, материнства і дитинства при Президентові України Указом Президента України Леоніда Кучми було утворено Міністерство України у справах сім’ї та молоді, а фізкультура і спорт знову перейшли в Держкомспорт. З 2000 року спортивна сфера входила до структури Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України. Указом Президента України Леоніда Кучми від 22 листопада 2001 року № 1132 було відновлено Держкомспорт та Державний Комітет України у справах сім’ї та молоді.

У Чернівецькій області після «помаранчевої революції», попри всі вказівки та рекомендації Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, керівники краю скористалися своїм правом самостійно визначати структуру облдержадміністрації і зберегли фізичну культуру та спорт в окремому підрозділі. До осені 2008 р., коли перший заступник голови ОДА Віктор Павлюк (за відсутності відрядженого гуманітарного віце-губернатора Бориса Баглея, який був противником об’єднання спорту з іншими сферами), виконуючи обов’язки голови, підписав розпорядження про створення управління у справах сім’ї, молоді та спорту (і призначив начальником свого помічника Андрія Білогорку, якого після приходу до влади команди регіоналів замінив Олександр Довганич).

Вже у 2012 р. на Буковині було утворено Департамент освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації, який очолив Михайло Бауер (управління фізичної культури і спорту, що входить до складу департаменту, очолює екс-заступник начальника управління науки і освіти, а нині заступник директора департаменту Анатолій Швець). До слова, такі структури в Україні були створені у лічених регіонах.

Це короткий екскурс в історію «кочування» сфери фізичної культури і спорту.

Повертаючись до ІІІ Спортивного конгресу України, на якому побувала і делегація від Чернівецької області, перед Президентом України порушили питання щодо перспектив створення єдиної вертикалі управління сферою фізичної культури і спорту. І Віктор Янукови, зокрема, заявив наступне: «Нам слід також подумати про створення окремого центрального органу виконавчої влади з питань фізичної культури і спорту та відповідних структур на місцях».

Крім цього, Віктор Федорович заявив про необхідність ініціювати законопроект про меценатство у спорті: «Ми знаємо, що будуються стадіони за кошти меценатів. Великі … спортивні споруди, але цього недостатньо. Я переконаний, що цей рух … треба піднімати, його треба мотивувати і створювати цивілізовані, як кажуть, правила гри. Треба приймати спеціальний закон про меценатство в спорті».

Отож, найближчим часом, напевно, слід очікувати чергових змін в управлінні сферою фізичної культури і спорту…

***

Цю карикатуру Юлія Косівчук присвятила системі управління спортом в Україні:)

Leave A Reply

Your email address will not be published.