На церемонії «Афіна» Гешко передав історичний прапор юнацькій збірній – «на фарт» перед Мундіале-2013 у Донецьку

1

Ушосте кращих легкоатлетів України за минулий рік відзначили у рамках церемонії «Афіна», яку ініціювала і, великою мірою, реалізовує бронзова призерка Олімпіади-2004 у потрійному стрибку Олена Говорова. У рамках цього дійства титулований буковинець Іван Гешко на правах капітана збірної України з легкої атлетики передав Державний прапор з автографами зіркових спортсменів юнацькій збірній – з побажаннями успіху на юнацькому Чемпіонаті світу 2013 року, який гостюватиме у Донецьку.

Кращим легкоатлетом 2010 року прогнозовано став дніпропетровський донеччанин Сергій Лебідь, який торік в дев’ятий раз (!) став чемпіоном Європи з кросу. Легкоатлеткою року назвали дніпропетровську стрибунку потрійним Ольгу Саладуху, яка після народження дитини повернулася у великий спорт і здобула «золото» на Чемпіонаті Європи.

«Сенсацією року» визнано жіночу збірну України в естафеті 4х100 м (Олеся Повх, Наталія Погребняк, Марія Ремень, Олена Чебану, Єлизавета Бризгіна), «Тренером року» – Володимир Федорець (наставник чемпіонки в естафеті та срібної призерки на дистанції 200 м Єлизавети Бризгіної), «Красою легкої атлетики» – Ганна Міщенко.

На церемонії «Афіна-2010» голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін вручив посвідчення заслужених майстрів спорту названим чемпіонкам Європи в естафеті 4х100 м, а також кращій легкоатлетці-2010 Олені Саладусі. Він від імені уряду подякував спортсменам і тренерам за їхню наполегливу працю і примноження спортивної слави України: «Без сумніву, 2010 рік для українського спорту, в цілому, і для легкої атлетики, зокрема, був винятково напруженим та захопливим. Переконаний, що присвоєння почесних спортивних звань видатним легкоатлетам та тренерам є визнанням їх вагомого внеску у розвиток українського спорту».

У рамках свята також урочисто провели з великого спорту олімпійських чемпіонів Юрія Білонога (штовхання ядра) та Валерія Гончарова (спортивна гімнастика). Останнього на сцену на руках виніс франківський богатир Василь Вірастюк.

Знаковою стала подія за участю найтитулованішого буковинського спортсмена Івана Гешка, який, як капітан збірної України з легкої атлетики, вручив Дежавний прапор з автографами зіркових атлетів наставнику юнацької збірної Валерію Ємельянцеву – з побажаннями успіхів на домашньому Чемпіонаті світу 2013 року, який гостюватиме у Донецьку.

«Цей прапор багато років подорожував з національної збірною з легкої атлетики, на ньому є автографи переможців та призерів змагань найвищого рівня, чия енергетика, сподіваюсь, допоможе юним українським легкоатлетам успішно виступити на Мундіале-2013 у Донецьку, – зазначив в інтерв’ю sportbuk.com Іван Гешко. – Я щиро бажаю нашій, можна сказати, зміні великих перемог не лише на домашньому юнацькому Чемпіонаті світу, а й у дорослому спорті! І дуже хотів би, що би у Донецьку-2013 обов’язково була представлена і буковинська «королева спорту». Приємно констатувати, що на місце в юнацькій збірній зразка 2013 року реально може претендувати здібна землячка Марина Царик з Шипинців Кіцманського району, яку трішки патронує і наш спортклуб. Упевнений, за час до Мундіале-2013 на Буковині з’являться і нові кандидати до збірної».

Керівник і головний партнер спортклубу «Гешко» Валерій Чинуш, у свою чергу, наголосив на тому, що на підтримку можуть розраховувати і інші реальні претенденти на участь у цьому прем’єрному для України світовому форумі.

***

Фото з церемонії можна переглянути тут:

***

Нижче пропонуємо до вашої уваги репортаж по церемонію «Афіна-2010» від репотера «Подробиць» на «Інтері» Дмитра Євчина (podrobnosti.ua).

Королі спорту. Вшосте у Києві пройшла церемонія нагородження найкращих українських легкоатлетів – “Афіна-2010”. Цього разу перед експертами та вболівальниками стояв непростий вибір. Торік вітчизняні спортсмени здобули 8 титулів чемпіонів Європи та три медалі світових першостей. Хто отримав престижну премію, знає Дмитро Євчин.

Сергій Бубка, Валерій Борзов і чемпіони нинішнього року. У зірковому складі легкоатлетичний бомонд збирається раз на рік. Щоб відзначити успіхи колег. Переможець номінації кращий легкоатлет цілком прогнозований. У 2010 Сергій Лебідь став дев’ятиразовим чемпіоном Європи з кросу. Попри такий успіх, лауреат мріє про наступний титул.

Сергій Лебідь, найкращий легкоатлет 2010 року:

– Очень на это надеюсь. Пальцев на руке 10. Поэтому одного не хватает. Поэтому прийдется работать. Чтоб хотя бы еще один раз выиграть.

У номінації краща легкоатлетка перемога дісталась Ользі Саладусі. Влітку вона здивувала експертів, вигравши чемпіонат Європи у потрійному стрибку. Хоча раніше не мала жодної міжнародної нагороди. Напередодні турніру у спортсменки народилась донька. Довелось поєднувати догляд за нею і тренування.

Ольга Саладуха, найкраща легкоатлетка 2010 року:

– Я вернулась в спорт с триумфом таким. После рождения ребенка, которому сегодня исполнилось только год и семь месяцев. И я считаю, что двукратная чемпионка Европы и серебряный призер Кубка мира – это довольно таки удачное выступление и будем стремиться к лучшему.

А ось ці лауреати у спортивному житті вже досягнули олімпу.

Дмитро Євчин, кореспондент:

– Цьогоріч легкоатлетична “Афіна” не лише визначала найкращих, а й прощалася з ними. Одразу два олімпійських чемпіони офіційно завершили кар’єру. Символічно, що свої золоті медалі ветерани здобули на іграх в Афінах, ще в 2004-му.

Валерій Гончаров, його на сцену на руках виніс український силач Василь Вірастюк, тоді не мав рівних у гімнастичних вправах на брусах. А штовхач ядра Юрій Білоног у боротьбі за золото на один сантиметр випередив американського атлета.

***

Іван Гешко і Валерій Ємельянцев на сцені «Афіни-2010». Фото: Віра Підгайна, sport.glavred.info

Leave A Reply

Your email address will not be published.