Факультет фізичної культури і здоров’я людини ЧНУ

3

З історії факультету фізичної культури і здоров’я людини Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Рішенням ДАК від 20 червня 2000 року (протокол № 27) Чернівецькому національному університету було надано ліцензію на провадження освітньої діяльності за напрямом 0101 “Педагогічна освіта” по підготовці фахівців зі спеціальності 010103 “Педагогіка і методика середньої освіти. Фізична культура”.

Кафедра фізичного виховання стала базовою по підготовці фахівців з цієї спеціальності.

У зв’язку з цим рішенням наказом по університету № 71 від 13 листопада 2000 року було виведено із загальноуніверситетського підпорядкування кафедру фізичного виховання і віднесено її до складу педагогічного факультету, кафедра стала випускаючою.

Завідувач кафедри – кандидат психологічних наук, доцент, майстер спорту з кульової стрільби Леко Богдан Аркадійович.

Наказом по Чернівецькому національному університету імені Юрія Федьковича від 25.12. 2002 року № 118 на виконання рішення Ученої ради університету від 12 грудня 2002 року (протокол № 10) кафедра фізичного виховання з 2 січня 2003 року була реорганізована на дві окремі:

– обслуговуючу – кафедру “Фізичного виховання”,

– випускаючу – кафедру “Фізичної культури і валеології”.

Тимчасово виконуючими обов’язки завідувачів новостворених кафедр було призначено: Мединського Сергія Володимировича – кафедри фізичної культури і валеології; Палагнюка Тараса Васильовича – кафедри фізичного виховання.

За цих кілька років свого існування кафедра фізичної культури і валеології виросла не лише кількісно, але й якісно, перетворившись на центр Буковинського регіону по підготовці висококваліфікованих фахівців-професіоналів в галузях фізичної культури та спорту, валеології й туристичної роботи (напрями 6.010100, 7.010103, 8.010103 “Педагогіка і методика середньої освіти. Фізична культура” та 6.010201 “Фізичне виховання”).

Згідно наказу ЧНУ № 122 від 01.09.2008 року відбулися наступні зміни: Відповідно до Закону України «Про вищу освіту», Положення про державний навчальний заклад, Статут Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича з метою ефективного використання науково-педагогічних кадрів, навчально-лабораторної та виробничої бази та згідно з рішенням Вченої ради університету від 31.08.2008 року, протокол №6 з 01.09.2008 року в університеті створено новий структурний підрозділ – факультет фізичної культури та здоров’я людини, в.о. декана якого призначено Заслуженого працівника освіти України, доцента, кандидата педагогічних наук Чабаненко Валерія Павловича.

З 01.09.2008 р. в структурі факультету фізичної культури та здоров’я людини створено кафедру здоров’я людини, спортивної рекреації та фітнесу, в.о. завідувачем якої призначено Мосейчука Ю.Ю.

Відповідно кафедру фізичної культури і валеології перейменовано на кафедру фізичного виховання (в.о. завідувача кафедри доц. Євстратов П.І.); кафедру фізичного виховання на кафедру фізичної культури і спорту (завідувач кафедри доц. Палагнюк Т.В.); кафедру медичної підготовки на кафедру безпеки життєдіяльності (завідувач кафедри доц. Воробйов О.О.); виведено ці кафедри зі складу факультету педагогіки, психології та соціальної роботи та введено до складу факультету фізичної культури та здоров’я людини кафедру військової підготовки (в.о. завідувача кафедри доц. Чабаненко В.П.).

Випускною напряму 6.010201 «Фізичне виховання» на даний момент є кафедра фізичного виховання.

Підготовку бакалаврів, спеціалістів та магістрів здійснюють на кафедрі 24 педагоги, серед яких:

  • 1 доктор наук, професор: Мардар Г.І.
  • 6 кандидатів наук: Чабаненко В.П., Євстратов П.І., Мединський С.В., Жукотинський К.К., Гнесь Н.О., Мосейчук Ю.Ю.;
  • 8 доцентів: Мединський С.В., Гнесь Н.О., Чабаненко В.П., Євстратов П.І., Ячнюк І.О., Єгорова Н.М, Гнесь Н.О., Жукотинський К.К.;
  • 5 старших викладачів: Прекурат О.Т., Слобожанінов А.А., Ячнюк Ю.Б. (затверджена тема кандидатської дисертації), Мужичок В.О. (затверджена тема кандидатської дисертації), Данелюк А.К.
  • 10 викладачів: Гакман А.В. (магістр фізичної культури), Циба Ю.Г. (магістр фізичної культури), Наконечний І.Ю. (магістр фізичної культури, аспірант Київського національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова), Лясота Т.І. (затверджена тема кандидатської дисертації), Дудіцька С.П., Ніколайчук О.П., Молдован А.Д., Галан Я.П.

Студенти спеціальності отримують кваліфікацію: бакалавр – вчитель фізичної культури основної школи (4 роки) на базі середньої та середньо-спеціальної освіти на денній та заочній формах навчання, спеціаліст – вчитель фізичної культури і валеології (1 рік) та магістр (1 рік) на базі кваліфікаційного рівня бакалавр. Випускники даної спеціальності матимуть змогу працювати в закладах освіти (дошкільні навчальні заклади, загальноосвітні і спеціалізовані школи), медичних закладах, реабілітаційно-оздоровчих установах, спортивних школах та установах, спортивних товариствах, на промислових підприємствах та в малому бізнесі, займатися приватною практикою.

Співробітниками кафедри фізичної культури та валеології виконується планова науково-дослідна робота з теми „Теоретико-методологічні засади педагогічного, психологічного та медико-біологічного аспектів фізкультурно-спортивної діяльності”.

Дбаючи про методичне забезпечення навчально-виховного процесу, на кафедрі щорічно поповнюється методичне забезпечення навчально-виховного процесу. Так, викладачі кафедри з 2000 по 2009 рр. підготували 38 методичних рекомендацій, 27 монографій, підручників і навчальних посібників (4 з них – під грифом Міністерства освіти і науки України та 3 – під грифом Міністерства оборони України) для студентів і вчителів фізичного виховання, опублікували та впровадили в життя понад 370 статей та наукових розробок методичного характеру (з них – 128 статей у співавторстві зі студентами).

Завдяки цілеспрямованій роботі, методичними розробками забезпечені майже всі дисципліни кафедри. Отримано 7 патентів України. Винаходи впроваджені у навчально-методичну роботу кафедри та у практику обласної дитячо-юнацької спортивної школи. При цьому створені умови виконання науково-дослідних та методичних розробок кафедри на новому інноваційному рівні.

Зі всіх навчальних дисциплін професорсько-викладацьким складом кафедри розроблені програми, навчальні плани. Класичні форми навчання – лекції, лабораторні, практичні та семінарські заняття доповнюються різноманітними формами індивідуальної роботи зі студентами, факультативними заняттями (підвищення спортивної майстерності).

Студенти навчаються в аудиторіях загальною площею 520 м2 та мають змогу займатися у двох ігрових спортивних залах, залі аеробіки, залі фітнесу, залі для занять спортивної медичної групи, залі атлетизму, залі жіночої колонетики, залі боротьби, залі для гри в теніс, плавальному басейні, залі для стрільби з луку, відкритих спортивних майданчиках та стадіоні.

Викладачі кафедри керують науково-дослідною роботою студентів, різними видами навчально-виробничої практики, яка проводиться у визначених базових школах, дитячих юнацько-спортивних школах, клінічних базах м. Чернівці, спортивних базах (с. Ворохта Івано-Франківської області та с. Валя Кузьмін Чернівецької області). Всі види практики забезпечені методичними матеріалами, які містяться у наскрізній програмі педагогічної практики напряму підготовки «Фізичне виховання».

http://www.valueology.chnu.edu.ua/index.php?page=ua/01history

Web-сторінка: http://fizkult.chnu.edu.ua

Фото: fizkult.chnu.edu.ua

Leave A Reply

Your email address will not be published.