heshko.com” Кращий на Буковині – знову Гешко

0
Попереду – Гешко і Дорохова, а “SMS-чемпіон” – Мотовілін. Фахівці та вболівальники назвали героїв спортивного 2007 року на Буковині, серед яких – і знайомі обличчя, і нові іменa.

Кращим спортсменом Буковини вже вкотре став титулований бігун Іван Гешко. І хоча минулий сезон був далеко не найвдалішим в блискучій кар’єрі кіцманського чернівчанина, який через травму змушений був на Чемпіонаті світу припинити боротьбу за медалі вже на першому етапі, його авторитет, популярність в народі та “золотий дубль” на головних внутрішніх змаганнях чотириріччя таки не дозволили “вічно другій” в народному спортивному рейтингу чернівчанці Тетяні Дороховій очолити список кращих спортсменів краю. Далося взнаки, напевно, й те, що лідер буковинської стрільби з лука, записавши до свого активу індивідуальну та командну “бронзи” на Чемпіонаті світу в приміщенні (на якому не виступали світові лідери кореянки), не виграла жодні престижні змагання. Проте сподіваємося, що олімпійський 2008 рік виявиться більш успішним для обох кіцманчан (Тетяна, нагадаємо, також народилася в Кіцмані), як і для інших буковинських спортсменів, які претендують на поїздку в складі олімпійської збірної до Пекіну.

Відкриттям сезону-2007 по праву можна називати юного дзюдоїста з Маршинців Новоселицького району Романа Паскаря, який здобув для України єдину золоту медаль на юнацькому Чемпіонаті Європи, кіцманчанського бігуна Олександра Величка, який після пов’язаного з травмою “затишшя” злетів аж на п’єдестал пошани Всеукраїнських ігор, та чернівецького каратиста Євгена Мотовіліна, чий срібний виступ на юніорському Чемпіонаті світу WKF (єдина в карате федерація, яку визнає Міжнародний Олімпійський комітет) змусив справжніх фахівців визнати цей успіх найбільшим в історії вітчизняного карате, попри наявність сотень призерів інших сумнівних версійних чемпіонатів.

Мотовілін виявився найбільш сюрпризним і під час визначення “народної” десятки кращих, примудрившись “дати фору” в частині SMS-голосування навіть мегазірковому колезі по торговельно-економічному інституту КНТЕУ Іванові Гешку.

– Не буду лукавити – я сподівався і навіть очікував, що в SMS-голосуванні я можу перемогти, – зізнався Євген. – Відчував серйозну підримку з боку рідних, знайомих, друзів, учнів та їх батьків і друзів, за що їм велике спасибі. Дуже приємно потрапити до десятки кращих. Хоча ці приємні відчуття суттєво різняться від емоцій після успішних виступів на змаганнях.

– То ти ще й тренер, раз маєш своїх учнів? Коли ж ти встигаєш і вчитися, і тренувати, і самому тренуватися?
– Треную щодня – через день в клубі “Тигрі” на Проспекті Незалежності та в залі “Динамо” на Українські. Втомлююсь, але встигаю. Я знаю, що ще є до чого прагнути, і дуже стараюся.

– Чи усвідомлюєш суттєву різницю між “інфляційними” успіхами українських каратистів за численними версіями та досягненнями у WKF, яку єдину визнає Міжнародний Олімпійський комітет?
– Звичайно, усвідомлюю. Різниця – величезна! Коли на змаганнях представлені 83 країни, а в твоїй категорії – понад 40 учасників – це рівень!

– Чи застосовуєш ти, як, приміром, великий пловець Володимир Сальников, дискотеки як елемент фізичних навантажень та психологічної розгрузки?
– На дискотеках буваю, але виключно для відпочинку. Одне слово, в міру.

– Чи доводилося в побуті застосовувати свої навички каратиста?
– В житті я дуже мирний, битися не доводиться. Якщо мати голову на плечах, завжди можна вирішити мирно всі конфліктні ситуації.

– Чи мрієш ти про олімпійський статус карате та олімпійські успіхи?
– Про олімпійську медаль мріє кожен спортсмен, думаю. І не втрачаю надію побачити карате в олімпійській сім’ї, а себе – в дзеркалах на олімпійських аренах (сміється – авт.).

– Як часто загадуєш бажання в новорічну ніч і чи здійснюються вони. Забобонний, чи можеш сказати, що загадав би в ніч на 2008 рік?
– Я не дуже забобонний. В новогодню ніч особливо не вигадую. Просто загадую здоров’я, щастя, везіння, удачу собі і близьким. Цього разу загадаю це і читачам “МБ” та всім тим, хто за мене голосував в спортивному опитуванні.

Кращі спортсмени та тренери Буковини 2007 року (лауреати Премії ім. Сергія Сенюкова):

Іван ГЕШКО (легка атлетика, Чернівці, Кіцманський район, тренер – Георгій Миронюк). Кращі результати сезону-2007: Всеукраїнські ігри, Чемпіонат України – 1 місця (1500 м, 800 м), Гран-прі ІААФ (Мадрид) – 1 місце (1500 м).

Тетяна ДОРОХОВА (стрільба з лука, Чернівці, тренери – Світлана Капанадзе, Анатолій Єгоров). Чемпіонат світу в приміщенні – 3 місця (інд. та в команді), Чемпіонат України в приміщенні – 2 місце інд., 1 місце у команді.

Роман ПАСКАР (боротьба дзюдо, Новоселиця, тренер – Юрій Паскар). Юнацький Чемпіонат Європи U-17 – 1 місце, Європейський юнацький Олімпійський фестиваль – 2 місце, Чемпіонат України U-17 – 1 місце.

Микола ЛАБОВСЬКИЙ (легка атлетика, Чернівці, Герцаївський район, тренери – Денис Тищук, Ірина Ячнюк). Кубок України – 1 місце (1500 м), Кубок Європи – 7 місце (3000 м), Всеукраїнська універсіада – 1 місце (1500 м).

Олександр ВЕЛИЧКО (легка атлетика, Кіцмань, тренер – Георгій Миронюк). Всеукраїнські ігри – 3 місце (3000 м з/п), 5 місце (1500 м), Кубок України – 1 місце (3000 м), 4 місце (1500 м).

Євген МОТОВІЛІН (карате, Чернівці, тренери – Руслан Білоскурський, Валерій Галан, Павло Побуряний). Юніорський Чемпіонат світу (WKF) U-19 – 2 місце (особисте куміте, +80 кг), Чемпіонат України (WKF) – 1 місце (особисте куміте, +80 кг).

Севіль ІБРАГІМОВА (легка атлетика, Чернівці, тренери – Геннадій Слюсарєв, ?Валерій Чередниченко). Молодіжний Чемпіонат Європи U-23 – 5 місце (4х100 м, рекорд України U-23), Всеукраїнська Універсіада – 3 місце (200 м).

Ольга ПАНЧУК-УНГУРЯН (боротьба самбо, Чернівці, Кіцманський район, тренери – Віктор Нагорняк, Юліан Германюк). Всеукраїнські ігри – 1 місце (64 кг), Чемпіонат світу – 7-8 місця.

Тетяна ПРИМЕНЧУК (пауерліфтинг, Чернівці, тренери – Володимир Крушельницький, Ігор Ясенецький). Чемпіонат світу – 3 місце (до 56 кг), Всеукраїнські ігри – 1 місце.

Ольга МИХАЙЛИЧЕНКО (легка атлетика, Новоселиця, тренер – Анатолій Якимчук). Юніорський Чемпіонат Європи U-19 – 7 місце (400 м), Чемпіонат України U-19 – 1 місце (400 м), Всеукраїнська універсіада – 4 місце (400 м).

Григорій ПАСАТ, “МБ”

heshko.com (26/12/2007 21:25)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.