НІКОЛАЙЧУК Ольга Петрівна (самбо)

2

Заслужений майстер спорту України з боротьби самбо.

Народилася 29 жовтня 1969 року в Топорівцях Новоселицького району Чернівецької області. Закінчила місцеву середню школу та факультет фізвиховання Кам’янець-Подільського інституту.

Спортом почала займатися у 15 років. Спершу боротьбою дзюдо, а потім – і самбо. Перший тренер – Лазар Рейхштадт. Пізніше тренувалася також під керівництвом Данила Тубеншлака, Михайла Гуски і Олександра Шишкіна, заслуженого тренера України Георгія Кирила та заслуженого тренера України Юліана Германюка.

На національній арені вперше “засвітилася” у 1986 році другим місцем на юнацькій першості України з боротьби дзюдо. За межами України вперше відзначилася на молодіжній першості СРСР з боротьби дзюдо, де виборола бронзову нагороду.

Норматив майстра спорту виконала спершу в дюздо (1987 рік), а потім у самбо (1990). Цікаво, вона є майстром спорту міжнародного класу одразу двох країн – Росії та України. Причому раніше стала “міжнародницею” в Росії. Проживаючи рік у Фрунзе (Киргизія), виграла чемпіонат Азії та стала призеркою чемпіонату світу. Загалом, виступала на 5-х чемпіонатах світу з боротьби самбо, і всі 5 разів входила до призової трійки. Має в активі також два “срібла” та одну “бронзу” чемпіонату Європи. Вигравала Кубок світу в особистому та командному заліках. Була третьою призеркою на Спартакіаді народів СРСР. На двох Спартакіадах України перемагала і у боротьбі дзюдо, і у боротьбі самбо. Неодноразова чемпіонака і володарка Кубка України в обох цих видах.

Під кінець кар’єри працювала тренером у обласному спортклубі “Гарт”. З 2000 року – викладач кафедри фізвиховання ЧНУ. У 2002 році отримала звання “Заслужений майстер спорту”.

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.