Павло Георгійович Тарновецький (Pavlo Tarnovetsky)

2

Майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, бронзовий призер Чемпіонату світу.

Народився 22 лютого 1961 року в місті Сторожинець Чернівецької області. Закінчив місцеву середню школу та Львівський інститут фізичної культури.

Легкою атлетикою займається з 1972 року. Перший наставник – Леонід Ковалюк. Пізніше у Львові тренувався під керівництвом Олега Мозгового.

Уже з перших років занять спортом проглядався універсалізм Павла, що й визначило його майбутню спеціалізацію – він став десятиборцем. Переможців у цьому надзвичайно важкому виді легкої атлетики називають головними лицарями “королеви спорту”.

Перші успіхи на національній арені прийшли в юнацькому віці. Шлях до світових вершин розпочався з другого місця на першості України у Києві. На міжнародному рівні вперше заявив про себе на повний голос блискучою перемогою у матчі збірних команд НДР та СРСР у німецькому місті Дрезден. У дорослих змаганнях відзначався вже як представник Львова, куди переїхав, вступивши до інституту фізкультури, і де залишився жити після закінчення вузу.

Неодноразово вигравав чемпіонати України, Збройних сил СРСР, Радянського союзу. На зимовому чемпіонаті 1987 року у Запоріжжі встановив вище досягнення СРСР для приміщень у багатоборстві.

Першорозрядником став у 1979 році, майстром спорту – наступного року, а майстром спорту міжнародного класу – у 1984 році.

Найвище досягнення у кар’єрі – третє місце на Чемпіонаті світу 1987 року в Римі (8375 очок). Виступав на Олімпійських іграх 1988 року в Сеулі, де замкнув десятку найсильніших.

«Історія буковинського спорту в особах» (Георгій Мазурашу)

***

Виступ на Олімпіаді-88

Men’s Decathlon

Pavlo Tarnovetsky — 8167 points (→ 10th place)

100 metres — 11.23s

Long Jump — 7.28m

Shot Put — 15.25m

High Jump — 1.97m

400 metres — 48.60s

110m Hurdles — 14.76s

Discus Throw — 48.02m

Pole Vault — 5.20m

Javelin Throw — 59.48m

1.500 metres — 4:52.24s

ПАвло Тарновецький (праворуч) з колегами-спортсмена (фото з італійської газети 1987 р.)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Павло Тарновецький стрибає з жердиною

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Павло Тарновецький на Меморіалі Сергія Сенюкова у Чернівцях

.

2 Comments
  1. Пан says

    Паша, здравствуй!
    Как тебя найти?

    1. Доброго дня! Якщо не складно, “відкрийтеся” на sportbuk@gmail.com, а я Вам дам координати Павла Георгійовича. Зрозумійте вірно, публічно його координати не можу передавати:)

Leave A Reply

Your email address will not be published.