Спортивне орієнтування: Буковинці – призери у двох номінаціях Євро з рогейну

0

Представники Буковини на Чемпіонаті Європи з рогейну (добове орієнтування) в Латвії піднялися на першу та другу сходинки п’єдесталу пошани. А потім отримали і додаткову «бронзу».

23-24 липня 2011 р. поблизу міста Рауна (Латвія) відбувся 8-й Чемпіонат Європи зі спортивного орієнтування-рогейну.  Попередній Чемпіонат гостював у серпні 2010 року  на Буковині в с. Мигове Вижницького району.

Змагання, в яких взяло участь понад 600 спортсменів з 15 держав Європи,  були проведені на карті площею понад 240 км.кв, на дистанції було розташовано більше 80 контрольних пунктів з електронною відміткою, що дозволяло миттєво після фінішу бачити всі поточні підсумки змагань.

Слід нагадати, що змагання точаться на протязі 24 годин (і вночі теж) поспіль і за цей час спортсмени у чоловічих, жіночих та змішаних командах (склад команди – 2-3 особи) на незнайомій  складній місцевості  (болотиста місцевість,  важко прохідний ліс, луги та окремі хутора)  повинні знайти  максимальну кількість контрольних пунктів, які мають свою відповідну «ціну» в балах. За цим показником і  підбиваються підсумкові результати (як командні, так і особисті).

України представляли понад 40 спортсменів. Приємно відзначити, що  Буковина делегувала на ці змагання 12 спортсменів. Багато з них вже мають кількарічний досвід участі у таких змаганнях і мали вагомі здобутки (у тому числі і медальні) на попередніх Чемпіонатах Європи.

Приємне, не дуже гаряче прибалтійське сонечко,  інколи  слабенький дощик, нічне зоряне небо, цікава дистанція, дружні стосунки між учасниками,  толерантне суддівство, доброзичливе ставлення організаторів до всіх учасників та тренерів – все це  добре позначилось і на аурі змагань, і на остаточних підсумкових результатах для наших спортсменів.

Отож після упертої 24 годинної боротьби були виведені командні та особисті підсумки.

У загальнокомандному заліку 5  держав  мали  медальний подіум і загальнокомандні підсумки були у такому вигляді:

 

Country Gold Silver Bronze
Росія 5 2 1
Україна 3 2 1
Єстонія 2 5 4
Латвія 2 2 6
Фінляндія 0 2 0

В особистому заляку українська делегація мала такі здобутки:

Серед ветеранів на першому місті була інтернаціональна українсько-російська команда у складі Володимир Шпетний та В’ячеслав Шевченко (Харків, Курськ).

Серед  юніорів попереду були  представники Ів. Франківської області – Назар Дедерчук та Юрій Молдавчук, четверте місце посіли буковинці, представники Кіцманщини – брати Андрій та В’ячеслав Келя.

Серед дівчат перемогли  представниці Естонії, на срібному подіумі були Наталія Трояновська та Наталія Шелепюк (Чернівці, ДЮСШ-4 – тренери Л. Кьоніг та Г. Бордіян).

Найвдалішим виявився виступ українських юніорів у змішаних командах.

Переможцями  стала  команда у складі В’ячеслава Демченка (Новоселицький р-н, ДЮСШ «Авангард»),  Валерії Ожегової (ДЮСШ міськспортуправління, тренери Ю. Штемплер та М. Кочубей) та Миколи Ковбасюка (м. Калуш), третій результат показали херсонські орієнтувальники Микола та Юлія Кобец і Олексій Коріновський. Слід відзначити, що у В. Демченка це вже друга поспіль перемога на Європейських чемпіонатах, а у Наталки Трояновської – друге поспіль «срібло».

Четверті місця (тобто «дерев’яні» медалі) – брати В’ячеслав та Андрій Келя (Кіцмань), Поліна Іванчак (ДЮСШ «Авангард») та Ольга Андронік (Сокирянський район). Але після дискваліфікації земляків з Франківщини брати Келя перемістилися на бронзову позицію.

В абсолютному заліку серед чоловічих команд перемогли естонські спортсмени, серед жіночих та змішаних команд попереду були російські команди.

Декілька разів на яскравій церемонії нагородження всі учасники змагань мали можливість побачити державний прапор України.

У процесі спілкування з суддями та організаторами змагань приємно було чути добрі відгуки про минулорічні змагання на Буковині. Організатори цьогорічного чемпіонату у великому обсязі  використали технічні наробки з попередніх змагань.

Треба відзначити, що цього разу була проведена плідна робота по підготовці та участі у змаганнях, зроблено все для того, щоб наші учасники добре себе почували і при підготовці і під час участі у цих змаганнях. Незважаючи на те, що майже 1500 км було подолано  на мікроавтобусах  до міста проведення змагань, наші тренери змогли зробити для спортсменів максимально  можливі  добрі умови під час адаптації та підготовки до змагань вже на місці та під час проведення самих змагань, що позитивно відзначилось і на результатах нашої делегації, яка дала «левовий» медальний  вклад у загальнокомандну українську скарбничку.

Після  змагань була цікава 4-х годинна ознайомча екскурсія по  старій частині міста Рига.

Слід відзначити, що участь у таких змаганнях недешева справа, тому при організації цієї поїздки були залучені гроші  з різних джерел – надали  практичну допомогу районні адміністрації Сторожинецького, Кіцманського, Новоселицького та Сокирянського районів (благодійна спілка «Зміцнення громади»), обласна рада ФСТ «Україна», міськспортуправління, обласне  управління у справах сім’ї, молоді та спорту, заслужений лікар України, депутат обласної ради Паламар І.С. та інші (у тому числі і наші друзі-орієнтувальники з США).

Цікавим буде наступний сезон у прихильників цього виду орієнтування. В травні Чемпіонат Європи в Литві, в серпні – Чемпіонат світу в Чехії. Білшість наших спортсменів вже  планує участь у цих змаганнях. Також буде 3-4 національні Чемпіонати за різним стандартами та безліч  інших змагань зі спортивного орієнтування.

Багато матеріалів змагань на сайті чемпіонату.

http://erc2011.rogaining.lv

Юхим Штемплер

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.